Dit is hoe ik bepaal waarin ik wil beleggen
Iedereen die vaker mijn artikelen leest weet dat ik een wat bijzondere aanpak voor beleggen heb. Ik werk niet met de gebaande paden uit boeken en studies. Op basis van mijn eigen ervaringen en frameworks bepaal ik waarin ik wil beleggen en met hoeveel van mijn vermogen ik dat doe. Of het je nu wel of niet ligt, het is altijd verstandig je bekend te maken met de strategieën van anderen.
Noem mij geen professionele belegger. Ik ben een particuliere belegger die weliswaar dagelijks met beleggen bezig is maar dit niet voor anderen doet. Daarnaast kies ik er bewust voor om dit te doen vanuit mijn eigen frameworks waarbij er soms ook plaats is voor gevoelsmatige keuzes. Daar later meer over.
Voor nu deel ik graag een van mijn meest gevraagde documenten met je: mijn stappenplan waarmee ik bepaal waarin ik beleg. Je kunt grote delen van dit model gebruiken voor een verscheidenheid aan beleggingen, van financiële producten (aandelen, fondsen etc.) tot vastgoed.
- Hoe je dit artikel het best kunt lezen
- Iedere belegging begint bij onderzoek
- Doelen stellen en verbinden aan de belegging
- Hoeveel risico wil ik nemen?
- Lange termijn of korte termijn?
- Hoe ziet de data eruit?
- Past dit in mijn portefeuille?
- Wat is de exitstrategie?
- Conclusie: wat ik je nog wil vertellen
- Leren beleggen op de beurs?
- Michel van Ros
Hoe je dit artikel het best kunt lezen
Dit artikel bevat een groot deel van de stappen die ik volg om te bepalen waarin ik mijn geld beleg. Bij sommige beleggingen neem ik extra of juist minder stappen. Hier is in dit artikel geen rekening mee gehouden. Je kunt dit artikel daarom het best lezen als een overzicht met tips en niet zozeer stappen. Dat omdat het geen vaste strategie is die je zomaar kunt repliceren. Iedere belegging dient op basis van je eigen onderzoek en strategie uitgevoerd te worden. Mijn overzicht met ‘tips’ is beter als inspiratie te gebruiken om eventueel je eigen strategie te optimaliseren.
Ik ben ook geïnteresseerd in welke tips en stappen jij gebruikt om je beleggingen te bepalen. Deel ze daarom vooral in de reacties. Wie weet leer ik iets van en neem ik ze op een later moment in een apart hoofdstuk van dit artikel op.
Iedere belegging begint bij onderzoek
Potentiële beleggingen komen op de meest uiteenlopende manieren op mijn pad. Ik lees erover in het Financieele Dagblad of hoor collega’s erover praten. Soms op de meest onverwachtse momenten hoor ik opeens iets waarvan ik denk: daar wil ik meer over weten. En dat is dan ook voor mij meteen het moment dat mijn interesse genoeg is om mij hier verder in te verdiepen.
Dan begint het echte werk pas.
Ik zet namelijk altijd eerst een onderzoek op poten dat op veel vlakken lijkt op de onderwerpen die in dit artikel besproken worden. Een harde eis die ik aan mijzelf stel voordat ik definitief onderzoek of dat waarin ik wil beleggen mijn tijd waard is, is of ik mij echt goed voel bij het object (aandeel, vastgoed etc.).
Deze volledig gevoelsmatige vraag vind ik belangrijk om aan mijzelf te stellen omdat het in één seconde een belegging kan afkeuren. Als er op de een of andere manier toch ergens onderbuikgevoelens zijn, weet ik dat het beter is om de belegging te laten gaan. Waarschijnlijk ga ik er dan toch op een later moment een naar gevoel bij krijgen. Of het nu een goede belegging is of niet.
Pas dan, maar dan ook echt pas dan, is het tijd om het onderzoek naar de belegging te beginnen. Behalve die ene eerste vraag, wil ik zo min mogelijk emotie een rol laten spelen. Uiteindelijk geven getallen een beter beeld van de belegging dan dat mijn gevoel op andere vlakken doet. Een goed gevoel bij een belegging is voor mij ontzettend belangrijk. In vervolgstappen zorg ik ervoor dat mijn gevoel geen rol meer mag spelen over waarin ik ga beleggen.
Doelen stellen en verbinden aan de belegging
Ik wil dat al mijn beleggingen over een bepaalde periode een positief rendement opleveren. Per belegging verschilt het beoogd rendement. Dit is meestal het gevolg van het realistische rendement dat een belegging kan opleveren. Zo verwacht ik geen torenhoog rendement van vastgoed met een laag risicoprofiel maar doe ik dat wel van risicovolle aandelen waarbij net zo’n grote kans van negatief rendement aanwezig is.
Vooraf aan iedere belegging, stel ik daarom op basis van de belegging een aantal doelen. Je kunt aan doelen denken als:
- Beoogd rendement
- Binnen welke termijn
- Verwachte groei
- Risico
Als ik een nieuwe belegging met potentie tegenkom, leg ik deze belegging naast mijn doelen. Ik vraag mijzelf dan in hoeverre deze belegging in staat is om mijn doelen te realiseren. Als ik 5% rendement verwacht dat binnen vijf jaar gerealiseerd moet worden waarbij de risico enkele procenten is, kan het zomaar zo zijn dat veel beleggingen afvallen. Deze doelstellingen stel ik per type belegging op om zo’n realistisch mogelijk meetmateriaal bij de hand te hebben. Zo zijn mijn doelstellingen voor vastgoed compleet anders dan voor aandelen.
Hoeveel risico wil ik nemen?
Ik werk met een vaste structuur waarmee ik bepaal hoeveel risico ik wil nemen. Doordat beleggingen meestal een vrij duidelijk risicoprofiel hebben, kan ik daarom snel vergelijken of dit overeenkomt met waar ik in wil beleggen.
Het vermogen dat ik voor beleggingen gereserveerd heb, is zo verdeeld dat ik per deel weet hoeveel risico ik mag nemen. Zo heb ik nog altijd de volgende opbouw:
- 50% met laag risicoprofiel (bijvoorbeeld vastgoed of obligaties)
- 25% met midden risicoprofiel (bijvoorbeeld fondsen als MSCI World)
- 12,5% met hoog risicoprofiel (bijvoorbeeld aandelen als Uber en Airbnb)
- 12,5% met zeer hoog risicoprofiel (bijvoorbeeld cryptocurrency)
De bovenstaande risicoverdeling voel ik mij fijn bij en past goed bij mijn stijl van beleggen. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat deze verdeling altijd zo blijft. Ik ben van plan om naarmate ik ouder word minder risico te nemen. Op jonge leeftijd wat verkeerde investeringen maken heeft minder invloed op mijn pensioen dan op latere leeftijd. Dan ben ik namelijk van plan om de vruchten te plukken van de beleggingen die ik over de jaren heen gedaan heb.
Lange termijn of korte termijn?
Iedere belegging die ik doe, is voor ofwel de korte of lange termijn. Er zit hier geen middenweg in en het verschil dat in die termijn zit is bij mij groot. Korte termijn beleggingen hebben voor mij een ‘termijn’ van maximaal 3 tot 5 jaar. Alles wat langer dan 5 jaar is, is bij mij lange termijn. Daarbij kan het gaan om een periode van 7 jaar of zelfs 20 tot 40 jaar. Omdat ik nog wel wat jaren in mijn leven te gaan heb, betekent dit niet dat ik nu met volledige zekerheid weet hoelang bepaalde beleggingen aangehouden worden.
Ik baseer de termijn voor een belegging altijd nadat ik besloten heb waarin ik wil beleggen. Het risicoprofiel van de belegging in combinatie met het vermogen dat hiervoor benodigd is, zorgt ervoor welke termijn ik kies.
Pas ik tussentijds ooit nog de termijn van een belegging aan? Ja. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij het nodig is om beleggingen eerder van de hand te doen. Maar het kan ook zo zijn dat ik juist besluit om investeringen aanzienlijk langer vast te houden. Bijvoorbeeld als het op andere vlakken voor de wind gaat of de context van een belegging positiever is geworden. In dat geval, kan het zomaar zo zijn dat een bepaalde investering jaren langer wordt vastgehouden.
Hoe ziet de data eruit?
Ik weet dat iedereen op een andere manier met data omgaat. Voor sommige particuliere beleggers bepalen zij waarin ze willen beleggen op basis van onderbuikgevoelens. Dat klinkt misschien wat onverantwoord, maar als iets voor je werkt en resultaat oplevert, hoef je niet altijd te veranderen. Zoals je misschien wel weet, probeer ik zoveel mogelijk van mijn keuzes op basis van data te maken. Ik wil juist niet de onderbuikgevoelens laten spreken. Behalve in het begin, want dan laat ik wel emotie toe om te kijken of ik wel aan een belegging moet beginnen.
Daarna laat ik data een hoofdrol spelen. Ik wil er alles aan doen om emotie vanaf dat punt uit mijn beleggingen te halen. Ik ben van mening dat de wetenschap altijd gelijk heeft. Net als data. Als ik zie dat de data in mijn voordeel is, weet ik dan ook dat ik op de juiste weg zit. Zie ik dat er jaren achtereen in een aandeel groei zit en de jaarcijfers aangeven dat dit de komende jaren doorzet? Dan is zo’n keuze snel gemaakt. Het leven hoeft dan helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.
Dat is niet anders wanneer de data juist aangeeft dat het misschien niet interessant is om de belegging te doen. Van alle beleggingen die ik overweeg, gaat misschien maar 10% door. Dat komt vooral doordat de data vaak al aangeeft dat een belegging niet interessant is. In dat geval zet ik er zonder al te veel problemen een streep door.
Waar ik mijn data vandaan haal?
Per belegging verschilt de benodigde data. Voor vastgoed heb ik compleet andere data nodig dan voor financiële producten zoals aandelen of obligaties. Bij aandelen krijgen jaarcijfers de absolute voorkeur. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om kwartaal- en jaarcijfers te publiceren waar het grootste deel van je benodigde informatie te vinden zijn. Met enige regelmaat kijk ik ook naar de adviezen van professionele analisten van zakenbanken als Goldman Sachs en JPMorgan.
Voor de aankoop van vastgoed ben ik urenlang in het Kadaster te vinden. Daarnaast heb ik zeer gedetailleerde spreadsheets gemaakt waar vrijwel iedere factor in te vinden is die ik gebruik om mijn keuzes te maken. En dat niet alleen, ik gebruik deze spreadsheet ook om mijn vastgoed beleggingen in bij te houden.
Past dit in mijn portefeuille?
Een van de simpele vragen die mij helpen om betere keuzes te maken, is de vraag of een belegging in mijn portefeuille past. Dat is lang niet altijd het geval. Veel van de beleggingen die ik doe, passen direct in mijn portefeuille doordat ze kenmerken hebben die ik in een belegging zoek. Toch kan het ook zo zijn dat een nieuwe belegging in eerste instantie niet bij mijn portefeuille past, maar daar wel een begin voor kan zijn. Het is verstandig om te overwegen wanneer het tijd is om een uitbreiding te doen. Daarbij zorg je er namelijk ook meteen voor dat een groter deel van de mogelijke beleggingen bij je portefeuille past.
Wat is de exitstrategie?
Ik weet dat maar weinig beleggers echt nadenken over de einddatum van een belegging. 9 van de 10 keer wordt deze stap overgeslagen omdat er geen aandacht voor is. Dat terwijl iedere belegging een exit heeft. Want ook als je van plan bent om je hele leven de belegging aan te houden, komt er een keer een moment dat jij er niet meer bent. Waarschijnlijk wordt dat waarin je jaren geleden in hebt belegd dan wel verkocht. En als het goed is heb je liever dat je nabestaanden dat tegen een zo’n hoog mogelijke prijs doen. Vaak is het dan slim om het op een eerder moment al verkocht te hebben als het een bepaald doel heeft bereikt. Daar is dus een exitstrategie voor nodig.
Alles waarin ik wil beleggen krijgt een exitstrategie met zich mee. Dus voordat ik de belegging doe, bepaal ik wanneer ik de belegging verkoop. Zolang dat punt niet bereikt is, blijft de belegging dus in mijn bezit.
In principe is het doel om al mijn beleggingen in mijn leven te verkopen of in een overdraagbaar fonds (voor belastingredenen) te plaatsen. Per belegging weet ik ook precies wanneer het verkoopmoment zal zijn. Als vastgoed meer dan 50% in waarde stijgt, doe ik het van de hand. Datzelfde is van toepassing op aandelenfondsen waar ik aan deelneem. Voor specifieke mandjes met aandelen kan dat weer totaal anders zijn. Bepaald vastgoed heb ik bij besloten het levenslang vast te houden en uiteindelijk over te dragen via een fonds. Misschien soms wat onprettig om dit vooraf al te bepalen maar wel ontzettend belangrijk.
Conclusie: wat ik je nog wil vertellen
De kans bestaat dat je een compleet ander artikel had verwacht. Een artikel waarin ik je bijvoorbeeld had verteld waar jij allemaal in kunt beleggen. Of misschien wel een overzicht met de zaken waarin ik op dit moment in beleg.
Leren beleggen op de beurs?
Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.