Beste Artificial Intelligence (AI) Aandelen van dit moment – Kunstmatige Intelligentie

Home » Beste Artificial Intelligence (AI) Aandelen van dit moment – Kunstmatige Intelligentie
Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is voor veel Nederlanders een ver begrip dat ze vooral van films kennen. Pas sinds enkele jaren is in Nederland de opleiding Kunstmatige Intelligentie te volgen waar studenten worden opgeleid om in dit vakgebied aan de slag te gaan. De verwachting is namelijk dat de Artificial Intelligence sector gigantisch wordt. Op het moment van schrijven is deze miljardenindustrie al groot waar vooral bekende namen het speelveld bepalen. Deze markt gaat ongetwijfeld in de toekomst nog fors groeien. De kans is groot dat er veel bedrijven die nu nog onbekend zijn, zich in de wereld van Artificial Intelligence kenbaar zullen maken. Daarom beperk ik mij in dit artikel exclusief tot beursgenoteerde bedrijven waar er aanzienlijk in kunstmatige intelligentie geïnvesteerd wordt.

Het kan niet anders dat deze industrie diverser wordt naarmate Artificial Intelligence vaker in de praktijk wordt toegepast. Dat maakt het lastig in te schatten welke bedrijven uiteindelijk een hoofdrol binnen deze industrie zullen spelen.

In dit artikel neem ik de AI aandelen door die onder andere worden getipt door websites als Yahoo Finance, Motley Fool en Bloomberg. Zij zien deze selectie als de beste kunstmatige intelligentie aandelen van dit moment.

Wat is Artificial Intelligence?

We zijn ondertussen gewend aan de aanwezigheid van computers bij bijna alles wat we doen. Computers zijn foutloos in het berekenen en verwerken van getallen en formules. Computers kunnen echter maar weinig met het begrijpen van taal, afbeeldingen, objecten en het doen van voorspellingen of het leren van bepaald gedrag. Op dat soort momenten rekenen we momenteel nog meestal op de menselijke kracht.

Momenteel moet er nog een mens naar de gegevens kijken om bijvoorbeeld in te schatten of een bepaalde klant een grote kans heeft op wanbetaling. Een computer kan weliswaar een patroon zien, maar weet niet een subjectieve inschatting of voorspelling op basis van deze gegevens te maken. Wanneer het mogelijk is om kunstmatige intelligentie als oplossing toe te voegen, kan een computer dat wel. Taken waar normaal hulp van een mens bij nodig zijn, kunnen steeds vaker door Artificial Intelligence overgenomen worden.

Artificial Intelligence aandelen

Hoe wordt Artificial Intelligence nu al gebruikt?

Machine learning speelt een leidende rol in de kracht van Artificial Intelligence. Machine learning is het aanleren van een systeem waardoor een computer bepaalde patronen leert te herkennen en op basis van deze patronen conclusies trekt.

Een bekend voorbeeld zijn de Google Captcha’s die je ongetwijfeld regelmatig voorbij ziet komen. Doorgaans wordt ter verificatie gevraagd om de foto’s te selecteren die aan een bepaalde voorwaarde voldoen. Dat kan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of huisnummer zijn. Door de foto’s van te selecteren die aan deze voorwaarde voldoen, bijvoorbeeld alle foto’s waar een huisnummer op te zien is, wordt het machine learning systeem op de proef gesteld.

Tegelijkertijd heeft het machine learning systeem namelijk ook uit negen foto’s de foto’s met huisnummers moeten kiezen. Doordat het vanuit een ander systeem heeft doorgekregen welke foto’s juist zijn, kunnen de keuzes van het systeem hiermee worden vergeleken. Door dit proces constant te herhalen, leert een machine learning systeem uit zichzelf wanneer het een object correct herkend en wanneer niet.

Uiteindelijk heeft het machine learning systeem een manier ontdekt waarop het foutloos keuzes maakt. Dat kan dus ook het herkennen van huisnummers op foto’s zijn. Het proces dat hieruit voortvloeit, wordt door Artificial Intelligence gebruikt om, bijvoorbeeld, voortaan automatisch huisnummers te herkennen en te koppelen aan andere data.

Ondertussen zijn er veel beursgenoteerde bedrijven die op grote schaal Artificial Intelligence toepassen om processen te verbeteren en menselijke invloed te verwijderen. Hierdoor kunnen bedrijven meer doen in minder tijd met minder mankracht en meer precisie. Zo zijn de zelfrijdende auto’s waar zowel Google als Tesla daar een bekend voorbeeld van. Of wat dacht je van de virtuele assistenten Siri van Apple en Google Assistant van Google? Deze slimme assistenten helpen je zonder menselijke invloed met de meest uiteenlopende taken. Ze proberen je spraakopdracht te begrijpen en zo goed mogelijk te beantwoorden. Iets wat puur door de komst van Artificial Intelligence aanzienlijk sterker is geworden.

Als je de webwinkel van Amazon bezoekt, krijg je bij ieder product door Amazon producten aanbevolen waarvan Amazon denkt dat je ze nodig hebt. Deze aanbevelingen worden bepaald door Artificial Intelligence. Dat is hetzelfde voor Netflix die middels AI probeert in te schatten wat je hierna wilt kijken. Netflix gebruikt tegenwoordig zelfs Artificial Intelligence om te bepalen welke series en films ze moeten produceren.

De beste AI Aandelen volgens de grote hedge funds van dit moment

De volgende selectie kunstmatige intelligentie aandelen zijn volgens websites als Yahoo, Bloomberg en Fool de populairste van dit moment. Zij hebben onder andere gekeken naar de AI aandelen die door hedge funds, grote private investeringsfondsen, worden aangehouden. Doorgaans is dit een indicator dat ervaren investeerders de potentie van een bepaald bedrijf inzien.

Palantir Technologies

Palantir Technologies is mede opgericht door een van de originele PayPal-oprichters Peter Thiel. In 2003 is Palantir opgericht en in 2020 de beurs opgegaan. Sindsdien heeft met meer dan 200 grote klanten kunnen verwelkomen met namen als de CIA, Amerikaanse Defensie, Belastingdienst en verschillende andere toonaangevende namen. De systemen van Palantir voorzien een bedrijf met de infrastructuur die nodig is om Artificial Intelligence toe te passen. Bijvoorbeeld om een algoritme te trainen.

Toen Palantir eerder dit jaar aankondigde dat het zou gaan samenwerken met IBM, schoot het aandeel binnen korte tijd 10% omhoog. In samenwerking met IBM wil het in een hoger tempo impactvolle AI-toepassingen ontwikkelen. De huidige marktkapitalisatie van 50 miljard is weliswaar geflatteerd aangezien de cijfers nog niet deze hoge marktkapitalisatie rechtvaardigen. Wel zit er een duidelijke groei in de cijfers van Palantir wat investeerders als een positief signaal zien. Doordat Palantir met een dermate klein klantenbestand in staat is een omzet van meer dan 300 miljoen te produceren geeft aan hoe groot deze markt is.

International Business Machines (IBM)

IBM is bij de meeste beleggers een bekende naam. Deze techgigant heeft een Artificial Intelligence platform ontwikkeld (IBM Watson) dat ondertussen door meer dan honderd miljoen mensen van over de hele wereld indirect of direct gebruikt wordt. Voorbeelden van grote klanten zijn Mitsubishi en Samsung.

Eerder dit jaar kondigde IBM aan dat IBM Watson enkele maanden later een flinke upgrade zou krijgen. In juli van dit jaar konden klanten voor het eerst van deze functies gebruik maken wat ervoor zorgde dat het aandeel met maar liefst 12 procent steeg tot een marktkapitalisatie van meer dan 130 miljard dollar. Alleen al dit jaar wist het aandeel fors te groeien. Gezien de verwachte upgrades aan IBM Watson is de kans groot dat IBM op het gebied van AI nog behoorlijk in de lift zit.

DocuSign

DocuSign is een onverwachtse toevoeging aan dit lijstje met beste AI aandelen. Het elektronisch bevestigen van een document klinkt simpel, maar is tegenwoordig heel wat complexer gemaakt doordat er een enorme hoeveelheid regelgeving en eisen aan dergelijke documenten gesteld wordt. De software van DocuSign moet begrijpen wat het ziet en fraude kunnen herkennen. Dat ondertussen meer dan 1 miljoen klanten de software gebruikt, geeft perfect weer wat voor noodzaak DocuSign met haar AI software opgelost heeft.

Afgelopen twee jaar heeft DocuSign het aanbod AI software uitgebreid. Zo heeft het aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd aan de DocuSign Analyzer, een proces dat overeenkomsten probeert te vereenvoudigen. Alleen al dit jaar is het kunstmatige intelligentie aandeel DocuSign met 40 procent gestegen. De laatste jaarcijfers lieten zien dat de ongekende groei van DocuSign nog lang geen einde kent.

Nvidia

Nvidia is de belangrijkste chipproducent op het gebied van Artificial Intelligence. De grafische kaarten van het bedrijf worden over de hele wereld gebruikt. Zowel Nvidia zelf als haar klanten gebruiken de producten om Artificial Intelligence mogelijk te maken. Zo zijn de GPU kaarten van Nvidia onmisbaar voor diverse kritieke processen die tot Artificial Intelligence gerekend worden. Daarnaast zijn de verschillende data centrums van Nvidia in toenemende mate van invloed op de jaarcijfers. Alhoewel dit niet volledig aan kunstmatige intelligentie te danken is, worden investeringen in AI uit deze data centers van kapitaal voorzien.

De verwachting is dat Nvidia de komende jaren een bijdrage wilt gaan leveren aan de markt voor zelfrijdende auto’s. Van grafische kaarten tot sensoren en camera’s. Doordat er enorme hoeveelheden data vanuit deze bronnen voortkomen, kunnen de producten van Nvidia hoogstwaarschijnlijk hier een cruciale rol spelen.

Micron Technology

Ik heb zo’n gevoel dat dit AI aandeel de meeste beleggers onbekend is. Micron Technology is een fabrikant van geheugenkaarten waaronder DRAM en NAND. Je kunt ze onder andere tegenkomen in moderne SSD-schrijven. De marktkapitalisatie van Micron Technology loopt de laatste jaren gelijk aan de vraag naar chips. Als er te veel chips door de klanten van Micron geproduceerd zijn, drukt dit de marktkapitalisatie sterk. Maar als er, zoals momenteel het geval is, een chiptekort is, neemt de marktkapitalisatie in een snel tempo toe. De gigantische vraag naar chips die ontstaan is door 5G, cloud computing en de steeds slimmer wordende auto’s zorgt ervoor dat het aandeel van Micron Technology een vlucht genomen heeft.

Micron Technology heeft meermaals aangegeven een belangrijke rol te willen spelen op het gebied van Artificial Intelligence. Het wil een bepalende toeleverancier in deze industrie worden door nu al testen te draaien met sensoren voor zelfrijdende auto’s. Ook kunnen bedrijven die met Artificial Intelligence werken de data centers van Micron Technology benutten.

kunstmatige intelligentie

C3.ai

C3.ai is misschien wel het enige pure Artificial Intelligence bedrijf op deze lijst. Kunstmatige intelligentie is bij C3.ai het core-product. En het bedrijf doet er alles aan om dit naar de buitenwereld toe te adverteren. Zo zit de afkorting AI vanzelfsprekend in de bedrijfsnaam en zelfs in de ticker.

C3.ai heeft software ontworpen waarmee haar klanten op grote schaal AI toepassingen kunnen uitvoeren. De software van C3.ai maakt het een stuk goedkoper en makkelijker voor klanten om Artificial Intelligence toe te passen. Onder andere de Amerikaanse Luchtmacht maakt gebruik van de AI software van C3.ai om defecten aan de straaljagers te herkennen. De Franse energieleverancier Engie zet de AI software in om het energieverbruik van klanten te analyseren.

Een duidelijker AI aandeel dan C3.ai ga je niet vinden. Wel is het belangrijk om mee te nemen dat juist hierdoor het aandeel volgens veel analisten overkocht is. De marktkapitalisatie van C3.ai is in relatie tot de huidige kwartaal- en jaarcijfers fors geflatteerd.

Apple

Apple is een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het fors in Artificial Intelligence investeert. Veel van de huidige producten maken al veelvuldig van AI gebruik. Zo gebruikt de camera van de nieuwste iPhone Artificial Intelligence om foto’s automatisch te verbeteren. Ook de welbekende FaceID technologie van Apple heeft het ontgrendelen van een Apple-device heel wat makkelijker gemaakt. Andere voorbeelden van kunstmatige intelligentie bij Apple zijn het herkennen van handschrift, vertalingen, spraak en aanbevelingen van nieuwsberichten.

Alleen al het afgelopen jaar is duidelijk te zien dat Apple fors in AI blijft investeren waardoor het steeds meer een AI aandeel wordt. Zo nam het vorig jaar nog Xnora.ai over, een startup die zich volledig op het toepassen van Artificial Intelligence op mobiele apparaten richt.

Het is geen geheim dat je van Apple de komende jaren geen gigantische rendementen hoeft te verwachten. Apple is een dermate groot en gevestigd bedrijf dat de marktkapitalisatie in langzame stappen toe zal nemen. Dat neemt niet weg dat Apple afgelopen jaar bijna 30% aan haar marktkapitalisatie heeft mogen toevoegen. Een teken dat de groei er bij Apple niet uit is.

Google

Google is een andere grootmacht die niet in dit lijstje van beste AI aandelen mag ontbreken. Artificial Intelligence is onderdeel van de vier grote pijlers die Google voor zichzelf de komende tien jaar heeft uitgezet. Ondertussen wordt kunstmatige intelligentie al in een groot aantal Google producten toegepast. Zo gebruikt Gmail Artificial Intelligence om spam te herkennen en automatische antwoorden voor te stellen. Het advertentiesysteem (Google Adwords) probeert middels AI relevante advertenties op het juiste moment te tonen zodat zowel adverteerders als bezoekers de advertenties als positief ervaren. Zelfs producten als Google Drive, Agenda, Maps en Translate maken tegenwoordig veelvuldig van Artificial Intelligence gebruik.

Daarnaast heeft Google meer dan 30 bedrijven overgenomen die zich, al dan niet deels, met Artificial Intelligence bezighouden. Bekende voorbeelden zijn AppSheet, Onward en DeepMind. Afgelopen jaar heeft het AI aandeel Google dan ook een vlucht omhoog genomen door meer dan 80% in waarde toe te nemen.

Amazon

Het blijft maar met grootmachten regenen. Dat komt doordat juist de grote spelers in tech zich volledig op AI hebben gestort. Amazon heeft met Amazon Web Services een belangrijke slag op het gebied van AI geslagen. Bedrijven van over de hele wereld maken van AWS gebruik om AI toepassingen te ontwikkelen en uit te voeren. Eerder dit jaar nam het daarnaast Wickr over, een startup die zich bezighield met communicatietechnologie. Middels AI wilt het communicatie op diverse vlakken verbeteren.

Amazon is doorgaans erg geheimzinnig over nieuwe AI projecten. Zo duurde het jaren voordat de buitenwereld wist dat Amazon al jaren met de ontwikkeling van Amazon Web Services bezig was. Ook nu verwachten analisten dat Amazon met baanbrekende AI-toepassingen bezig is. Welke dat precies zijn, is vooralsnog onbekend. De marktkapitalisatie van meer dan 1.5 biljoen euro geeft aan dat er voldoende vertrouwen vanuit investeerders in de kracht van Amazon is.

Microsoft

Microsoft heeft met GitHub en Azure twee belangrijke middelen in handen om de strijd om de AI marktpositie te verstevigen. Nadat Microsoft zich jarenlang puur op het produceren van computers en randapparatuur gericht had, besloot het tien jaar geleden het roer om te gooien. Het begon te investeren in cloud computing, machine learning en kunstmatige intelligentie waardoor het is gelukt om mee te groeien met zowel Apple als Google. In april van dit jaar nam het een van de meest veelbelovende AI bedrijven over: Nuance. De AI spraakherkenning startup werd door verschillende techbedrijven gevolgd en uiteindelijk voor maar liefst 20 miljard dollar door Microsoft overgenomen. De overname zorgde ervoor dat het AI aandeel Microsoft met maar liefst 15% steeg.

Facebook

Een toch wel onverwachtste favoriet voor het beste AI aandeel is volgens analisten Facebook. Facebook investeert actief in het ontwikkelen van nieuwe AI toepassingen, waaronder het indrukwekkende AI systeem DeepFace. Dit systeem herkent wie op welke foto staat en stelt automatisch tags voor. Het automatische vertaalsysteem wordt door analisten ook als baanbrekend gezien. Gebruikers kunnen met een enkele klik complete berichten vertalen. De nauwkeurigheid van dit vertaalsysteem is dermate hoog dat het zelfs sterker dan Google Translate lijkt.

Wie besluit het volgens analisten beste AI aandeel aan het portefeuille toe te voegen moet rekening houden met de vele rechtszaken die tegen Facebook lopen. Er is geen ander bedrijf dat zo goed door autoriteiten in de gaten wordt gehouden als Facebook.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Wat is artificial intelligence?
Artificial intelligence kan als volgt worden omschreven:

We zijn ondertussen gewend aan de aanwezigheid van computers bij bijna alles wat we doen. Computers zijn foutloos in het berekenen en verwerken van getallen en formules. Computers kunnen echter maar weinig met het begrijpen van taal, afbeeldingen, objecten en het doen van voorspellingen of het leren van bepaald gedrag. Op dat soort momenten rekenen we momenteel nog meestal op de menselijke kracht.

Momenteel moet er nog een mens naar de gegevens kijken om bijvoorbeeld in te schatten of een bepaalde klant een grote kans heeft op wanbetaling. Een computer kan weliswaar een patroon zien, maar weet niet een subjectieve inschatting of voorspelling op basis van deze gegevens te maken. Wanneer het mogelijk is om kunstmatige intelligentie als oplossing toe te voegen, kan een computer dat wel. Taken waar normaal hulp van een mens bij nodig zijn, kunnen steeds vaker door Artificial Intelligence overgenomen worden.

Wat zijn de beste artificial intelligence aandelen?

De beste artificial intelligence aandelen zijn:

– Palantir Technologies
– International Business Machines (IBM)
– DocuSign
– Nvidia
– Micron Technology
– C3.ai
– Apple
– Google
– Amazon
– Microsoft
– Facebook

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *