Hoe kies je een beleggingsplatform? Uitleg van een expert

Home » Hoe kies je een beleggingsplatform? Uitleg van een expert

Welke online broker of exchange is ideaal voor jou? Wanneer je begint met beleggen is het aanbod van beleggingsplatformen overweldigend. Talloze factoren spelen een rol bij het maken van een keuze. Daarnaast hebben alle aanbieders mooie verkooppraatjes die het maken van een beslissing niet eenvoudiger maken. In dit artikel zetten we de voornaamste eigenschappen van een beleggingsplatform op een rij. Hierdoor ben je in staat om zelf een keuze te maken. Want naast de objectieve kenmerken van een platform spelen jouw persoonlijke voorkeuren een rol.

Benieuwd welk beleggingsplatform ik al jaren gebruik?

Persoonlijk gebruik ik het beleggingsplatform van Lynx. Het is een Nederlandse online broker waar je kunt handelen in allerlei beleggingsproducten. Er is een Nederlandse klantenservice die je helpt om een demo-account aan te maken. Hiermee kun je zonder geld te storten ontdekken of Lynx iets voor je is.

Meer keuze in online beleggingsplatformen dan ooit tevoren

Voor beleggers is een gouden periode aangebroken. Want nog nooit eerder waren er zoveel aanbieders. Een goed teken, want door de hoge concurrentie onder aanbieders doen ze er alles aan om klanten te winnen. Je krijgt bijna het gevoel dat er dagelijks nieuwe online brokers en exchanges bijkomen. De enorme hoeveelheid opties is positief, maar het maken van een keuze wordt er niet gemakkelijker door. Begin daarom met een voorselectie door te achterhalen onder welke groep beleggers jij valt.

beste beleggingsplatform

Wat voor type belegger ben jij?

Wat voor de ene belegger de best mogelijke broker is, is voor de ander omslachtig en prijzig en dus een slechte optie. Dat komt omdat er veel onderscheid zit tussen soorten investeerders. De meeste platformen spreken een bepaalde groep aan. Hoewel er ook aanbieders zijn die iedereen proberen te overtuigen om een account aan te maken. Ben jij iemand die dagelijks gaat traden of juist iemand die graag zo min mogelijk tijd besteedt aan beleggen? Wellicht ben je op zoek naar een geschikt fonds om je pensioen op te bouwen. In zo’n geval heb je niet veel aan uitgebreide software om analyses uit te voeren of een platform die beursnieuws naar je mailadres stuurt.

Probeer dit eerst voor jezelf in kaart te brengen. Want als je dit niet weet is het vrijwel onmogelijk om de beste keuze te maken. Het kan natuurlijk zijn dat je een brede interesse in beleggen hebt. Daar zijn ook beleggingsplatformen voor. Daarnaast is het niet direct een probleem om bij meerdere brokers een account aan te maken. Hoewel dit natuurlijk niet optimaal is.

De betrouwbaarheid van een broker

Betrouwbaarheid is een min of meer universele waarde voor ieder bedrijf of instituut waar jij je geld aan toevertrouwd. Sommige brokers bestaan al jaren en hebben een mooie staat van dienst. Anderen zijn net nieuw en hebben alles nog te bewijzen. Let er in ieder geval op dat het beleggingsplatform onder controle staat van een financieel instituut. In Nederland is dat bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank. Dergelijk toezicht zorgt ervoor dat alles binnen de regels blijft. Je bent onder andere tot een bepaald bedrag verzekerd zodat je niet al je geld kwijtraakt wanneer het platform onverantwoorde keuzes maakt.

Je eigen interpretatie van betrouwbaarheid

Het spreekt voor zich jij je geld zorgeloos aan een beleggingsplatform toe zou kunnen vertrouwen. Anders is het verstandig om met een wijde boog om de broker of exchange heen te lopen. Maar betrouwbaarheid gaat verder dan er alles aan doen om de veiligheid te garanderen. Snelheid van het uitvoeren van opdrachten speelt bijvoorbeeld een rol. Met name wanneer jij veel transacties uit laat voeren of zelfs een day trader bent. Verder heeft niet ieder beleggingsplatform het financiële vermogen om in te spelen op plotselinge en gigantische toename in vraag naar een specifiek product. Hierdoor kan het voorkomen dat er restricties worden opgelegd of trades pas na vertraging worden uitgevoerd. Hiervoor geldt dat het bij grotere aanbieders waarschijnlijker is dat ze een behoorlijke reserve hebben. Als jij in wenst te spelen op hypes in de markt dan is het verstandig om hier rekening mee te houden.

De veiligheid van een beleggersplatform

Wanneer er geld in het spel is zijn er altijd kapers op de kust. Om die reden is het essentieel dat het goed zit met de veiligheid van een beleggingsplatform. Dit wordt gedeeltelijk opgelegd door financiële autoriteiten. Tegelijkertijd is er onderscheid tussen de beschikbare platformen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als tweestapsverificatie, oftewel two-factor authentication (2FA), en veiligheidsprotocollen om hackers buiten de deur te houden. Uiteraard ben je zelf deels verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen account. Maar er zijn onderdelen van security die je als klant niet in de hand hebt.

two-factor authentication (2FA)

De minimale eerste storting of totale waarde van je account

Tussen brokers onderling is er een behoorlijk onderscheid wat betreft minimale stortingen en de waarde van je account. Bij sommige aanbieders is het bijvoorbeeld verplicht om een paar honderd euro over te maken bij je eerste storing. Anderen vragen zelfs om een minimaal bedrag bij iedere overboeking. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Meestal vallen beleggingsplatformen voor serieuze en actieve beleggers in deze categorie. Maar er zijn ook talloze fondsen te vinden die vragen om een minimale inleg. Het is overigens absoluut mogelijk om met een klein bedrag de beleggerswereld te betreden. Maar let er dan wel op dat je kiest voor een platform dat bij jouw intenties past.

De aanwezigheid van een demo-account of een andere vorm van een trial

Soms kom je pas te weten hoe een dienst of product voor jou werkt wanneer je het in gebruik neemt. Met beleggersplatforms is dat niet anders. Het zou zonde zijn wanneer je pas tot de ontdekking komt dat een broker of exchange toch niet helemaal wat voor jou is nadat je geld op je account hebt staan. Want door verschillende kosten ben je tegen die tijd al geld verloren.

Daarom is het prettig wanneer je gebruikt kunt maken van een demo-account. Dat zijn profielen die op exact dezelfde manier functioneren als een echt account. Maar je handelt met virtueel geld. Dit beleg je aan de hand van je eigen inzichten en vervolgens houd je het verloop in de gaten. De regels zijn identiek aan dat van een echt profiel. Dus je ziet exact hoe het jouw beleggingen vergaan zou zijn. Bovendien maak je gebruik van de mogelijkheden van de website en de verschillende tools. Zo kom je te weten hoe en beleggersplatform in de praktijk werkt.

De kosten van beheer en transacties en de spreads

Beleggersplatforms hebben als doel om geld te verdienen. Voor hun diensten vragen ze geld. Logisch, maar soms is het geheel wel wat onoverzichtelijk. Dat komt omdat er talloze kostenposten zijn. Niet iedere broker maakt gebruik van dezelfde. Soms betaal je een fee voor het totale bedrag dat je investeert. In andere gevallen betaal je bijvoorbeeld voor het storten van een bedrag over het overboeken van geld naar je bankrekening.

Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat je betaalt voor een transactie. Hiervoor geldt wederom dat beleggingsplatformen verscheidene methodes hanteren. Zo is het mogelijk dat ze om een percentage van het totaalbedrag vragen. Afhankelijk van de hoogte van je investering kan dit percentage schommelen. Als je veel te besteden hebt betaal je procentueel gezien minder. Het is ook mogelijk dat er een minimum- en maximumfee zijn vastgesteld voor een transactie. Hierdoor word je wederom aangemoedigd om in één keer grote aankopen te doen.

Bekijk de kosten per broker en neem in overweging welk type belegger je bent

Neem rustig de tijd om de kosten van een broker door te nemen. Ze hebben vrijwel allemaal een losse pagina op hun website waar alles tot in detail wordt doorgesproken. Hou rekening met je eigen idee van beleggen. Want afhankelijk van je profiel zijn specifieke kostenposten erg belangrijk of juist een stuk minder. Daarnaast kunnen de kosten afhankelijk van het beleggingsinstrument uiteenlopen. Wederom is jouw persoonlijke opvatting van beleggen een doorslaggevende factor.

Spreads en het effect op je rendement

Spreads zijn het verschil in ver- en aankoopprijs. Het is een veelvoorkomende manier voor brokers om geld te verdienen. De prijs waarvoor jij een beleggingsinstrument koopt ligt altijd iets hoger dan de daadwerkelijke prijs. Bij verkoop is dat precies omgekeerd: je krijgt minder dan de echte waarde.

Een voorbeeld:

Het aandeel van een bepaald bedrijf kost €10,-. Jij koopt dit aandeel voor €10,05. Op hetzelfde moment, wanneer het product dus nog dezelfde waarde heeft, is de verkoopprijs €9,95.

Het bovenstaande voorbeeld geeft aan hoe spreads ten koste gaan van je rendement. Bij aankoop ben je tenslotte al 0,5% van de waarde verloren. Je rendement daalt nogmaals door de hogere verkoopprijs. Meestal is die exact gelijk, dus nogmaals 0,5% is in totaal 1%. Voor beleggers die van plan zijn veel te traden is de spread van groot belang. Wanneer je investeringen voor lange tijd vast laat staan is het nog steeds een factor. Maar de impact is een stuk minder groot.

Betalen voor de order flow bij online brokers

Online brokers bezitten zelf geen beleggingsinstrumenten. Bij een exchange is dat wel het geval. Wanneer je een opdracht bij een broker neerlegt gaat deze voor jou aan de slag. In feite schakelen ze andere partijen in om de aankoop en verkoop te regelen. Uiteindelijk draai jij als belegger op voor deze kosten. Onderling is er behoorlijk wat verschil tussen de hoogte van deze kosten. Wederom is dit vooral van belang voor fanatieke traders. Want de kleine percentages stapelen zich op wanneer je vaak en voor grote bedragen instrumenten verhandelt.

Andere kosten om goed op te letten bij het kiezen van een beleggingsplatform

Probeer aandacht te besteden aan verborgen kosten. beleggingsplatformen lijken daar namelijk een kunst van te hebben gemaakt. Zo zijn er naast jaarlijkse tarieven voor je account inactiviteitskosten. Soms wordt er zelfs een bedrag gevraagd om je account te sluiten. Let er verder op dat bepaalde diensten van een broker allemaal inbegrepen zijn. Het is namelijk mogelijk dat je extra dient te betalen voor lesmateriaal of tools om de markt te analyseren.

Onderscheid in tarieven in verschillende landen en werelddelen

Online verhandel je instrumenten over de hele wereld. Honderden beurzen uit tientallen landen zijn met een paar muisklikken te bereiken. Let er wel op dat de tarieven dikwijls uiteenlopen, afhankelijk van de locatie. Nederlandse producten zijn vaak het voordeligst, gevolgd door Europeaanse instrumenten. De handelstarieven voor Amerikaanse en Aziatische beurzen liggen hoger. Wederom is er sprake van onderscheid tussen platformen. Let hier goed op wanneer je beleggingsinstrumenten over hele wereld wenst te traden.

De beschikbare beleggingsinstrumenten op een platform

Het aanbod van een beleggingsplatform bestaat in feite uit twee onderdelen. Namelijk het aantal verschillende soorten en het aantal individuele producten. Let ook goed op het aantal beschikbare beurzen en landen. Aandelen, obligaties, grondstoffen, forex en fondsen vormen min of mee de basis van het beleggen. Die tref je in feite bij elke broker en exchange aan. Let dus vooral op het totale aanbod en zet dat af tegen de kosten. Cryptocurrencies zijn mateloos populair. Steeds meer beleggingsplatformen bieden ze aan. De tarieven komen daarbovenop steeds dichter in de buurt bij gespecialiseerde crypto handelshuizen.

De aanwezigheid van complexe beleggingsinstrumenten

Geavanceerde producten zoals CFD’s, futures, opties en hefboomproducten geven je extra bewegingsvrijheid. Maar bedenk wel dat ze een hoog risico met zich meebrengen. Ervaren traders zijn dol op dergelijke producten. Maar wanneer je minder kennis hebt en je vaardigheden nog moet ontwikkelen kies je beter voor andere instrumenten.

klantenservice beleggingsplatform

De klantenservice zegt veel over een onderneming

Een betrouwbare en bereikbare klantenservice is van belang voor ieder beleggersplatform. Want bij vragen en klachten staan zij voor je klaar. Een goede klantenservice laat bovendien zien dat een broker klanten serieus neemt. Let op de bereikbare uren van de klantservice en de beschikbare kanalen voor contact. Verder vind jij het wellicht belangrijk om Nederlands te kunnen spreken met de medewerkers.

Het aanwezige lesmateriaal om meer te leren over beleggen

Beleggingsplatformen zijn als het goed is meer dan alleen een plek om handel te drijven. Je leert er bijvoorbeeld van alles over hoe je succesvol belegt. Sommige platforms gaan hier heel ver in. Ze hebben hele series met video’s over verschillende soorten beleggingsinstrumenten of zelfs een individueel product. Verder zijn er boeken en artikelen aanwezig die je meer vertellen over een bepaald onderwerp. Via een complete tutorial leer je stapsgewijs hoe je verantwoord en rendabel belegt. Dit soort materiaal kan erg leuk en leerzaam zijn. Wederom is het afhankelijk van je eigen voorkeuren of je hier veel waarde aan hecht.

lesmateriaal beleggersplatform

Tools om je eigen analyses mee uit te voeren

Ben jij van plan om echt werk te maken van je beleggingen? Dan is het noodzakelijk om over de juiste tools te beschikken. Want fanatieke beleggers dienen hun eigen beleggingsinstrumenten te selecteren. Dat doe je op basis van uitgebreide analyse. Bestudeer grafieken of creëer zelfs je eigen. Complexe software voor beleggen vraagt om de nodige kennis en ervaring. Maar wanneer je er op de juiste manier mee omgaat vormen ze een schat aan informatie. Bepaal je eigen parameters of zet verschillende beleggingsopties tegen elkaar af. Met de juiste tools hou je de markt minutieus in de gaten. Je reageert snel op schommelingen zodat je optimaal profiteert van ontwikkelingen in de markt. Tools voor analyse zijn onmisbaar voor de actieve belegger die helemaal zijn of haar eigen pad uitstippelt.

Specifieke orders uitvoeren voor meer controle

Opdrachten die automatisch uitgevoerd worden onder bepaalde omstandigheden verlagen het risico voor beleggers. Het betreft orders die bij bepaalde limieten ten uitvoer gebracht worden. Door een minimum grens voor de waarde van een product in te stellen beperk je verliezen. Want je stelt dan in dat ze automatisch verkocht worden wanneer de waarde onder een bepaalde grens zakt. Hetzelfde mechanisme werkt omgekeerd ook. Je kunt door dit principe winst veiligstellen wanneer een instrument in je portfolio plotseling sterk in waarde stijgt. Dergelijke opdrachten worden stop limit orders genoemd. Voor fanatieke traders zijn die zonder twijfel nuttig en dus een waardevolle toevoeging.

Mogelijkheden om in contact te komen met andere beleggers

Beleggingsplatformen proberen zich op allerlei manier te onderscheiden. Soms is het mogelijk om groepen te vormen. Dat doe je bijvoorbeeld met gelijkgestemde beleggers. Het is dan handig dat een aantal leden uitvoerige kennis heeft en de rest kunnen adviseren. Verder is het prettig om te kunnen overleggen met anderen en je ervaring te delen. Bij een aantal brokers is het zelfs mogelijk om het gedrag van een professionele trader in te zien en te kopiëren.

Maak gebruik van promoties en kortingen

Onderling is er sprake van sterke concurrentie tussen beleggingsplatformen. Ze proberen klanten te lokken met attractieve aanbiedingen. Soms is dat zelfs extra tegoed om te beleggen. Dergelijke promoties zijn uiteraard mooi meegenomen. Want tenslotte gaat beleggen om het rendement. Gratis bestedingsruimte is dan uitermate welkom. Let er wel op dat je niet alleen maar afgaat op de promotie. Want een kleine bonus aan het begin wordt snel ongedaan gemaakt wanneer de rest van de voorwaarden erg onvoordelig zijn.

Lees reviews van gespecialiseerde websites en klanten

Online vind je bronnen met uitgebreide informatie over specifieke brokers. Deze website is daar een goed voorbeeld van. Het is uiteraard verstandig om reviews en inzichten door te lezen. Gespecialiseerde website geven je als het goed is een compleet overzicht. Hierdoor zie je niks over het hoofd bij het maken van een keuze. Recensies van klanten kunnen overigens ook erg nuttig zijn. Ze gaan vaak meer in op hun eigen, subjectieve ervaring. Het is een ander perspectief en dat is altijd waardevol. Bovendien zijn er talloze reviews van klanten zodat ze allemaal samengevoegd een compleet en eerlijk beeld vormen.

Twijfel niet om contact op te nemen met een broker

Het kan voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met name de kosten zijn lang niet altijd makkelijk in te zien. Neem bij twijfel gerust contact op met een beleggingsplatform dat je op het oog hebt. Vraag gewoon wat de kosten exact zijn of informeer naar de beschikbare tools voor analyse. Bijkomend voordeel is dat je meteen iets te weten komt over de kwaliteit van de klantenservice.

Is het wisselen tussen brokers lastig of duur?

Gelukkig is het steeds eenvoudiger geworden om tussendoor te switchen. Ben je niet tevreden over je beleggingsplatform? Lees dan de voorwaarden door. Veel brokers hebben inmiddels een service waarmee je makkelijk overstapt. Let wel op de kosten voor het transfereren van je portfolio. Er zijn overigens beleggingsplatformen die de kosten (gedeeltelijk) op zich nemen wanneer je naar hen toe verhuisd.

Conclusie: welke broker is voor mij geschikt?

In dit artikel hebben we de meest zwaarwegende eigenschappen van beleggingsplatformen op een rij gezet. Uiteindelijk bepaal jij helemaal zelf waar je voor kiest. We adviseren je wel om de betrouwbaarheid en de veiligheid serieus te nemen. Wees daarna vooral attent op de kosten, aangezien die van je rendement worden afgetrokken. Verder is het vooral van belang om na te gaan welk type belegger jij bent. Er is dus niet één correct antwoord op de vraag: wat is de beste broker? Gelukkig zijn er inmiddels veel goede opties om uit te kiezen.

Benieuwd welk beleggingsplatform ik al jaren gebruik?

Persoonlijk gebruik ik het beleggingsplatform van Lynx. Het is een Nederlandse online broker waar je kunt handelen in allerlei beleggingsproducten. Er is een Nederlandse klantenservice die je helpt om een demo-account aan te maken. Hiermee kun je zonder geld te storten ontdekken of Lynx iets voor je is.

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Is het overstappen naar een ander beleggingsplatform lastig of duur?

Gelukkig is het steeds eenvoudiger geworden om tussendoor te switchen. Ben je niet tevreden over je beleggingsplatform? Lees dan de voorwaarden door. Veel brokers hebben inmiddels een service waarmee je makkelijk overstapt. Let wel op de kosten voor het transfereren van je portfolio. Er zijn overigens beleggingsplatformen die de kosten (gedeeltelijk) op zich nemen wanneer je naar hen toe verhuisd.

Klik hier voor meer informatie

Is er veel keuze in online beleggingsplatformen?

Voor beleggers is een gouden periode aangebroken. Want nog nooit eerder waren er zoveel aanbieders. Een goed teken, want door de hoge concurrentie onder aanbieders doen ze er alles aan om klanten te winnen. Je krijgt bijna het gevoel dat er dagelijks nieuwe online brokers en exchanges bijkomen. De enorme hoeveelheid opties is positief, maar het maken van een keuze wordt er niet gemakkelijker door. Begin daarom met een voorselectie door te achterhalen onder welke groep beleggers jij valt.

Klik hier voor meer informatie

Is bij een beleggingsplatform er een verplichte minimale eerste storting?

Tussen brokers onderling is er een behoorlijk onderscheid wat betreft minimale stortingen en de waarde van je account. Bij sommige aanbieders is het bijvoorbeeld verplicht om een paar honderd euro over te maken bij je eerste storing. Anderen vragen zelfs om een minimaal bedrag bij iedere overboeking. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Meestal vallen beleggingsplatformen voor serieuze en actieve beleggers in deze categorie. Maar er zijn ook talloze fondsen te vinden die vragen om een minimale inleg. Het is overigens absoluut mogelijk om met een klein bedrag de beleggerswereld te betreden. Maar let er dan wel op dat je kiest voor een platform dat bij jouw intenties past.

Klik hier voor meer informatie

Kun je bij een beleggingsplatform beginnen met een demo-account?

Soms kom je pas te weten hoe een dienst of product voor jou werkt wanneer je het in gebruik neemt. Met beleggersplatforms is dat niet anders. Het zou zonde zijn wanneer je pas tot de ontdekking komt dat een broker of exchange toch niet helemaal wat voor jou is nadat je geld op je account hebt staan. Want door verschillende kosten ben je tegen die tijd al geld verloren.

Daarom is het prettig wanneer je gebruikt kunt maken van een demo-account. Dat zijn profielen die op exact dezelfde manier functioneren als een echt account. Maar je handelt met virtueel geld. Dit beleg je aan de hand van je eigen inzichten en vervolgens houd je het verloop in de gaten. De regels zijn identiek aan dat van een echt profiel. Dus je ziet exact hoe het jouw beleggingen vergaan zou zijn. Bovendien maak je gebruik van de mogelijkheden van de website en de verschillende tools. Zo kom je te weten hoe en beleggersplatform in de praktijk werkt.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *