Welke aandelen nu kopen? Daar gebruik ik dit lijstje voor

Home » Welke aandelen nu kopen? Daar gebruik ik dit lijstje voor
aandelen te kopen

Dus jij bent klaar om aandelen te kopen. Je vraagt jezelf alleen af welke. Een lastige vraag waar vrijwel iedere belegger een ander antwoord op zal geven. Er zijn behoorlijk wat vragen die ik je zou moeten stellen om een idee te geven wat voor soort aandelen bij je zouden passen. Pas daarna is het relevant om te kijken welke aandelen met potentie er dan voor je overblijven. Kortom, het is niet mogelijk om met een kort lijstje aandelen je te adviseren. Adviseren is dan ook precies wat ik niet ga doen.

Wat ik je ga vertellen, is hoe ik zelf bepaal welke aandelen ik koop. Ik neem je mee langs de vragen die ik mijzelf stel, waar ik op let en waarom ik bepaalde keuzes maak. Telkens als ik dan een aandeel koop, weet ik dat ik dit heb gedaan op basis van mijn eigen rationele denkproces.

Wat voor jou de beste manier is om te bepalen welke aandelen je het best kunt kopen, is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt jezelf laten inspireren door mijn framework. Uiteindelijk is het belangrijk dat je voor jezelf nadenkt wat voor jou het best werkt. Ga niet blindelings op mijn denkwijze af.

Bepaal je doelen

Voordat je ook maar nadenkt over welke aandelen je wilt kopen, begin je bij het vaststellen van je doelen. Zonder dat je weet waar je naar toe wilt gaan, loop je blindelings rond. Je hebt geen idee waar het eindpunt is. Daardoor weet je ook niet wat er nodig is om het eindpunt te bereiken.

Beleggers hebben vaak totaal verschillende doelen. Beginnende, jonge investeerders willen vaak meer risico nemen omdat ze een langere beleggingshorizon hebben. Dit betekent dat doordat ze jonger zijn, ze meer tijd hebben om een keer een flinke daling mee te maken. Ze hebben namelijk ook meer tijd om zo’n daling te overkomen. Als je wat ouder bent, wil je dit soort risico’s niet nemen omdat je bijvoorbeeld van plan bent om binnenkort een deel van je beleggingen voor je pensioen te gebruiken.

Waarschijnlijk heb je ergens wel een idee wat je doel is. Het kan een korte of lange termijn doel zijn. Een bepaalde stijging van je portefeuille of een gewenste spreiding. Zorg ervoor dat je zo specifiek mogelijk je doel op papier kunt zetten. Een voorbeeld kan zijn:

Over een periode van 20 jaar wil ik een gemiddeld jaarlijks bruto-rendement van 6%

Dit is een simpel voorbeeld van een doel dat je als belegger kunt kiezen. Een belegger die bovenstaand doel heeft, zal meer risico moeten nemen dan een belegger met het volgende doel:

Over een periode van 5 jaar wil ik een gemiddeld jaarlijks bruto-rendement van 1.5% waarbij de gekozen aandelen een zo’n laag mogelijk risicoprofiel hebben en er voornamelijk vanuit dividenduitkeringen gewerkt wordt

Een compleet andere insteek voor een hoogstwaarschijnlijk volstrekt ander type belegger. Voor beide types zijn er specifieke aandelen die gekozen kunnen worden. Alhoewel de conservatieve belegger (nummer 2) beter zou kunnen kiezen voor een combinatie met veiligere producten.

De doelen die je kiest, bepalen de bedrijven waarvan je aandelen koopt:

  • Beleggers geïnteresseerd in terugkerende inkomsten kunnen het best zoeken naar dividendaandelen waarbij de jaarcijfers duiden op een krachtige cashflow
  • Geïnteresseerd beleggers in de groei van een aandeel kunnen het best zoeken naar jonge bedrijven met hoge verwachtingen
  • Beleggers geïnteresseerd in ‘veilige’ aandelen kunnen het best zoeken naar gevestigde bedrijven met stabiele en voorspelbare jaarcijfers
welke aandelen kopen

Ga op zoek naar bedrijven die je begrijpt

Het moment dat je een aandeel van een bedrijf koopt, ben je voor een deel eigenaar van het bedrijf. Dat terwijl je hoogstwaarschijnlijk geen stemrecht of rol in de dagelijkse gang van zaken hebt. Maar als je zelf niets van het bedrijf begrijpt waar je in investeert, ga je vroeg of laat een fout maken.

Want hoe verstandig is het om een aandeel te kopen van een bedrijf waarvan je eigenlijk niets afweet? Waarvan je niet begrijpt hoe de inkomsten tot stand komen? Of waar de kansen liggen?

Je kunt uit de aandelen van duizenden bedrijven kiezen. Kies voor een bedrijf waarvan je iets afweet. Of verdiep je eerst in een bedrijf voordat je besluit om aandelen te kopen.

Dat is niet alles. Want volgens diverse experts die beginnende beleggers adviseren, helpt het om te investeren in een bedrijf waar je persoonlijk mee te maken hebt.

Als je bij de Albert Heijn al jarenlang boodschappen doet, waarom overweeg je dan een aandeel als AHOLD DELHAIZE niet? Vind je dat merken als Louis Vuitton en Moët een indrukwekkend imago hebben? Waarom overweeg je een aandeel van het moederbedrijf LVMH dan niet? Ben je de trotse eigenaar van een Volkswagen Passat en kijk je uit naar de nieuwe elektrische modellen van Volkswagen? Waarom overweeg je de aandelen van Volkswagen dan niet?

Het zijn simpele vragen die je kunnen helpen om een keuze te maken in de aandelen die je kunt kopen. Je laat op dat moment volledig de technische kant van dit verhaal los. Je kiest voor een aandeel dat je ligt en waarschijnlijk goed bij je past. Gek genoeg helpt deze strategie veel mensen bij het kiezen van een aandeel waarbij ze zichzelf goed voelen. Dat terwijl er nauwelijks wordt nagedacht dat veel van wat we dagelijks gebruiken of kopen van beursgenoteerde bedrijven is.

Onderzoek de potentie van het bedrijf

Achter ieder aandeel dat je koopt zit een bedrijf. De prestaties van het bedrijf zullen grotendeels de koersprijs drijven. Net als de aanwezigheid en hoogte van een eventuele dividenduitkering. Een bedrijf dat steeds verder op de concurrentie achteropraakt, heeft een minder rooskleurig toekomstperspectief. Dit zal dan ook vroeg of laat in de koersprijs terug te zien zijn.

Een bedrijf dat echter een marktpositie veroverd heeft of dit gaat doen, net als een bedrijf dat mogelijk in staat is om een unieke speler binnen een waardevolle markt te worden, heeft een rooskleuriger toekomstperspectief. Iets wat zonder twijfel in de trend van de koersprijs terug te zien zal zijn.

Behalve dat het lastig is om te bepalen welke bedrijven potentie hebben, is het nog lastiger om hier een getal aan te verbinden. Want hoeveel potentie is er nodig om de keuze te maken om een bepaald aandeel te kopen? En hoe zit het met de concurrenten van dit bedrijf? Is de groeipotentie van de concurrenten hetzelfde?

Warren Buffett heeft een eenvoudige denkwijze waar velen van kunnen leren. Buffett kijkt puur naar het voordeel dat een bedrijf binnen een bepaalde markt heeft. Als het voordeel onderscheidend en sterk genoeg is, is dat voor Buffett het teken om aandelen van het desbetreffende bedrijf te kopen.

Het is natuurlijk lang niet zo makkelijk als dat Buffett laat vermoeden om de onderscheidende kracht van een bedrijf te achterhalen. Gelukkig kun je een behoorlijk eind komen door zoveel mogelijk informatie van een bepaald bedrijf op te zoeken. Verzamel jaarcijfers, marktcijfers en lees de analyses van analisten door. Hoe kijken zij naar de prestaties van het bedrijf? En wat zien zij voor groeipotentieel?

Wat is de eerlijke prijs voor een aandeel?

Dan een wat technischer onderdeel dat lang niet iedereen even belangrijk zal vinden. Er zijn veel indicatoren die worden gebruikt om te bepalen of de prijs van een aandeel ‘eerlijk’ is. Deze indicatoren worden door sommige beleggers heilig gebruikt. Andere beleggers negeren ze juist omdat ze te weinig rekening houden met de groeipotentie van een bedrijf.

Voorbeelden van indicatoren die je eenvoudig kunt berekenen zijn:

  • Price-to-sales ratio: veel van de indicatoren zullen voor groeiaandelen richting de extremen gaan. Daarom maken veel beleggers die in groeiaandelen geïnteresseerd zijn, van het price-to-sales ratio gebruik. Aandelen die nog niet winstgevend zijn of gekenmerkt worden door sterk fluctuerende jaarcijfers, zijn met weinig indicatoren te waarderen. Met het price-to-sale ratio kun je een goede inschatting maken van de potentie van een bedrijf.
  • Price-to-earnings ratio: een van de meest gekozen ratio’s is het PE-ratio. Het price-to-earnings ratio neemt de koersprijs en deelt dit met de inkomsten per aandeel over het afgelopen jaar. Als belegger kun je voordelige aandelen vinden wanneer het PE-ratio zich onder het historische gemiddelde bevindt. Maar er zijn ook veel redenen waarom een PE-ratio ver boven het gemiddelde kan zitten. Bijvoorbeeld als de toekomst er voor een aandeel rooskleurig uitziet. In dat geval kan een PE-ratio dan wel te hoog lijken, maar is dat het mogelijk niet.
  • Historisch dividend: wil je jaarlijks inkomsten uit een aandeel halen? Dan is dat mogelijk middels dividend uitkeringen. Een van de indicatoren om naar te kijken is het historisch dividend. Dit geeft een inschatting van het dividendpercentage en de frequentie hiervan. Het is namelijk lang niet altijd zeker dat een bepaald aandeel ieder jaar dividend oplevert. Toch zijn er genoeg aandelen waarbij dit bijna met zekerheid te voorspellen is. Voorbeelden hiervan zijn General Electric en Royal Dutch Shell.
aandelen kopen op de beurs

Bepaal of je veel of weinig aandelen wilt kopen

Binnen je gekozen strategie, kun je nog een keuze maken. Namelijk het aantal verschillende aandelen dat je aan je portefeuille toevoegt. Dit heeft in veel gevallen ook direct invloed op de spreiding die er binnen je portefeuille ontstaat.

Als je een klein budget hebt, kun je waarschijnlijk enkele Apple of Google aandelen kopen. Deze aandelen hebben een dermate hoge koersprijs dat je behoorlijk in de buidel moet tasten om al één of twee aandelen aan je portefeuille te mogen toevoegen.

Misschien vind je het daarom wel fijner om lager geprijsde aandelen te kopen. Denk aan KPN of KLM. Je kunt dan meer aandelen kopen en eventueel ook de aandelen van andere bedrijven aan je portefeuille toevoegen.

De keuze voor een klein en groot beschikbaar budget blijft hetzelfde. Je kunt voor een kleine of brede spreiding van de te kopen aandelen kiezen. All-in op de tech van Apple of juist een spreiding binnen technologie aandelen? Of wil je juist een zo’n breed mogelijke insteek waarbij je uit verschillende branches aandelen aan je portefeuille toevoegt?

Het spreekt voor zich dat je doorgaans met een gezonde spreiding de volatiliteit van je portefeuille kunt verlagen. Afhankelijk van je strategie en doelen, is het daarom verstandig na te gaan welke spreiding het best bij jou past.

Welke sectoren vind je interessant?

Wanneer je wilt bepalen welke aandelen je moet kopen, heeft het weinig zin om alle aandelen te overwegen. Het is een goed idee om juist binnen specifieke categorieën te zoeken. Hierdoor verklein je het zoekveld en kun je aanzienlijk sneller keuzes maken.

Alhoewel het belangrijk is om aandelen vanuit verschillende sectoren aan te houden, kun je er ook voor kiezen om overwegend farmaceutische, technologische of aandelen uit de maakindustrie aan te houden. Voorbeelden van populaire sectoren zijn;

  • Healthcare
  • Industrie
  • FMCG
  • Informatie technologie
  • Financiële dienstverlening
  • Energie
  • Nutsvoorzieningen
  • Vastgoed
  • Lucht- en ruimtevaart

Daarnaast zijn er honderden andere sectoren waaruit je kunt kiezen. Iedere sector heeft zijn eigen voor- en nadelen en toekomstperspectief. Het is dan ook verstandig om je goed te verdiepen in de meest recente marktcijfers van de sectoren waarin je geïnteresseerd bent.

Je hoeft niet altijd voor aandelen te gaan

Je bent zonder twijfel bekend met indexfondsen. En zo niet, dan gaat dit hoofdstuk je er meer over vertellen. Indexfondsen zijn een makkelijke manier om in één klap een mandje met aandelen te kopen. Laat ik het je uitleggen aan de hand van het indexfonds MSCI WITS iShares.

WITS staat voor World Information Technology Sector en kan gezien worden als een overkoepelende categorie voor alle bedrijven die zich in deze sector bevinden. Voorbeelden zijn bedrijven als ASML, Qualcomm en Nvidia. Door dit indexfonds te kopen, krijg je automatisch van ieder bedrijf uit deze sector dat aan de voorwaarden voldoet een aandeel. Hoe groot dit aandeel per bedrijf is, hangt van een aantal factoren af. Waar het op neerkomt, is dat je uiteindelijk een spreiding binnen een sector bereikt zonder dat je daar heel veel individuele aandelen voor moet kopen. Met een enkel indexfonds heb je in één klap een aandeel van tientallen zo niet honderden bedrijven.

Indexfondsen zijn vanaf kleine bedragen te koop. Deze zogeheten ETF’s (Exchange Traded Funds) geven je per stuk dus een deel van de onderliggende bedrijven. Ze bestaan voor vrijwel iedere sector alsook verzamelingen van de grootste bedrijven ter wereld (MSCI WORLD).

Om verschillende redenen hebben indexfondsen zo hun voordelen. Over het algemeen zijn indexfondsen minder volatiel en geven ze je de kans om fractionele aandelen te kopen. Daarmee bedoel ik dat je een aandeel Apple niet helemaal hoeft te kopen maar voor slechts een klein deel.

Hoelang wil je de aandelen vasthouden?

Alhoewel het meer onderdeel is van je algehele strategie, mag de termijn dat je van plan bent om specifieke aandelen aan te houden niet onbelicht blijven. Van diverse aandelen is bekend dat er over de komende periode (van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar) veel volatiliteit verwacht kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een aandeel als Tesla of Virgin Galactic. Doordat er veel ontwikkelingen bij dit soort bedrijven spelen, kunnen de koersprijzen als een raket omhoog (of omlaag) gaan.

Dat perspectief kan heel anders zijn voor de overwegend veilige aandelen. Hiervan wordt niet verwacht dat er enorme koersverschillen zullen optreden omdat het desbetreffende bedrijf overwegend betrouwbare jaarcijfers produceert.

Wie voor langere tijd aandelen wilt vasthouden, kan uit beide type aandelen kiezen. Daarbij mag alleen niet vergeten worden dat het verloop van groeiaandelen volstrekt anders kan zijn dan veilige aandelen. Dat is voor aandelen die je slechts kort wil vasthouden niet anders. Meestal zal je dit willen doen bij groeiaandelen omdat je bijvoorbeeld goed nieuws verwacht. Zolang jij je in dat geval bewust bent van volatiliteit in de koersprijs, kun je op een verantwoorde manier je keuzes hierop baseren.

Doe altijd je huiswerk voordat je aandelen koopt

Ik kan het niet genoeg op het hart drukken. Doe altijd je huiswerk voordat je aandelen koopt. Alleen dit artikel is niet het antwoord op de vraag welke aandelen je moet kopen. Dit is een mogelijk vertrekpunt vanaf waar jij jezelf verder gaat verdiepen in andere onderwerpen.

Ieder aandeel dat je overweegt, staat voor een bedrijf dat in een bepaalde branche actief is en jaarcijfers heeft. Vaak niet alleen van het laatste jaar, maar ook alle jaren voorafgaand. Je kunt aanzienlijk beter inschatten of een aandeel potentie heeft als je er simpelweg goed onderzoek naar doet. Alle middelen hiervoor zijn online gratis beschikbaar. Zelfs de rapporten van veel analisten zijn gratis te lezen.

Mocht je vragen hebben over dit artikel of heb je een voorstel voor een ander onderwerp, kom ik graag in de reacties onder dit artikel met je in contact. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw eigen framework waarmee je bepaalt welke aandelen je koopt.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Wat zijn populaire sectoren om aandelen te kopen?

Alhoewel het belangrijk is om aandelen vanuit verschillende sectoren aan te houden, kun je er ook voor kiezen om overwegend farmaceutische, technologische of aandelen uit de maakindustrie aan te houden. Voorbeelden van populaire sectoren zijn;

– Healthcare
– Industrie
– FMCG
– Informatie technologie
– Financiële dienstverlening
– Energie
– Nutsvoorzieningen
– Vastgoed
– Lucht- en ruimtevaart

Welk doel heb je?

De doelen die je kiest, bepalen de bedrijven waarvan je aandelen koopt:

– Beleggers geïnteresseerd in terugkerende inkomsten kunnen het best zoeken naar dividendaandelen waarbij de jaarcijfers duiden op een krachtige cashflow
– Geïnteresseerde beleggers in de groei van een aandeel kunnen het best zoeken naar jonge bedrijven met hoge verwachtingen
– Beleggers geïnteresseerd in ‘veilige’ aandelen kunnen het best zoeken naar gevestigde bedrijven met stabiele en voorspelbare jaarcijfers

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *