Dit zijn de Beste Aandelen voor 2023

Home » Dit zijn de Beste Aandelen voor 2023

Als belegger ben je natuurlijk altijd op zoek naar de beste deals op de aandelenmarkt, ook in 2023. Tegelijkertijd neem je liever niet te veel risico. In dit artikel bespreken we ondernemingen op de aandelenbeurs die de juiste balans weten te vinden. Na een financieel teleurstellend jaar is de verwachting dat de markt weer opkrabbelt. Daarom zijn er genoeg kandidaten voor je beleggingen te vinden wanneer je even goed zoekt. In dit artikel hebben we de 6 meest interessante beleggingsopties voor je op een rij gezet. Het zijn veerkrachtige ondernemingen die financiële tegenslagen het hoofd hebben geboden. Momenteel ligt de waarde van de aandelen lager dan doorgaan het geval is. Maar de bedrijven in deze lijst liggen op koers om zich in 2023 te herstellen en zelfs om door te groeien. Goed nieuws voor beleggers die de beste aandelen voor 2023 in handen hebben.

Benieuwd naar de beste aandelen voor 2023?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Kort samengevat zijn dit de beste aandelen voor 2023 om in te beleggen:

  • Nvidia: Beleggen in een onmisbare speler voor chipproductie
  • Costco: een bedrijfsvisie die effectief is tijdens economisch zware tijden
  • Mattel: De producten van speelgoedgigant Mattel blijven onverminderd populair
  • Acacia Research Corporation: investeren in intellectueel eigendom
  • Amazon.com Inc. is een techgigant met een kortdurende dip
  • De Carnival Corporation

Nvidia: Beleggen in een onmisbare speler voor chipproductie

NASDAQ: NVDA

Nvidia is samen met AMD en Intel verantwoordelijk voor de productie van grafische chips voor computers voor consumenten. Daarbij richten AMD en Nvidia zich voornamelijk op krachtigere videokaarten en is Intel verantwoordelijk voor kleinere, geïntegreerde grafische chips in onder andere laptops. Zoals bekend zijn computerchips momenteel amper aan te slepen. Wereldwijd is er een tekort en dat maakt onze afhankelijkheid van producenten alleen maar groter. Hoe is het dan mogelijk dat de waarde van Nvidia het afgelopen jaar met 45% is afgenomen?

nvidia - beste aandeel 2023

Waarom de koerswaarde van het aandeel van Nvidia gedaald is

Er is veel te doen over chips en waar en door wie ze geproduceerd worden. Overheden van landen mengen zich steeds vaker in onderhandelingen tussen techgiganten. Het is inmiddels voor veel westerse bedrijven bijvoorbeeld verboden om de nieuwste chips en de modernste chipmachines aan China te verkopen. Er is nog veel onzeker en de internationale spanningen lijken niet zomaar te verdwijnen. Dit is een reden waarom er tijdelijk minder vertrouwen was in producenten van chips, zoals Nvidia. Verder is het minen van cryptocurrencies een stuk minder lucratief. De afgelopen jaren kochten crypto miners grote aantallen videokaarten en lieten die berekeningen maken om zelf vervolgens via de blockchain geld te verdienen. Die hype is nu voorbij waardoor er minder vraag is naar zware videokaarten. Verder heeft de coronacrisis nog steeds een impact. Al deze factoren samen hebben ertoe geleid dat de waarde van een aandeel van Nvidia momenteel erg laag is.

Het aandeel van Nvidia kan eigenlijk alleen maar in waarde toenemen

Ondanks tegenslagen is Nvidia een onmisbare speler voor de chipindustrie. In een wereld die steeds verder digitaliseert kunnen we eenvoudigweg niet zonder dergelijke bedrijven. De verwachting is dat we in de nabije toekomst alleen maar meer apparaten gaan gebruiken die krachtige chips nodig hebben. Daarom is de dip in de koers van Nvidia een kans voor beleggers. Bovendien is Nvidia niet weg te denken uit de game-industrie. Verder is het bedrijf druk met de lancering van de Hopper 100, ofwel H100, chip. Volgens expert is dit een revolutionaire chip die remote computing en artificial intelligence naar een hoger niveau tilt. Om deze en meer redenen is het waarschijnlijk dat de koers van Nvidia in 2023 gaat stijgen. Het feit dat het aandeel momenteel zo’n lage waarde vertegenwoordigt maakt een deal alleen maar aantrekkelijker.

Costco: een bedrijfsvisie die effectief is tijdens economisch zware tijden

NASDAQ:COST

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op retail en de verkoop van producten in fysieke winkels. Online shoppen is nog meer de standaard geworden. Daarom is het geen wonder dat warenhuizen zoals Costco een moeilijke periode hebben gehad. De waarde van het aandeel is afgelopen jaar met 13% gedaald. Hoewel ze het een stuk beter deden dan winkels die vergelijkbare producten aanbieden. Costco verkoopt van alles en nog wat, voornamelijk in bulk om de prijzen te drukken. Verder is het verplicht om een lidmaatschap af te sluiten wanneer je er wilt shoppen. Dit heeft Costco twee voordelen gegeven om de restricties door Corona te weerstaan. Ten eerste waren de abonnementen al verkocht waardoor dat deel van de winst al binnen was. Ten tweede motiveert een abonnement klanten om al hun inkopen bij Costco te doen. Want dan halen ze er het meeste voordeel uit.

costco - beste aandelen voor 2023

Lage prijzen en de stijgende populariteit van de winkelketen

Costco staat daarbovenop bekend om de lage prijzen en aanzienlijke aanbiedingen wanneer je in bulk koopt. Dat het wereldwijd slecht gaat met de economie en consumenten minder te besteden hebben hoeft daarom geen nadeel te zijn voor het bedrijf. Mensen gaan namelijk nog meer op zoek naar de laagst mogelijke prijzen. Daarvoor komen ze in de Verenigde Staten vaak uit bij Costco. Zo is het aantal abonnementen al met 7% gegroeid dit kwartaal en beschikken wereldwijd inmiddels 67 miljoen huishoudens over een pas. Hou er daarnaast rekening mee dat Costco veel alledaagse producten en levensmiddelen verkoopt. Het is bijna onmogelijk om op dergelijke zaken te bezuinigen.

Het aandeel van Costco is interessant voor beleggers in 2023

Gezien de cijfers van de afgelopen maanden lijkt het herstel van Costco al begonnen te zijn. De uitzonderlijke status van het bedrijf betekent dat ze een sterke onderhandelingspositie hebben bij leveranciers. Ter illustratie: over de afgelopen 12 maanden was de omzet $227 miljard dollar. Hierdoor zijn ze in staat om hun prijzen ondanks de inflatie minder hard te lagen stijgen dan concurrenten. Verder helpen de abonnementen om een constante stroom inkomsten te genereren, ongeacht de omstandigheden. En dat terwijl een abonnement tussen de $60 en $120 dollar kost. Moeilijke economische tijden veranderen daarnaast niets aan de visie van Costco. Hun bedrijfsplan is altijd geweest om producten tegen zo laag mogelijke prijzen aan te bieden. Dat is precies waar consumenten naar op zoek zijn tijdens economisch lastige tijden. Voor beleggers is het aandeel van Costco om al deze redenen erg aantrekkelijk. De verwachting is dat de winst over 2023 namelijk gaat toenemen en het winkelketen alleen maar door blijft groeien.

De producten van speelgoedgigant Mattel blijven onverminderd populair

NASDAQ: MAT

Waarschijnlijk heb je wel eens van Mattel gehoord. Zo niet, dan ken je ongetwijfeld merknamen zoals Barbie en Hot Wheels. Het is slechts een greep uit de enorme collectie speelgoed en merknamen die onder Mattel vallen. Opvallend genoeg heeft het bedrijf over 2022 meer omzet dan ooit tevoren. Deze trend van groei zet het bedrijf al jaren voort. Mattel was, zoals veel andere bedrijven, een slachtoffer van de gestegen energieprijzen. Een groei van 10% in de eerste 9 maanden van 2022 is daardoor zeer opmerkelijk. Desondanks is de waarde van het aandeel met 16% gedaald, onder andere door de instabiliteit van de markt en de huivering onder beleggers.

mattel- beste aandeel voor 2023

De projectie en potentie van het aandeel van Mattel in 2023

Wat zijn de plannen van Mattel voor 2023 en de jaren erna? Je kunt gerust stellen dat het bedrijf behoorlijk ambitieus is. Speelgoed is veel meer dan plastic autootjes en poppen. Het zijn complete merknamen geworden met een hele reeks van producten, zoals videogames, films, series, kleding, servies, verzamelobjecten en ga zo maar door. Voor 2023 heeft Mattel meer dan 50 projecten klaarstaan. Het meest in het oog springende is de Barbie film, die het complete merk een boost moet geven. Verder komen er onder andere een speelfilm over het kaartspel Uno, een spelshow op televisie gebaseerd op Whac-A-Mole en een nieuw serie van Thomas & Friends (Thomas de Stoomlocomotief).

Wat dit allemaal betekent voor jou als belegger

Momenteel liggen de kosten van het aandeel van Mattel ongeveer 16% lager dan een jaar geleden. Terwijl er de afgelopen kwartalen onophoudelijk winst is gedraaid en er in 2023 veel nieuwe producten gelanceerd worden. In 2023 en de jaren die volgen zou dit weleens een grote en positieve impact op het aandeel kunnen hebben. Om daar optimaal van te profiteren beleg je nu alvast in Mattel.

Acacia Research Corporation: investeren in intellectueel eigendom

NASDAQ:ACTG

De Acacia Research Corporation zag in 1993 het levenslicht. Sinds de oprichting heeft het bedrijf in hoog tempo naam gemaakt, met name met het verkrijgen van intellectueel eigendom. Inmiddels is het bedrijf in bezit van patenten over de hele wereld met een gezamenlijke waarde van honderden miljoenen euro’s. Door slim te selecteren en te investeren is ACTG in staat geweest om snel te groeien en daardoor interessant te worden voor beleggers. Een tweede bezigheid van de Acacia Research Corporation is Industrial Operations. Dat omvat onder andere de productie van printers en onderdelen voor de zakelijke sector.

acacia - beste aandeel voor 2023

Recente ontwikkelingen en de koers van ACTG in 2023

Het afgelopen jaar is de waarde van ACTG over het geheel genomen gedaald. Daardoor ligt de koers een lager dan in het recente verleden het geval is geweest. Dat is natuurlijk altijd interessant voor beleggers. Met name omdat de voorspelling is dat ACTG in het komende jaar weer in waarde gaat stijgen. Een recente deal met Starboard Value heeft heeft tot een herstructurering van kapitaal geleid waardoor onder andere openstaande schulden zijn weggewerkt.

Een stabiele onderneming met de potentie om door te groeien

De rechten op producten, technologieën en ideeën vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Die is afhankelijk van hoe uniek een bepaalde uitvinding is en hoe speciaal deze is. Het interessante aan patenten is dat ze soms pas jaren jaren later echt veel waard worden. Dat komt bijvoorbeeld door een toegenomen vraag. Beleggen in een onderneming die investeert in patenten kan daarom tot plotselinge stijgingen van de waarde. Daarnaast is ACTG behoorlijk stabiel omdat het zo ongelooflijk veel rechten in handen heeft. Het bedrijf heeft in het verleden getoond talent te hebben in het vinden van de beste patenten. Verschillende ondernemingen zijn afhankelijk van de technieken en uitvindingen waarvan ACTG de rechten heeft. Hierdoor is de stabiliteit van het bedrijf voor de komende jaren veiliggesteld. In combinatie met het groeipotentieel is het aandeel van ACTG in 2023 daarom zonder meer interessant voor beleggers.

Amazon.com Inc. is een techgigant met een kortdurende dip

NASDAQ: AMZN

In 2022 kon je niet meer om Amazon heen, en dat blijft de komende jaren zo. De onderneming is continu bezig met uitbreiden. Wat ooit een webshop was is nu een techgigant die zich overal mee bemoeit. Denk onder andere aan streaming services met eigen productiestudio’s en cloud based computing in de vorm van Amazon Web Services. De afhankelijkheid van Amazon is daardoor gigantisch, dat geldt zowel voor consumenten als voor bedrijven. Bovendien zijn e-commerce en cloud computing sectoren die enorm in de lift zitten. Kortom: meer dan onderbouwing genoeg om Amazon te overwegen wanneer je van plan bent om aandelen te kopen of je belegde vermogen te herinvesteren.

amazon - beste aandeel 2023

Het aandeel van Amazon is sterk gedaald in 2022

Over 2022 is de waarde van een aandeel van Amazon met ongeveer 40% gedaald. Daarom denk je wellicht dat het verhaal in de bovenstaande alinea nogal optimistisch is. Maar bedenk wel dat e-commerce extra hard geraakt is door de economische crisis en spanningen op het wereldtoneel. Consumenten hebben minder te besteden en kopen daardoor minder producten bij webwinkels zoals Amazon. Verder zijn de kosten van productie en transport gestegen. Daardoor maakte het bedrijf een stuk minder winst en draaide het zelfs verlies op sommige producten. Daar staat tegenover dat web services een steeds groter onderdeel van ons leven worden. In totaal is de omzet van Amazon over 2022 dan ook gewoon gestegen.

De koers van het aandeel van Amazon in 2023

Als er een bedrijf is die economische tegenslagen op kan vangen dan is het Amazon wel. De tegenslagen over 2022 zijn daarom slechts van korte duur. Het bedrijf is nog steeds erg gezond en heeft een uitzonderlijk sterke marktpositie. De combinatie met een prijsdaling van het aandeel van 40% is uiterst interessant voor beleggers. De koers ligt zelfs op het laagste niveau van de afgelopen 6 jaar. Je krijgt in feite een nieuwe kans om op een gunstig moment te investeren in een techgigant die eigenlijk alleen maar kan gaan groeien.

De Carnival Corporation is herstellende na alle reisbeperkingen

NYSE:CCL

Bedrijven die zich bezighielden met reizen zijn hard geraakt tijdens de coronacrisis. Vakanties, buitenlandse reizen en zelfs trips in eigen land werden sterk beperkt tot verboden. Geen wonder dus dat de Carnival Corporation een aantal zeer lastige jaren achter de rug heeft. Ze houden zich voornamelijk bezig met het organiseren en verkopen van vakanties op cruiseschepen. Tijdens de pandemie bleef er weinig van hun inkomsten over waardoor ze een behoorlijke schuld hebben opgebouwd.

Carnival Corporation

Carnival Corporation heeft laten zien flexibel te zijn

De problemen van de crisis zijn voor Carnival Corporation en andere ondernemingen in de reis- en toeristenbranche absoluut nog niet voorbij. Maar de herstelfase is wel definitief begonnen. Dat Carnival de crisis redelijk heeft weten te doorstaan zegt natuurlijk wel iets. Bovendien zijn een aantal concurrenten verdwenen. Zij hebben de effecten van de crisis niet overleefd. Dan doet Carnival het toch stukken beter. Want over het laatste kwartaal heeft de reisorganisatie alweer winst geboekt.

Het aandeel van Carnival over 2023

De hoge inflatie is wederom slecht nieuws voor de toeristenbranche. Want besparen op vakanties ligt voor de hand wanneer je minder te besteden hebt. Dat geld zeker voor luxe reizen op een cruiseschip. Desondanks ziet de nabije toekomst er positief uit voor Carnival, zoals het afgelopen kwartaal al liet zien. Het bedrijf is druk met het ontwikkelen van een effectiever bedrijfsmodel. Kleine schepen worden bijvoorbeeld vervangen door grotere omdat dat kostenefficiënt is. Beleggen in het aandeel van Carnival brengt wellicht iets meer risico’s met zich mee dan de andere kandidaten in deze lijst. Als je dat voor lief neemt is dit zonder meer een interessante optie.

Het selecteren van de juiste aandelen voor 2023

Om succesvol te beleggen dien je rekening te houden met veel factoren. Zo is niet alleen het identificeren van het beleggingsproduct een zwaarwegende factor. Het bepalen van het moment van instappen is minstens zo belangrijk. Hierdoor maak je beleggen voor jezelf al een stuk makkelijker. Omdat het hierdoor eenvoudiger is om een goede beslissing te maken. Veel bedrijven zijn aan het herstellen en daar profiteert een slimme belegger van.

Waarom dit een goed moment is om aandelen te kopen

Het afgelopen jaar zijn veel koersen hard gedaald. De waarde van veel investeringen zijn naar beneden gegaan. Oorzaken zijn onder andere de nasleep van de coronacrisis, toegenomen spanningen tussen grootmachten, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De verwachting is dat de markt zich in de komende periode weer herstelt. Daarom kan 2023 wel eens een gouden jaar zijn voor beleggers die de juiste instrumenten uitkiezen.

Geschikt voor beleggingen over de lange en middellange termijn

Bij een herstellende markt is het vooral belangrijk welk product je kiest en niet zozeer wanneer je instapt. De huidige periode is namelijk sowieso een goed moment. Tenminste, als je van plan bent om je beleggingen enige tijd vast te houden. Want voor onder andere day traders is het correcte moment van instappen bepalen juist de meest belangrijke factor. De aandelen die we in deze lijst hebben opgenomen liggen op koers om flink in waarde toe te nemen over 2023. Door in te stappen nu de markt op een dieptepunt zit profiteer je uiteindelijk het meest.

Benieuwd naar de beste aandelen voor 2023?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat zijn de beste aandelen voor 2023?

De bedrijven die op koers liggen om zich in 2023 door te groeien zijn:

Nvidia: Beleggen in een onmisbare speler voor chipproductie
Costco: een bedrijfsvisie die effectief is tijdens economisch zware tijden
Mattel: De producten van speelgoedgigant Mattel blijven onverminderd populair
Acacia Research Corporation: investeren in intellectueel eigendom
Amazon.com Inc. is een techgigant met een kortdurende dip
De Carnival Corporation is herstellende na alle reisbeperkingen

Klik hier voor meer informatie

Is dit het goede moment om aandelen te kopen?

Het afgelopen jaar zijn veel koersen hard gedaald. De waarde van veel investeringen zijn naar beneden gegaan. Oorzaken zijn onder andere de nasleep van de coronacrisis, toegenomen spanningen tussen grootmachten, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De verwachting is dat de markt zich in de komende periode weer herstelt. Daarom kan 2023 wel eens een gouden jaar zijn voor beleggers die de juiste instrumenten uitkiezen.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *