Apple Koers, aandeel en meer over Apple kopen

Home » Apple Koers, aandeel en meer over Apple kopen

In dit artikel bespreken we alles wat te maken heeft met het aandeel van Apple. We nemen de resultaten van het afgelopen jaar door. Net als andere bedrijven is de waarde van het aandeel sterk gedaald. Is het daarom een ideaal moment om te investeren? We besteden aandacht aan de nieuwe producten van Apple, de toekomstperspectieven en de risico’s. Opvallend is de bijzondere positie van Apple en de overige leden van de 5 tech giants. Ze hebben alleen serieuze concurrentie van elkaar. Daarom vermelden we hoe Apple zich van deze bedrijven onderscheidt. Verder spelen relaties en spanningen tussen grootmachten en de staat van de chipindustrie een rol. Op basis van al deze factoren bepalen we of het kopen van het aandeel van Apple verstandig is in 2023.

Benieuwd naar de beste om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

De recente financiële prestaties van Apple

Net als de meeste andere bedrijven had Apple het lastig in 2022. Maar het valt wel op dat de onderneming de ongunstige economische factoren beter het hoofd kon bieden dan andere bedrijven in dezelfde sector. Apple Services is daar voor een deel verantwoordelijk voor. Tegenvallende verkoopcijfers over 2022 van onder andere iPhones werd opgevangen door een 14% stijging van de omzet van diensten.

apple logo

Factoren die bijdroegen aan een financieel tegenvallend 2022

Jarenlang werden de aandelen van Apple beschouwd als een veilige investeringsoptie voor beleggers. In 2022 was dat anders, want het de waarde van het aandeel daalde met 25%. Een stuk meer dan de andere bedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500. De gemiddelde daling was namelijk 19%. Waarom stellen we hierboven dan dat Apple het economisch slechte klimaat opvallend goed doorstaan heeft? Omdat techbedrijven over het algemeen erg hard geraakt zijn. Onder andere omdat de productie van essentiële onderdelen uit China stil kwam te liggen. Daarnaast was het transport beperkt. De verkoopcijfers van onder andere iPhones en de daarbij behorende accessoires vielen daarom een stuk lager uit dan in de jaren ervoor. Dat verlies werd dus ten dele gecompenseerd door een toegenomen omzet van de diensten van Apple. Verderop in het artikel gaan we daar uitgebreider op in.

Het productaanbod en de innovaties van Apple

De producten van Apple vallen visueel uitzonderlijk goed in de smaak bij consumenten. Het design van onder andere de iPhones, iPads en MacBook zijn een doorslaand succes. Apple wordt weleens het eerste grote techbedrijf genoemd die een complete lifestyle creëerde. Het ontwerp speelt daar een essentiële rol in. Daarnaast staan de producten van Apple al sinds jaar en dag bekend als innovatief en gebruiksvriendelijk. De interfaces zijn intuïtief en zelfs mensen zonder affiniteit met tech nemen de producten moeiteloos in gebruik. Aan het laagdrempelige besturingssysteem is een groot deel van het succes van Apple toe te schrijven. Een ander belangrijke eigenschap zijn de ruimhartige garantievoorwaarden. De producten van Apple zijn sowieso erg duurzaam en waardevast. In combinatie met een allesomvattende service weten consumenten wat ze krijgen wanneer ze voor Apple kiezen.

Een overzicht van de producten van Apple

Inmiddels zijn er talloze producten van Apple beschikbaar. Die zijn afkomstig uit een aantal verschillende lijnen. Hoewel het bij Apple altijd al ging om de lifestyle. Wat dat betreft loopt alles een beetje in elkaar over. Zo zijn verschillende devices eenvoudig aan elkaar te koppelen. Het onderstaande overzicht is dus niet officieel of definitief.

Overzicht van de belangrijkste productlijnen van Apple:

  • Mac: computers en laptops met het macOS besturingssysteem en andere software en apparaten zoals de Safari webbrowser, beeldschermen, keyboards en trackpads.
  • iPhone: smartphones van Apple met besturingssysteem iOS en talloze applicaties. Inmiddels is de 14e editie het nieuwste model. Jarenlang waren de smartphones de belangrijkste inkomstenbron voor Apple.
  • iPad:  de tablets van Apple zij nog steeds populair maar niet meer zo winstgevend als een aantal jaren geleden. Het piekjaar voor de iPad was 2013. Desondanks komen er nieuwe modellen aan. 
  • Muziek: Apple is bij veel mensen bekend geworden door de iPod. Die zijn door moderne smartphones enigszins overbodig geworden. Apple verdiend onder andere nog geld met de Beats Headphones. Daarnaast is Apple Music nog steeds lucratief, hoewel dat eigenlijk onder services valt.
  • Apple Home: een verzameling slimme apparaten en software die je door middel van de Apple HomeKit met elkaar verbindt. Tussen de devices staan slimme deurbellen, camera’s, lampen, alarmsystemen, thermostaten, sloten, televisies en meer.
  • Apple Services: eigenlijk is dit alle software die de apparaten functionaliteit geven en aan elkaar verbinden. Denk bijvoorbeeld aan Apple Fitness+, Books, Music, en TV+. Daarnaast is de App Store en News+ erg lucratief door de inkomsten van advertenties van andere bedrijven.
apple producten

Een trouwe schare klanten blijven producten kopen

Apple is veel meer dan een producent van technische devices voor consumenten. Het merk heeft klanten op een ongekende manier aan zich gebonden. Dat is ten dele inherent aan de huidige verdeling van macht onder de grote techbedrijven. Kies je eenmaal voor Apple, dan ben je er op een bepaalde manier aan gebonden. Dat geldt ook voor de andere merken, zoals Microsoft en Google. Maar de klanten van Apple zijn toch een stuk trouwer aan hun gekozen merk. Dat blijkt wel wanneer Apple een nieuw product uitbrengt. Fanatieke klanten staan uren in de rij om bij de groep mensen te horen die een apparaat als eerste uitprobeert. Zo’n trouwe schare fans die nieuwe producten telkens weer met open armen ontvangen is natuurlijk goed nieuws voor houders van aandelen van Apple.

Apple’s services worden een steeds grotere inkomstenbron

De waarde van het aandeel van Apple is dus flink gedaald in het afgelopen jaar. Maar dat geldt niet voor de omzet. Die groeide in 2022 met 7,7%. Helaas leidde dit door de hogere kosten voor onder andere chips niet direct tot meer winst. Maar er is een zwaarder wegende reden waarom Apple er ondanks de tegenslagen behoorlijk goed voor staat. De diensten van Apple zijn enorm gegroeid. Bovendien is het winstmare van 70,5% uitzonderlijk hoog. Op zich logisch, want er komen amper productiekosten bij kijken. Bovendien hebben restricties door de coronacrisis geen invloed op het verkopen van online services. Sterker nog, de maatregelen hebben rechtstreeks geleid tot het afsluiten van talloze abonnementen voor streaming services.

Wereldwijd is er sprake van een enorm aantal in gebruik genomen producten van Apple

De populariteit van Apple vertaalt zich in verkochte en in gebruik genomen devices. Het einde van het eerste kwartaal van 2022 was de laatste keer dat het bedrijf hier cijfers over publiceerde. Er waren toen 1,8 miljard apparaten van Apple actief in gebruik. Dat geeft de invloed en de marktpositie van Apple weer. Maar het is ook een indicator voor het gebruik van de services van Apple. Momenteel is dat al een enorme inkomstenbron van het bedrijf. Iedereen die heeft gekozen voor de devices van Apple zit er op een bepaalde manier aan vast. Wat leidt tot een garantie voor de diensten van Apple. Bovendien zijn de projecties voor 2023 positief. De voorspelling van experts is dat Apple in 2023 ruim 230 miljoen iPhones gaat verkopen. Dat is een toename ten opzichte van voorgaande jaren.

De toekomstperspectieven van Apple voor 2023 en daarna

Wat zijn de verwachtingen voor Apple voor de komende jaren. De aantrekkelijke en betrouwbare producten van Apple hebben geleid tot een ongekend trouwe schare klanten. Sommigen daarvan zijn zelfs fan van het merk. Alleen daarom al is er sprake van enige zekerheid voor aandeelhouders. Uiteraard is het wel van belang dat Apple doorgaat met het ontwerpen en produceren van devices en services met een vergelijkbare populariteit. Innoveren was oorspronkelijk het sterke punt van Apple. Klanten en beleggers zijn enigszins bang dat de rol van Steve Jobs hierin onmisbaar is. Het klopt dat de devices van de laatste jaren lang niet zo revolutionair waren als tijdens het eerste decennium van deze eeuw. Desondanks zijn er weer een aantal mooie producten om naar uit te kijken. Wellicht dat deze zelfs de trend weten te doorbreken.

De AR/VR headset van Apple komt uit in 2023

Virtual reality is al jaren onderwerp van gesprek. Is het daadwerkelijk iets voor het grote publiek of alleen geschikt voor een klein groepje liefhebbers? De komende jaren gaan daar waarschijnlijk antwoord op geven. Want grote techbedrijven proberen hun eigen versie van een VR-bril in onze huiskamers te krijgen. Apple heeft aangekondigd mee te gaan doen. Hun nieuwe headset is geschikt voor zowel virtual als augmented reality. Het onderscheid is dat virtual reality een compleet eigen wereld creëert. Je bent totaal afgesloten van de echte wereld. Voorbeeld: je staat op de piramide van Gizeh en geniet van het uitzicht. Augmented reality voegt virtueel objecten en dergelijke toe aan de echte wereld. Je kijkt door een bril waarmee je je eigen omgeving nog waarneemt. Alleen voegt de AR headset daar wat aan toe. Voorbeeld: wanneer je door de bril kijkt staat er opeens een kleiner maar accuraat model van de piramide van Gizeh in je achtertuin.

ARVR headset van Apple

De toekomst van VR en AR ligt niet compleet in Apple’s handen

Leveren de headsets van Apple genoeg geld op om het aandeel aantrekkelijker te maken voor beleggers? Dat valt op het moment lastig te zeggen. Zelf is Apple uiteraard positief. Ze verwachten in 2023 al ruim een half miljoen exemplaren te verkopen. Een mooi aantal, zeker wanneer je in acht neemt dat ze voor $2000,- in de winkel komen te liggen. De kwaliteit van hun eigen VR/AR bril speelt vanzelfsprekend een rol. Maar het is nog steeds de vraag of VR en AR echt gaan doorbreken. Bovendien is Apple afhankelijk van software van derden voor het aantal toepassingen van de headsets. Daarom is er momenteel nog niet heel veel zinnigs te zeggen over het effect van de VR/AR headset op de waarde van het aandeel.

Andere producten die Apple in 2023 lanceert

De VR/AR bril is zonder twijfel het meest enerverende product dat Apple dit jaar uitbrengt. Verwacht verder dat hun devices weer een update krijgen. Zo komt de iPhone 15 uit. Waarschijnlijk is dit het eerste model dat de Lightning kabels vervangt door USB-C. Volgens de Europese wetgeving is dat namelijk vanaf 2024 verplicht voor nieuwe telefoons.

De nieuwe Apple Watch komt traditioneel in september uit. Over de 9e editie is nog weinig bekend. Maar de verwachting is wel dat er weer een nieuwe versie komt. Vermoedelijk wordt dit geen revolutionair model maar wel een die bestaande features verbetert.

De MacBooks krijgen nieuwe chips. De M2 chip zou eigenlijk al vanaf 2022 in gebruik worden genomen. Maar door vertraging is dat pas in 2023. De nieuwe serie chips zou significante verbeteringen in prestaties op moeten leveren. Bovendien zijn ze zuiniger zodat je langer plezier hebt van een opgeladen batterij.

De originele HomePod wordt niet meer verkocht. In plaats daarvan kopen klanten nu de HomePod Mini. De nieuwe HomePod 2 komt uit en die belooft nog betere integratie van al je devices van Apple. Dit kan zomaar een nieuwe boost voor de services betekenen en dus een mooie inkomstenbron tegenover relatief lage kosten.

Het toekomstperspectief op de langere termijn

Apple heeft altijd meerdere ijzers in het vuur. Daarbovenop zijn ze meesters in het promoten van hun devices. De meeste mensen weten bijvoorbeeld wel wat Apple Glasses zijn. Maar het product is nog nooit aangeboden op de open markt. Dat laat maar weer eens zien hoe goed de marketingafdeling van Apple functioneert. Oorspronkelijk zouden ze al in 2020 voor de consument beschikbaar zijn. Inmiddels is 2024 het eerst haalbare jaar, hoewel 2026 een stuk waarschijnlijker is. Liefhebbers van auto’s zullen nog even op de Apple Car moeten wachten. Wederom een product dat volop gepromoot maar nog niet beschikbaar is. Het duurt nog wel even voordat deze auto verkocht gaat worden. Bovendien ligt de geschatte prijs voor een Apple Car boven de $100.000,-.

Risico’s en uitdagingen voor Apple in de komende jaren

De grote techbedrijven hebben een bijzondere positie op de markt. Grote delen van de bevolking en het bedrijfsleven zijn afhankelijk van hun diensten en producten. Wat dat betreft hebben ze alleen last van concurrentie van elkaar. Tegelijkertijd zijn ze afhankelijk van factoren op het wereldtoneel. Met name de spanningen rondom de chipindustrie heeft invloed op bedrijven zoals Apple. De fabrieken staan nu nog hoofdzakelijk in China. Maar de technische sectoren uit verschillende delen van de wereld worden steeds meer in eigen land gehouden. De relatie tussen voornamelijk China en de Verenigde Staten gaat een rol van betekenis spelen voor bedrijven zoals Apple. Productiekosten zijn daarbij ook van belang. Chips worden steeds duurder door een tekort aan grondstoffen en de strijd tussen landen onderling. Momenteel produceert het Taiwanese TSMC nog alle chips voor Apple. Zij zijn druk met het bouwen van twee fabrieken in Arizona. Dat is goed nieuws voor Apple en andere techbedrijven uit de VS die minder afhankelijk willen worden.

De afhankelijkheid van consumenten en bedrijven

Weinig bedrijven in de geschiedenis hebben zoveel invloed gehad als Google, Apple, Microsoft, Meta en Amazon. Het is veel meer dan een serie apparaten en programma’s. Wanneer de diensten uitvallen staat het leven min of meer stil, zowel persoonlijk als professioneel. Onze hele samenleving is er in korte tijd op ingericht. Het is dus niet overdreven om te stellen dat we absoluut niet meer zonder kunnen. Bovendien neemt deze afhankelijkheid alleen maar verder toe. Ieder jaar zijn er meer devices in omloop en stappen meer mensen over naar onder andere streamingdiensten en smart homes. De enige concurrentie is onderling. Apple heeft daarin minder grip op de zakelijke markt. Aan de andere kant staat het merk meer dan de concurrenten voor een bepaalde lifestyle. Die trouwheid van hun klanten zorgt voor een zekere mate van stabiliteit. Net zoals de omvang van Apple op zich dat al realiseert. Het is onmogelijk om te voorspellen wat de toekomst brengt. Maar de komende jaren gaat Apple nergens heen. Wanneer de nieuwe producten aanslaan en grote crises uitblijven is de verwachting dat het bedrijf alleen maar doorgroeit.

Conclusie: is het aandeel van Apple aantrekkelijk voor beleggers?

Het aandeel van Apple heeft lange tijd niet zo’n lage waarde gehad als nu. De oorzaken liggen voornamelijk buiten de macht van Apple. Zodra de economie zich herstelt is het de verwachting dat het aandeel weer in waarde stijgt. Het merk blijft onverminderd populair en de diensten die ze aanbieden groeien erg snel. Het tekort aan chips en de spanningen tussen grootmachten China en de VS zorgen voor een iets minder zekere toekomst. Dergelijke ontwikkelingen lijken nog het meest invloed te hebben op de resultaten van het aandeel van Apple. Uiteraard is het wel van belang dat de nieuwe producten van het mark aanslaan bij klanten en dat het merk blijft innoveren. Daartegenover staat dat Apple een gigantische en stabiele onderneming is. Sterkere waardedalingen dan tijdens afgelopen jaar liggen daarom niet in de lijn der verwachting. Gezien de lage koers is dit daarom een aantrekkelijk moment om aandelen van Apple toe te voegen aan je portfolio.

Benieuwd naar de beste om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Welke producten verkoopt Apple?

Overzicht van de belangrijkste productlijnen van Apple:

Mac: computers en laptops met het macOS besturingssysteem en andere software en apparaten zoals de Safari webbrowser, beeldschermen, keyboards en trackpads.
iPhone: smartphones van Apple met besturingssysteem iOS en talloze applicaties. Inmiddels is de 14e editie het nieuwste model. Jarenlang waren de smartphones de belangrijkste inkomstenbron voor Apple.
iPad:  de tablets van Apple zij nog steeds populair maar niet meer zo winstgevend als een aantal jaren geleden. Het piekjaar voor de iPad was 2013. Desondanks komen er nieuwe modellen aan. 
Muziek: Apple is bij veel mensen bekend geworden door de iPod. Die zijn door moderne smartphones enigszins overbodig geworden. Apple verdiend onder andere nog geld met de Beats Headphones. Daarnaast is Apple Music nog steeds lucratief, hoewel dat eigenlijk onder services valt.
Apple Home: een verzameling slimme apparaten en software die je door middel van de Apple HomeKit met elkaar verbindt. Tussen de devices staan slimme deurbellen, camera’s, lampen, alarmsystemen, thermostaten, sloten, televisies en meer.
Apple Services: eigenlijk is dit alle software die de apparaten functionaliteit geven en aan elkaar verbinden. Denk bijvoorbeeld aan Apple Fitness+, Books, Music, en TV+. Daarnaast is de App Store en News+ erg lucratief door de inkomsten van advertenties van andere bedrijven.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de verwachtingen van Apple voor 2023?

De aantrekkelijke en betrouwbare producten van Apple hebben geleid tot een ongekend trouwe schare klanten. Sommigen daarvan zijn zelfs fan van het merk. Alleen daarom al is er sprake van enige zekerheid voor aandeelhouders. Uiteraard is het wel van belang dat Apple doorgaat met het ontwerpen en produceren van devices en services met een vergelijkbare populariteit. Innoveren was oorspronkelijk het sterke punt van Apple. Klanten en beleggers zijn enigszins bang dat de rol van Steve Jobs hierin onmisbaar is. Het klopt dat de devices van de laatste jaren lang niet zo revolutionair waren als tijdens het eerste decennium van deze eeuw. Desondanks zijn er weer een aantal mooie producten om naar uit te kijken. Wellicht dat deze zelfs de trend weten te doorbreken.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *