De beste dividend aandelen van de afgelopen tien jaar

Home » De beste dividend aandelen van de afgelopen tien jaar
beste dividend aandelen

In dit artikel ga ik dieper in op de best presterende dividend aandelen van de afgelopen tien jaar. Deze aandelen hebben jaar na jaar consequent dividend uitgekeerd aan beleggers. Het is dan ook geen verrassing dat veel van deze dividend aandelen je bekend in de oren kunnen klinken. Behalve dat het namelijk om de grootste bedrijven gaat, maken dividend aandelen vaak automatisch naam voor zichzelf. Helemaal als het voor een langere periode aaneengesloten dividend uitkeert.

Waar genoeg investeerders de voorkeur zullen geven aan obligaties of indexfondsen, is er een grote groep op zoek naar het volgende grote dividend aandeel. Vooral tijdens periodes van hoge volatiliteit en onzekerheid in de financiële markten, zijn dividend aandelen populair.

Over de afgelopen 50 jaar hebben de vijf best presterende dividend aandelen op een inleg van € 1000 meer dan € 100.000,- dividend uitgekeerd. Daarbij is dus nog amper meegenomen dat de koersprijs van deze aandelen ongetwijfeld sterk is toegenomen. Volgens diverse onderzoeken presteren specifieke dividend aandelen doorgaans bijna één procent beter dan de S&P 500. Kortom geen verkeerde data om als dividend aandeel achter je te hebben.

Het bovenstaande is voor veel beleggers de reden om dividend aandelen minstens voor een deel in de portefeuille op te nemen. De returns op de beste dividend aandelen zijn hoog, ze zijn doorgaans minder volatiel dan groei aandelen en presteren relatief goed tijdens tijden van economische neergang. Bovenal hebben dividend aandelen de afgelopen 60 jaar voor meer dan 30% van de groei van de totale S&P 500 gezorgd.

Bekende voorbeelden van bovengemiddeld goed presterende dividend aandelen zijn Microsoft, Mastercard, Merck & Co en VISA. Zelfs in tijden van financiële malaise hebben deze dividend aandelen zware omstandigheden weten te weerstaan.

Alhoewel de constante koersstijgingen aan de buitenzijde het idee wekken dat beleggen makkelijker is geworden, is het tegendeel waar. Eindeloze stijgingen maken het complexer om een aandeel te selecteren dat niet overgewaardeerd is. Volgens experts is het overgrote deel van de aandelen fors overgewaardeerd, waardoor je als belegger al snel investeert in een aandeel dat bij een eventuele economische neergang scherp daalt.

Dat maakt het des te aantrekkelijker om je goed in de best presterende dividend aandelen van de afgelopen tien jaar te verdiepen. Veel van de in dit artikel genoemde aandelen keren ook voorgaand de besproken periode al op jaarlijkse basis dividend uit.

De dividend aandelen die op deze pagina aan bod komen, zijn geselecteerd op basis van hun prestaties over de afgelopen tien jaar. Resultaten in het verleden, zeggen niets over de toekomst. Je kunt er dan ook niet blind op rekenen dat deze aandelen de komende jaren net zoveel dividend zullen uitkeren als de afgelopen tien jaar. Dat wil niet zeggen dat je niets kunt leren van de aandelen die beleggers de afgelopen jaar in het zadel geholpen hebben.

Qualcomm – 19 jaar achtereenvolgend dividendtoename (gem. 1.9%)

Qualcomm is een van de bekendste chipproducenten waarbij het een veelgekozen leverancier is voor smartphones, laptops en andere producten. Alhoewel Qualcomm zich in een sector bevindt waarvan het toekomstperspectief rooskleurig is, zit het bedrijf niet stil. Het neemt actief startups over of investeert hierin die in sectoren actief zijn waar Qualcomm nog niet voldoende in te vinden is. Voorbeelden hiervan zijn startups met een focus op AI, Machine Learning, IoT en digitale gezondheidszorg.

Vooral de afgelopen twee jaar is het onrustig rondom Qualcomm geweest. Dat heeft niet zozeer met het bedrijf te maken, maar meer met de sector welke met tekorten kampt. Door tekort aan grondstoffen zijn er chiptekorten ontstaan. Dit heeft weer invloed gehad op het aantal smartphones en andere mobiele apparaten geproduceerd kon worden. Zo is Qualcomm een van de leveranciers van chips voor de iPhone (Apple).

Union Pacific Corporation – 15 jaar dividendtoename (gem 1.9%)

Het volgens veel Amerikanen klassieke dividend aandeel Union Pacific Corporation heeft al 15 jaar achtereenvolgend dividend opgebracht. Daarnaast is het dividend jaar op jaar toegenomen. Als houder van dit aandeel mag je dan ook tevreden zijn met de prestaties van dit aandeel.

Nederlandse beleggers zijn zelden goed met Union Pacific Corporation bekend. APC speelt een belangrijke rol in de treinindustrie. Zo is het bedrijf verantwoordelijk voor het vervoer over spoor van grondstoffen en goederen. Van graan tot mest en voedsel. In de Verenigde Staten is het vervoer over spoor van goederen nog altijd onmisbaar. Het land waar enorme afstanden normaal zijn, ziet de komende tijd nog nauwelijks veranderingen als het op de huidige infrastructuur aankomt.

Het sentiment rond Union Pacific Corporation is dan ook goed. Waar het aandeel in 2010 verhandelde rond de 30 dollar, zit dat momenteel rond de 200 dollar. Gezien het betrouwbare dividend dat al jaren uit dit aandeel voortkomt, kun je daarom wel begrijpen waarom Amerikaanse beleggers dit dividend aandeel bewonderen. 

Activision Blizzard – 10 jaar dividend toename (gem 0.5%)

We zijn ondertussen bij een generatie beleggers aangekomen die veelvuldig van de producten en diensten van het aandeel Activision Blizzard (ATVI) gebruik heeft gemaakt. Het overgrote deel van de inkomsten haalt dit aandeel uit de doelgroep 13 tot 17 jaar. Met een onafgebroken dividend toename van 10 jaar (gem. 0.5% dividend), is het de jongste generatie beleggers die mogelijk geïnteresseerd zal zijn aan het toevoegen van Activision Blizzard aan de portefeuille.

activision blizzard

De meeste beleggers kennen Activision Blizzard van spellen als World of Warcraft en Call of Duty. Ondertussen ontwikkelt het voor vrijwel iedere console en mobiel apparaat, van smartphones tot tablets, spellen die over de hele wereld gespeeld worden. Daarnaast profiteert het van de eigen gamingservice Battle.net waarmee het een nieuwe stroom van terugkerende inkomsten heeft kunnen opbouwen.

In 2020 draaide het een omzet van 2 miljard dollar dat maar liefst 35% meer was dan het voorafgaande jaar. De komende jaren staan er bij Activision Blizzard een groot aantal nieuwe titels op de planning waardoor beleggers hoopvol over de toekomst zijn.

Nike – 20 jaar dividend toename (gem 0.7%)

Nike is in binnen- en buitenland een liefhebber van veel beleggers. Het bedrijf dat alweer meer dan 30 jaar schoenen, (sport)kleding en ander materiaal voor consumenten produceert heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Door toonaangevende samenwerkingen met atleten en ontwerpers aan te gaan, heeft Nike de omzet fors zien toenemen.

Als een van de weinige dividend aandelen is Nike er al maar liefst 20 jaar achtereenvolgend in geslaagd om de dividenduitkeringen te laten toenemen. Gemiddeld kunnen beleggers op 0.7% per jaar rekenen, wat voor een aandeel dat ook nog eens in koerswaarde fors toegenomen is een zeer schappelijke beloning is.

Ervaren beleggers zien nog geen signalen dat de groei van Nike afneemt. Doordat het merk actief op zoek blijft naar nieuwe markten, is de verwachting dat het ook de komende tien jaar een veilig aandeel blijft. Wel wordt opgemerkt dat er verschillende obstakels zijn die eerst overwonnen moeten worden. Zo is de werkomgeving van veel Nike-fabrieken volgens verschillende onderzoeken zeer slecht.

Merck & Co – 11 jaar dividend toename (gem 3.3%)

merck & co

Net als United Pacific Corporation een voorbeeld van een typisch Amerikaans bedrijf waar we in Europa doorgaans minder aandacht voor hebben. Merck & Co, dat actief in de gezondheidszorg is, heeft echter nauwe samenwerking met Europese farmaceuten als Bayer AG en AstraZeneca. Daarnaast zijn de producten op veel oncologie, immunologie en neurologie afdelingen in ziekenhuizen en onderzoekscentra in Nederland te vinden.

De gemiddelde dividend uitkering van Merck & Co kan worden toegerekend tot een van de hoogste. Daarnaast heeft Merck & Co al 11 jaar achtereenvolgend dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Verschillende analisten houden op Merck & Co een koop-aanbeveling aan doordat de jaarcijfers meerdere jaren achtereen boven verwachting uit zijn gekomen. Voor het komende jaar wordt een soortgelijke groei verwacht.

Bristol-Myers Squibb Company – 15 jaar dividend toename (gem 2.9%)

Het derde en laatste typisch Amerikaanse bedrijf uit dit rijtje: Bristol-Myers Squibb Company. Dit bedrijf heeft maar liefst 15 jaar achtereenvolgend dividend uitgekeerd. En niet zo’n beetje ook. Een gemiddeld dividendpercentage van 2.9% is bovengemiddeld. Deze Amerikaanse farmaceut ontwikkeld ondertussen over de hele wereld en richt zich vooral op het opsporen en behandelen van verschillende kankersoorten.

Gezien de jaarcijfers en aanbevelingen van analisten, ziet het er voor Bristol-Myers Squibb Company goed uit. De vele positieve aanbevelingen zijn onder andere het gevolg van de ontwikkelingen die bij Bristol-Myers Squibb Company nog in de pijplijn zitten.

Comcast Corporation – 14 jaar dividend toename (gem 1.7%)

Comcast Corporation is een van de grootste Amerikaanse bedrijven op het gebied van communicatiediensten. Het is het best te vergelijken met beursgenoteerde bedrijven als KPN en LibertyGlobal, gezien zij zich net als Comcast Corporation bezighouden met het beheer van kabelnetwerken. Daarnaast heeft Comcast een gigantisch televisienetwerk met zenders als NBC.

Al jaren achtereenvolgend presteert Comcast Corporation boven de verwachtingen van analisten. Voor beleggers ook, die kunnen namelijk al 14 jaar achter elkaar op dividend rekenen met een gemiddelde van 1.7%. De koerswaarde van Comcast Corporation blijft daarnaast minstens zo hard groeien, waardoor het een krachtig aandeel blijft.

UnitedHealth Group Incorporated – 12 jaar dividend toename (gem 1.2%)

UnitedHealth Group Incorporated

1.2% dividend, 12 jaar op een rij. UnitedHealth Group Incorporated aandeelhouders kunnen waarschijnlijk hun geluk niet op. Net als Merck & Co is het bedrijf actief in de gezondheidszorg middels merken als OptumRx en OptumInsight. Vanuit deze merken wordt een uiteenlopend aanbod diensten en producten ontwikkeld en aangeboden.

Diverse analisten hebben al jarenlang een koop-aanbeveling voor UnitedHealth Group Incorporated staan. Alleen vorig jaar versloeg UnitedHealth Group Incorporated de verwachtingen al met 20 procent. Het is dan ook geen verrassing dat een groot aantal hedgefunds het UnitedHealth Group Incorporated aandeel aan de portefeuille toegevoegd hebben.

Visa – 13 jaar dividend toename (gem 0.5%)

Een wereldwijd bekende naam waar geen speld tussen te krijgen is. Visa heeft 13 jaar op rij groeiend dividend weten uit te keren. Daarnaast is het aandeel fors in koerswaarde gestegen waardoor de digitale payment provider en de aandeelhouder niets te klagen hebben. Als bedrijf heeft Visa de afgelopen 20 jaar sterke jaarcijfers laten zien. Doordat het zowel voor consumenten als bedrijven werkt, zijn de jaarcijfers in tijden van economische groei als daling stabiel.

Dat wil niet zeggen dat het bedrijf geen last heeft van opkomende concurrenten. Door echter vroegtijdig samenwerkingen aan te gaan met partijen als Stripe, Adyen en Square blijft Visa de markt voor. Behalve Mastercard en American Express, is er dan ook geen echte vierde concurrent binnen een markt waar astronomische omzetten worden gegenereerd.

Microsoft – 19 jaar dividend toename (gem 0.8%)

Het kon bijna niet anders dan dat Microsoft een belangrijke rol in dit overzicht zou spelen. Want met 19 jaar dividend op rij (en 0.9% dividend) verdien je het om besproken te worden tussen de beste dividend aandelen van de afgelopen 10 jaar. Door de jaren heen is Microsoft uitgegroeid van een besturingssysteem tot een bedrijf dat zakelijke diensten als cloud services aanbiedt en andere oplossingen aan grote en kleine bedrijven levert. De invloed van Microsoft is ongekend, waardoor het ook op een gigantische omzet kan rekenen van meer dan 40 miljard dollar per jaar.

In vergelijking met de voorgaande jaren, geeft dit de ongekende omzetgroei – die overigens boven verwachting van analisten was – perfect weer. Vorig jaar wist Microsoft de omzet met 20 procent te verhogen. Analisten houden dan nog altijd het koop-advies van dit dividend aandeel aan.

Resultaten in het verleden zeggen niets over de toekomst

Hoe aantrekkelijk de dividenduitkeringen van deze aandelen er ook uit zien; ze zeggen niets over de toekomst. Ze laten alleen een patroon uit het verleden zien. Een zeer betrouwbaar dividend aandeel kan uit het niets een koersdaling ervaren of stoppen met het uitkeren van dividend. Royal Dutch Shell is een goed voorbeeld van een dividend aandeel waar de vooruitzichten de afgelopen jaren een stuk minder rooskleurig van geworden zijn. Zo had jaren geleden niemand verwacht dat een aandeel Shell kon halveren. Toch zakte in 2020 aan aandeel Royal Dutch Shell van boven € 30 terug naar minder dan € 10. Een aandeel kan dan nog wel dividend uitkeren: als de koersprijs dermate hard daalt, gaat jarenlang dividend er aan de andere kant in koersverlies weer uit.

Bedenk je daarom goed hoe je dividend aandelen onderdeel wilt laten zijn van je portefeuille. Hoe wil je dat dividend aandelen in relatie staan tot de rest van je vermogen? Welke sectoren zijn voor jou uitgesloten en wat doe je wanneer typische dividend aandelen meerdere jaren geen dividend uitkeren?

Behalve deze drie simpele voorbeelden van vragen, zijn er tal van andere aspecten waar je bij het beleggen in dividend aandelen op moet letten. Bij vragen adviseer ik mijn lezers altijd een financieel adviseur te raadplegen.

beste dividend aandelen kopen

Hoe kun je nieuwe dividend aandelen opsporen?

Mogelijk heb je na het lezen van dit artikel nog een brandende vraag. Een vraag die als volgt gaat: ‘Hoe kan ik nieuwe dividend aandelen opsporen?’. De kans bestaat dat je het idee hebt dat aandelen die al 10 of 20 jaar dividend uitkeren een keer met dividend uitkeringen zullen stoppen. Dat de kans hoger is dat je jarenlang dividend ontvangt wanneer je een aandeel ontdekt dat net voor het eerst dividend uitgekeerd heeft.

Er zullen ongetwijfeld onderzoeken naar de bovenstaande stellingen gedaan zijn. Een definitief antwoord kan ik je hier dus niet op geven. Wel kan ik je vertellen dat het waarschijnlijk een misvatting is dat het een of het ander waar is. Een dividend aandeel dat nu al 20 jaar achtereen dividend uitgekeerd heeft, kan daar nog 20 jaar aan vastplakken. Ook kan dit het laatste jaar zijn. Of het kan na een jaar pauze hier weer mee starten. Afhankelijk van factoren die vaak pas zichtbaar zijn nadat de keuze om geen dividend uit te keren bekendgemaakt is.

Datzelfde is van toepassing op nieuwe dividend aandelen. Mogelijk is er eenmalig dividend uitgekeerd en hoop je dat dit nog 20 jaar doorzet. Ook kan de eerste keer, de laatste keer zijn.

Zolang je geen professionele belegger bent met toegang tot Bloombergterminals en analyses van topanalisten, kun je het best kiezen voor iets dat een betrouwbaar patroon heeft. In dat geval kom je vaker uit op bestaande dividend aandelen dan aandelen die net met dividend uitkeren gestart zijn.

Toch heb ik een lijstje met nieuwe dividend aandelen voor je die je altijd op je eigen gemak zou kunnen doornemen. Diverse websites hebben deze specifieke aandelen opgemerkt omdat ze recent gestart zijn met het uitkeren van dividend.

 • Rexnord
 • Provident Bancorp
 • HBT Financial
 • SBA Communications
 • CURO Group Holdings
 • Cactus
 • Victory Capital Holdings
 • SmartFinancial
 • Byline Bancorp
 • Signature Bank
 • Corteva
 • Cowen
 • Ebay
 • Valvoline
 • Constellation Brands
 • Dollar General
 • Universal Display
 • SLM
 • Equinix

In dit lijstje kom je aandelen tegen die tussen 2015 en 2020 voor het eerst dividend uitgekeerd hebben. Wat interessant om op te merken is, is de diversiteit van dit lijstje. Waar Dollar General de Amerikaanse equivalent van de Action is, is Equinix een data center bouwer en Ebay een online marketplace. Wie weet is een van deze bedrijven over 10 jaar wel in het algemene overzicht van dit artikel te vinden!

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Wat zijn de beste dividend aandelen?

De beste dividend aandelen van de afgelopen 10 jaar zijn:

– Qualcomm
– Union pacific Corporation
– Activision Blizzard
– Nike
– Merk & Co
– Bristol-Myers Squibb Company
– Comcast Corporation
– UnitedHealth Group Incorporated
– Visa
– Microsoft

Welke aandelen zijn recent gestart met dividend uitkeren?

Onderstaande aandelen zijn tussen 2015 en 2020 voor het eerst dividend gaan uitkeren.

– Rexnord
– Provident Bancorp
– HBT Financial
– SBA Communications
– CURO Group Holdings
– Cactus
– Victory Capital Holdings
– SmartFinancial
– Byline Bancorp
– Signature Bank
– Corteva
– Cowen
– Ebay
– Valvoline
– Constellation Brands
– Dollar General
– Universal Display
– SLM
– Equinix

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *