Beste Biotech Aandelen van dit moment

Home » Beste Biotech Aandelen van dit moment
biotech aandelen

Wie de afgelopen jaren biotech aandelen in de portefeuille had, heeft daar hoogstwaarschijnlijk geen spijt van. De wat grotere biotech aandelen hebben de laatste vijf jaar een enorme stijging ondergaan. Het inmiddels wereldberoemde Moderna heeft zelfs kleine aandeelhouders een ongekende return opgeleverd. Beleggers die vijf jaar geleden al geïnteresseerd waren in biotech, zijn vandaag de dag nog altijd op zoek naar de volgende parel. Toch lijken veel van de beste biotech aandelen bij de bekende namen te zitten.

Het is geen geheim dat de komende jaren biotech zal blijven groeien. De verwachting is dat biotech nog lang geen einde kent. Recent was de oprichter van Moderna in een Bloomberg podcast met David Rubenstein aan het woord. Tijdens deze podcast spiegelde de oprichter verschillende cases voor die Moderna de komende tien jaar van plan is om op te pakken. Een van de belangrijkste onderwerpen volgens Moderna voor de komende tien jaar is preventieve geneeskunde. Een onderwerp dat meerdere biotech aandelen op onze lijst interesseert.

Er zit waarschijnlijk genoeg in de koker voor biotech. Daarbij spreekt het voor zich dat het belangrijk is dat de juiste biotech aandelen gekozen worden. Op deze pagina kun je meer te weten komen over de biotechnologie aandelen die door websites als Lynx, Fool.com en Bloomberg getipt worden.

Wat je over biotech aandelen moet weten

Biotechnologie richt zich op het combineren van techniek met biologie. Waar jarenlang op biomedisch vlak weinig tot geen moderne technieken gebruikt werden, is biotechnologie de ultieme verbetering waarbij technologie een onmisbare rol speelt. Zowel in de wetenschap als bij grote organisaties staat biotechnologie vooraan het front. Met biotechnologie is het mogelijk geweest om nieuwe behandeltechnieken en vaccins te ontdekken. Biomedische wetenschappers van over de hele wereld leveren dagelijks een bijdrage in de groei van deze sector die volledig draait om de uitvindingen die hier gedaan worden.

Tegenwoordig is de biotech sector zo opgesplitst dat we het hoofdzakelijk over bedrijven hebben die zich exclusief richten op het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen of technieken. Dat wil dus zeggen dat veel farmaceutische bedrijven niet tot biotech aandelen gerekend worden. Deze horen nog altijd tot de farmaceutische aandelen.

Veel biotech aandelen zijn opvallend jonge bedrijven. Het zijn dan ook vooral bedrijven die op het juiste moment volledig op biotechnologie ingestapt zijn. Veel bedrijven leunen op elkaars uitvinden waardoor de technologische ontwikkelingen in een hoger tempo hebben kunnen toenemen.

Biotech aandelen zijn dan ook aanzienlijk risicovoller dan de aandelen van farmaceutische bedrijven. Voor beleggers is het daarom belangrijk om waakzaam te zijn bij het selecteren van aandelen in deze sector. De in dit artikel besproken aandelen zijn op veel vlakken

beste biotech aandelen

Wat maakt biotech zo interessant?

De onmisbaarheid van biotech in de moderne samenleving zorgt ervoor dat de rol van biotech naar verwachting alleen nog maar verder toeneemt. Alhoewel de scope van biotech bedrijven beperkt klinkt, namelijk het ontwikkelen van nieuwe biomedische oplossingen, valt hier een gigantische markt onder. Galapagos dat een medicijn tegen Alzheimer ontwikkeld doet dit omdat er een markt van 60 miljard naar verwachting voor is. Het COVID-19 virus is misschien nog wel het beste voorbeeld. Het beursgenoteerde biotech bedrijf Moderna heeft de marktkapitalisatie met meer dan tien kunnen vermenigvuldigen doordat het er vroeg met een corona-vaccin bij was.

De rendementen kunnen bij biotech bedrijven gigantisch hard oplopen. Er zijn daarentegen genoeg biotech bedrijven die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Het speculatieve karakter van biotech bedrijven zet dit nog wat extra kracht bij. Aandelen van dergelijke bedrijven worden tot vandaag de dag gebruikt om op te pompen om ze vervolgens op het hoogte punt te verkopen. Handige beursjongens doen dit door het vermoeden de wereld in te brengen dat een biotech bedrijf op het punt staat om baanbrekend nieuws naar buiten te brengen. Een vaccin, nieuwe technologie; het kan van alles zijn.

Het is daarom belangrijk goed onderzoek te doen naar dergelijke berichten. Nergens wordt er meer gebruik gemaakt van nepnieuws als bij biotech aandelen. Door rapporten van analisten door te nemen van betrouwbare zakenbanken als JP Morgan en Goldman Sachs, voorkom je dat je in het nepnieuws van een handige handelaar stapt.

Dit is wat je bij biotech in de gaten moet houden

Een van de elementen bij biotech aandelen is dat je niet op de marktwaarde van een bedrijf af kunt gaan. Daarnaast zegt de omzet of winst van een biotech bedrijf weinig over de waarde van het aandeel. Dit komt omdat bedrijven in biotechnologie jarenlang ontwikkelen om op een punt te komen dat ze een product naar buiten kunnen brengen. Al die jaren wordt er mogelijk geen dollar omzet gegenereerd. Dat terwijl de waarde van wat er al die tijd ontwikkeld is miljarden kan zijn.

Biomedische wetenschappers in biotech hebben veel tijd nodig om baanbrekende ontwikkelingen te doen. Biotech bedrijven moeten daarom vaak wel naar de beurs om voldoende geld op te halen.

Aanbevolen wordt om goed onderzoek te doen naar wat een biotech bedrijf in kas heeft. Als de kas niet goed gevuld is, is de kans groot dat er weer een groot aantal aandelen uitgegeven moet worden om de kaspositie te versterken. Een ander statistiek waar beleggers naar kijken, is de cashburn. Als er jaarlijks disproportioneel veel geld gebruikt wordt om het bedrijf draaiende te houden, is de kans groot dat het management zijn zaken niet op orde heeft.

Volgens diverse beleggers zijn overnamegeruchten de meest interessante indicatoren voor een waardevol biotech aandeel. Een biotech bedrijf dat zich duidelijk leent om door een grote partij, zoals een ander biotech bedrijf of farmaceut, overgenomen te worden, wordt doorgaans door veel beleggers aangehouden. Farmaceuten als Pfizer en GlaxoSmithKline hebben de afgelopen jaren een groot aantal biotechnologiebedrijven overgenomen. Bij veel van deze bedrijven was al vroeg duidelijk dat het perfect in het straatje van een farmaceut zou passen. Daar staat wel tegenover dat er honderden bedrijven zijn die uiteindelijk nooit overgenomen zijn terwijl ze hier wel voor werden getipt.

Beste Biotech Aandelen van dit moment

Het is niet makkelijk om een lijstje op te stellen met de beste biotech aandelen. Ook omdat het vrijwel onmogelijk is om een goed idee te krijgen wat er bij een bepaald biotech bedrijf in ontwikkeling is. Daarom is er bewust gekozen om een lijst samen te stellen op basis van de door andere experts aanbevolen bio tech aandelen voor zowel 2021 als 2022. Zoals eerder aangegeven brengt het kopen en houden van biotech aandelen meer risico’s met zich mee dan bij veel andere aandelen. De volatiliteit van dergelijke aandelen is doorgaans fors hoger, waardoor rekening moet worden gehouden met minder flexibiliteit.

Je kunt het volgende overzicht zien als een selectie van de biotech aandelen waar momenteel het meeste aandacht voor is. Ik adviseer altijd om je eigen onderzoek te doen en niet blindelings op een aandeel uit een lijstje af te gaan.

Biogen – BIIB

Biogen

Biogen richt zich volledig op het ontwikkelen van behandelingen voor neurologische aandoeningen en auto-immuunziekten. Dit biotech bedrijf is meer dan 30 jaar geleden opgericht en heeft al met succes behandelingen voor MS ontwikkeld. In het huidige aanbod zijn verschillende medicijnen voor MS te vinden die voor het overgrote deel van de marktkapitalisatie van meer dan 40 miljard heeft gezorgd. Enkele jaren geleden bracht Biogen een ander medicijn uit, namelijk een medicijn tegen SMA. Deze zeldzame ziekte is met dit medicijn aanzienlijk beter te behandelen.

De verwachtingen voor Biogen zijn de laatste jaren dermate hoog doordat het bezig is met een medicijn om Alzheimer beter te kunnen behandelen. Net als Galapagos probeert het als eerste een medicijn op de markt te brengen. Er is kortom nog geen alternatief. Het zou hierbij gaan om een medicijn dat de effecten van Alzheimer vertraagt. Voorkomen lijkt vooralsnog niet mogelijk te zijn.

Amgen – AMGN

We moeten terug naar de jaren 80 om de oprichting van Amgen te beleven. In Amerika werd het toen nog kleine bedrijf bekend door de medicijnen Epogen en Neupogen. Als grootste biotech van de wereld met een marktkapitalisatie van meer dan 150 miljard is het een bekende naam. Tegenwoordig richt het zich vooral op bloed- en vaatziekten, diabetes, lever- en nierziekten en neurologie. Daarnaast richt het zich ook op tal van andere ziekten.

Ook voor corona heeft het bedrijf zich intensief ingezet. Vooralsnog heeft het dat gedaan door een antilichaamtherapie te ontwikkelen. Onder de noemer Adaptive Biotechnologies hoopt het hier nog een rol te kunnen spelen. Of dit Amgen ook nog gaat lukken is maar de vraag.

Een van de voornaamste redenen van de populariteit van het Amgen aandeel zijn de dividenduitkeringen. Als we naar de laatste jaren kijken, zien we een dividendrendement van maar liefst 2,8 procentpunt. Voor een biotech is dit ongekend, vooral als je meeneemt dat de meeste biotechs niet meer doen dan geld verbranden.

Ook koopt Amgen regelmatig forse hoeveelheden aandelen terug. Zo heeft het de laatste vijf jaar voor maar liefst 30 miljard dollar aan aandelen teruggekocht. Wat wel een kritiekpunt van diverse beleggers is, is dat Amgen te weinig geld stopt in onderzoek. Daardoor zou het toekomstperspectief van Amgen mogelijk te rooskleurig zijn.

Gilead Sciences – GILD

Gilead

Als een van de meest geliefde biotech bedrijven hoeft Gilead Sciences maar een nieuwsbrief te sturen en de koersprijs schiet omhoog. Gilead Sciences heeft net als veel andere biotechs op dit lijstje een grote invloed op de wereld gehad. Sinds de notering in 1992 is het aandeel alleen maar gestegen wat het mede te danken heeft aan haar baanbrekende uitvindingen. Zo heeft Gilead Sciences behandelingen voor HIV, influenza en hepatitis B en C op haar naam staan. Ook heeft Gilead Sciences een poging gedaan om een corona vaccin te ontwikkelen. Doordat concurrenten echter in een eerder stadium een beter vaccin hadden ontwikkeld, heeft Gilead Sciences hier verder niet van kunnen profiteren.

De komende jaren wordt er vooral veel van Gilead Sciences verwacht op het gebied van kankermedicijnen en -behandelingen. Gilead Sciences neemt geregeld kleine biotechs die zich hier op richten over, alsook biotechs die zich richten op medicijnen voor cardiovasculaire ziekten.

Novavax – NVAX

Novavax is een ander Amerikaanse biotech die alweer sinds 1987 actief is in het ontwikkelen van vaccins voor ernstige en veelal zeldzame ziekten. Ook Novavax probeerde in een vroeg stadium een coronavaccin, zonder succes, te ontwikkelen. Het zag al vroeg in dat het verstandiger was om dit vaccin aan zich voorbij te laten gaan en ging verder met de ontwikkeling van het mogelijke blockbuster griepvaccin NanoFlu.

Novavax is een van de volatielere biotech aandelen doordat beleggers de wildste geruchten rond laten gaan. Tussen 2019 en 2021 nam het aandeel NVAX meerdere keren een vlucht omhoog, om vervolgens net zo hard weer te dalen. Ondertussen is de marktkapitalisatie ruim boven de tien miljard dollar doordat beleggers hopen dat het griepvaccin dat nog in ontwikkeling is (fase 3) de beloftes zullen waarmaken.

Crispr Therapeutics – CRISPR

Als er een biotech is die de afgelopen tien jaar baanbrekend werk heeft geleverd, is het Crispr Therapeutics wel. Amper tien jaar geleden besloot wetenschapper Emmanuelle Charpentier Crispr Therapeutics op te richten om de innovatieve technologie CRISPR door te ontwikkelen. Voor het eerst stond er een krachtige techniek klaar waarmee genbewerking mogelijk was. Toen het aandeel CRISPR voor het eerst verhandelbaar was, wisten beleggers niet hoe snel ze het aandeel aan hun portefeuille moesten toevoegen.

Ondertussen werkt Crispr Therapeutics aan nieuwe behandeltechnieken voor onder andere kanker. Door gebruik te maken van haar eigen innovatieve technologie maar deze ook aan andere biotechs te licenseren, is de kans groot dat de winst van Crispr Therapeutics de komende jaren nog sterk zal toenemen.

Regeneron Pharmaceuticals Inc. – REGN

Regeneron Pharmaceuticals Inc. heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van mensen van over de hele wereld. Meer dan dertig jaar geleden besloten twee artsen en een wetenschapper het bedrijf op te richten om hun ideeën te ontwikkelen. Sindsdien heeft het een enorme bijdrage geleverd op het gebied van oogziekten, ontstekingsziekten en kanker. Daarnaast heeft het ook medicijnen ontwikkeld voor neuromusculaire en cardiovasculaire ziekten. De diversiteit van de verrichtingen van Regeneron Pharmaceuticals Inc. is maar lastig met een andere biotech organisatie te vergelijken.

Ocugen Inc.OCGN

Net als Crispr Therapeutics is Ocugen Inc. in 2013 opgericht. Dit biotech bedrijf richt zich hoofdzakelijk op het ontwikkelen van experimentele behandelingstechnieken voor oogziekten. De huidige marktkapitalisatie is volgens verschillende beleggers wat aan de hoge kant (meer dan twee miljard dollar). Vooral als wordt meegenomen dat er slechts 50 mensen bij het bedrijf werken. Tussen 2014 en 2018 was het aandeel extreem volatiel. Ondertussen is Ocugen Inc. in rustiger vaarwater te vinden waardoor beleggers minder vaak de koersprijs van OCGN in de gaten hoeven te houden.

ImmunoGen – IMGN

ImmunoGen is een goed voorbeeld van een biotech die regelmatig een jaar verliesgevend afsluit. De afgelopen jaren zien de jaarcijfers van ImmunoGen er lang niet altijd even goed uit. Toch zien beleggers ImmunoGen als een van de beste biotech aandelen. Het bedrijf zou namelijk ver zijn met de ontwikkeling van een behandeling tegen kanker. Vooralsnog duurt het nog zeker twee tot drie jaar voordat er duidelijkheid is of het door ImmunoGen ontwikkelde medicijn in de praktijk gebruikt mag worden.

Vertex Pharmaceuticals -VRTX

beste biotech aandeel Vertex

Taaislijmziekte is een van de meest ingrijpende ziektes die je kunt hebben. Vertex Pharmaceuticals is daarom ook een onmisbare speler in het leven van taaislijmziekte patiënten. Vertex Pharmaceuticals is de grootste biotech op dit gebied doordat het verschillende behandelingen hiervoor ontwikkeld heeft. Overigens zijn verschillende van deze behandelingen met de technologie van Crispr tot stand gekomen.

Lange tijd was Vertex Pharmaceuticals bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen een zeer zeldzame leverziekte. Tijdens fase 2 van dit onderzoek bleek dat een groot aantal proefpersonen bijwerkingen van het medicijn kreeg. Nadat dit slechte nieuws naar buitenkwam, daalde het aandeel van Vertex Pharmaceuticals met maar liefst een vijfde.

Global Blood Therapeutics – GBT

Global Blood Therapeutics richt zich op een wel hele specifieke ziekte: sikkelcelziekte. Deze ziekte is een vorm van bloedarmoede waar Global Blood Therapeutics een baanbrekend medicijn (Oxbryta) voor ontwikkeld heeft. Het eerste halfjaar na het uitbrengen van het medicijn leverde dit al meer dan 50 miljoen dollar aan omzet op. Alhoewel dit getal in lijn is met de verwachtingen van analisten, zou de omzet uit dit medicijn de komende jaren aanzienlijk moeten groeien om de hoge marktkapitalisatie van Global Blood Therapeutics te verantwoorden.

Nieuwe spelers, bestaande krachten

Er zijn maar weinig aandelen die zo risicovol zijn als biotech aandelen. Professionele beleggers adviseren daarom nooit meer dan tien procent van je portefeuille in biotech te hebben. De onverwachtse volatiliteit die bij dit type aandeel niet ongewoon is, kan een bepalende invloed op je jaarlijkse rendement hebben.

Het is weliswaar mogelijk om rustiger vaarwater te kiezen door grotere biotechs als Gilead Sciences of Novavax aan te houden. Het verleden heeft echter getoond dat ook deze aandelen sterk kunnen fluctueren.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Wat is biotechnologie?

Biotechnologie richt zich op het combineren van techniek met biologie. Waar jarenlang op biomedisch vlak weinig tot geen moderne technieken gebruikt werden, is biotechnologie de ultieme verbetering waarbij technologie een onmisbare rol speelt. Zowel in de wetenschap als bij grote organisaties staat biotechnologie vooraan het front. Met biotechnologie is het mogelijk geweest om nieuwe behandeltechnieken en vaccins te ontdekken. Biomedische wetenschappers van over de hele wereld leveren dagelijks een bijdrage in de groei van deze sector die volledig draait om de uitvindingen die hier gedaan worden.

Wat zijn de beste biotech aandelen?

De beste biotech aandelen van dit moment zijn:
– Biogen – BIIB
– Amgen – AMGN
– GileadSciences – GILD
– Novavax – NVAX
– Crispr Therapeutics – CRISPR
– Regeneron Pharmaceuticals Inc. – REGN
– Ocugen Inc. – OCGN
– ImmunoGen – IMGN
– Vertex Pharmaceuticals – VRTX
– Global Blood Therapeutics – GBT

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *