Dit zijn de Beste ETF’s voor 2023

Home » Dit zijn de Beste ETF’s voor 2023

Beleggen in ETF’s doe je voor de lange termijn. Je verwacht een gestage maar stabiele groei van je vermogen. ETF’s worden gezien als beleggingsproducten met een laag risico. Oplettende beleggers hebben gezien dat ook deze fondsen het afgelopen jaar sterk in waarde gedaald zijn. Want ondanks het lage risico zijn ETF’s niet immuun voor de slechte staat van de wereldeconomie. Daarom zitten de meeste fondsen momenteel in een dip. Wanneer je nu begint met beleggen is dat alleen maar goed nieuws. Want veel ETF’s zijn met 20% of nog meer gedaald ten opzichte van vorig jaar. In dit artikel hebben we de beste ETF’s voor 2023 op een rij gezet. Deze fondsen zijn in staat om zich snel te herstellen en om ook na 2023 door te groeien.

Kort samengevat zijn dit de beste ETF’s voor 2023:

 • SPDR S&P 500 ETF (SPY): beleggen in de grootste bedrijven van de VS
 • Vanguard Information Technology ETF (VGT): beleggen in de IT
 • Vanguard Russell 1000 Growth ETF (VONG): een fonds gericht op snelle groei
 • Vanguard Small-Cap Growth ETF (VBK): bedrijven met potentie om te groeien
 • VanEck Semiconductor ETF (SMH): investeren in een onmisbare subsector
 • Global X SuperDividend ETF (SDIV): een ETF dat dividend uitkeert
 • iShares MSCI EAFE Growth ETF: grote ondernemingen buiten de VS
 • Vanguard Growth ETF (VUG): grote bedrijven met groeipotentieel
 • Vanguard Value ETF (VTV): stabiele groei en diversiteit
 • Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA): investeren in beloftevolle ondernemingen
 • Vanguard Total World Stock ETF (VT): enorme spreiding binnen een enkel fonds
 • Vanguard Total International Stock ETF (VXUS): geografische diversiteit

Benieuwd naar de beste ETF’s om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

SPDR S&P 500 ETF (SPY): beleggen in de grootste bedrijven van de VS

beste etfs voor 2023: SPDR S&P 500 ETF (SPY)

De S&P 500 is een van de meest populaire indexen van de wereld. Zoals de naam aangeeft volgt het SPDR S&P 500 ETF deze index op de voet. Grofweg staan de 500 bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie van de Verenigde Staten in deze index opgenomen. Wederom staan de bekende techbedrijven op de lijst. Maar bij het SPDR S&P 500 ETF domineren ze niet het complete fonds. Gezamenlijk zijn Apple, Microsoft en Amazon bijvoorbeeld goed voor ongeveer 14% van de totale waarde.

Omdat de techgiganten een minder groot deel uitmaken is de spreiding over sectoren automatisch groter dan bij vergelijkbare ETF’s het geval is. Technologie is nog steeds bijna een kwart van de waarde. Maar de financiële dienstverlening en medische en industriële vormen ook een aanzienlijk aandeel van het fonds. Het volgen van grote bedrijven zorgt daarnaast ook voor stabiliteit. Ondanks de beperkte geografische spreiding brengt het SPDR S&P 500 ETF dus relatief lage risico’s met zich mee. Er zijn natuurlijk veel ETF’s die de S&P 500 tracken. Maar dit fonds doet het bijzonder nauwkeurig en tegen lage kosten. Daarom is het SPDR S&P 500 ETF zeker een geschikt fonds voor 2023 en de jaren daarna.

Vanguard Information Technology ETF (VGT): beleggen in de IT

beste etfs voor 2023: Vanguard Information Technology ETF (VGT)

Het is geen geheim dat bedrijven binnen de informatietechnologie de potentie hebben om snel te groeien. Voor de grotere ondernemingen gebeurt dat over het algemeen op een stabiele manier. Het Vanguard Information Technology ETF is een verzameling van meer dan 350 aandelen binnen de IT. Dat er altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen blijkt wel uit het afgelopen jaar. Want bedrijven in de technologische sector werden hard geraakt door de economische achteruitgang. Voor investeerders die nu de markt op gaan is dat voornamelijk goed nieuws. Je profiteert namelijk van lage koersen. Tegelijkertijd beleg je in een sector waar we steeds afhankelijker van worden en die in de toekomst blijft groeien.

Via het Vanguard Information Technology beleg je op een stabiele manier in de IT. Hoewel de spreiding een stuk minder groot is dan bij andere fondsen. Op zich is dat natuurlijk logisch wanneer een ETF zich richt op een enkele sector. Maar ook wat regio’s betreft is er sprake van weinig diversiteit. Ongeveer 98% van het vermogen is belegd in de Verenigde Staten. Verder zijn Apple en Microsoft samen verantwoordelijk voor bijna 40% van de waarde van het ETF. Gelukkig zijn dat grote en stabiele bedrijven waardoor de risico’s enigszins beperkt blijven. Over het algemeen neem je met het Vanguard Information Technology ETF iets meer risico dan met andere fondsen. Maar gezien het potentieel van de sector lijkt het wagen van een kleine gok zo gek nog niet.

Vanguard Russell 1000 Growth ETF (VONG): een fonds gericht op snelle groei

beste etfs voor 2023: Vanguard Russell 1000 Growth ETF (VONG)

Zoals de naam al aangeeft is het Vanguard Russell 1000 Growth ETF gericht op groei. Voor beleggers houdt dit min of meer in dat ze iets meer risico nemen met het oog op winst. Op de korte termijn is er sprake van behoorlijk veel volatiliteit. Maar op de lange termijn kunnen beleggers mooie winsten verwachten. Dat je meer risico neemt met het Vanguard Russell 1000 Growth ETF blijkt wel uit de cijfers van het afgelopen jaar. Het was sowieso een slecht jaar voor beleggingsinstrumenten. Maar het Vanguard Russell 1000 Growth ETF daalde over 2022 met bijna 30%. Wat overigens ook weer betekent dat het momenteel een mooie periode is om in te stappen. Bovendien staan daar op de lange termijn uitstekende cijfers tegenover: sinds de oprichting in 2010 is de waarde van het fonds met bijna 350% toegenomen.

Het Vanguard Russell 1000 Growth ETF belegt een behoorlijk aandeel in de technologische sector, namelijk 42%. Vrijwel alle opgenomen bedrijven bevinden zich in de Verenigde Staten, wat de spreiding niet ten goede komt. Dat gebrek wordt ten dele gecompenseerd door de inclusie van meer dan 500 aandelen. Over het algemeen is het Vanguard Russell 1000 Growth ETF een mooie optie voor fondsbeleggers die bereid zijn iets meer risico te nemen.

Vanguard Small-Cap Growth ETF (VBK): bedrijven met potentie om te groeien

beste etfs voor 2023: Vanguard Small-Cap Growth ETF (VBK)

Kleinere, ambitieuze ondernemingen hebben meer kans om snel te groeien. Een waardeverdubbeling is geen uitzondering. Door een grote groep van deze bedrijven te bundelen creëer je een mooie mix van potentieel en een laag risico. Want kleine, jonge bedrijven hebben minder veerkracht om tegenslagen het hoofd te bieden en een grotere kans om failliet te gaan. In het Vanguard Small-Cap Growth ETF zitten 700 van deze kleine ondernemingen. De kans dat ze allemaal gelijktijdig stoppen te bestaan is erg klein. Daar staat natuurlijk tegenover dat exponentiële groei van een enkel bedrijf een kleiner effect heeft op de totale waarde van het fonds. In het Vanguard Small-Cap Growth ETF zitten overigens geen start-ups. De term “Small-Cap” is wellicht misleidend wanneer je geen geoefende belegger bent. De kwalificatie voor deze lijst is bijvoorbeeld bedrijven met een waarde van minder dan $15 miljard.

Het Vanguard Small-Cap Growth ETF is een mooie optie wanneer je op zoek bent naar een fonds met kandidaten buiten de echt grote, wereldwijde ondernemingen. Je belegt in één klap een deel van je vermogen in 700 bedrijven die al een mooie positie hebben ingenomen. Net als andere fondsen is het Vanguard Small-Cap Growth ETF het afgelopen jaar in waarde gedaald. In dit geval met ruim 28%. Kortom: het ETF zit een dal en het is daarom een aantrekkelijk moment om te overwegen om in te stappen.

VanEck Semiconductor ETF (SMH): investeren in een onmisbare subsector

beste etfs voor 2023: VanEck Semiconductor ETF (SMH)

De vraag naar computerchips is enorm en wordt alleen maar groter. Alleen daarom al lijkt het een goed idee om in deze sector te investeren. Bedrijven binnen de semiconductorindustrie zijn al jaren aan het groeien. Bovendien investeren overheden over de hele wereld vele miljarden om de productie in eigen land een boost te geven en minder afhankelijk te zijn van anderen. Voorheen was een beperkte productiecapaciteit namelijk de enige factor die de industrie nog enigszins afremde. Het VanEck Semiconductor ETF heeft de grootste ondernemingen binnen de semiconductorindustrie samengebracht in één fonds.

Je belegt in één keer in bedrijven zoals Nvidia, TSMC en het Nederlandse ASML. Veel van de ondernemingen in het ETF hebben enorm waardevolle patenten of unieke technologieën. Hierdoor zitten ze in een bijzondere positie omdat bedrijven, consumenten en overheden niet zonder deze bedrijven kunnen. Ondanks de tegenslagen van het afgelopen jaar is het vrijwel ondenkbaar het ETF niet gaat groeien in de komende jaren. Chips zijn het heden en de toekomst en door te investeren in het VanEck Semiconductor ETF profiteer je als belegger mee van de wereldwijde afhankelijkheid van de sector.

Global X SuperDividend ETF (SDIV): een ETF dat dividend uitkeert

Global X SuperDividend ETF (SDIV)

Beleggers die op zoek zijn naar dividend moeten goed zoeken. Want er zijn niet heel veel ETF’s die geheel toegewijd zijn op aandelen die dividend uitkeren. De focus licht normaal gesproken meer op sectoren, regio’s of een combinatie van beide. Dat geldt niet voor de Global X SuperDividend ETF. Het fonds keert iedere maand dividend uit. Dat is precies het uitgangspunt voor de selectie van de 100 aandelen in het fonds. Het betreft namelijk de top 100 aandelen die het meeste dividend uitkeren. Daarbij wordt ook gekeken naar consistentie. Dus met een korte succesperiode en het uitbetalen van veel dividend kom je niet zomaar in de lijst terecht.

Wat verder positief is aan het Global X SuperDividend ETF is dat het geografisch een zeer divers fonds is. Bedrijven in de Verenigde Staten vertegenwoordigen rond de 30% van de waarde. De Aziatische markt beslaat ongeveer 35% van het fonds. Uiteraard zitten er ook Europese bedrijven in het ETF en is er ook ruimte voor bedrijven uit Zuid-Amerika. De spreiding over sectoren is eveneens aanzienlijk. Alleen het financiële segment is ligt oververtegenwoordigd met 32,5%. Er is relatief wat minder ruimte in dit ETF voor de technische sector.

Het Global X SuperDividend ETF (SDIV) is een erg interessante optie voor fondsbeleggers die graag dividend uitgekeerd krijgen. De ruime spreiding zorgt voor een stabiel ETF in de 11 jaar sinds oprichting heeft bewezen een goede keuze te zijn.

iShares MSCI EAFE Growth ETF: grote ondernemingen buiten de VS

iShares MSCI EAFE Growth ETF

Er is een enorm aantal ETF’s dat zich richt op de Verenigde Staten. Maar voor beleggers die kiezen voor variatie zijn er gelukkig nog genoeg opties. Een mooi voorbeeld is het iShares MSCI EAFE Growth ETF. EAFE staat voor Europe, Australasia en the Far East. Het woord “growth” houdt in dit geval niet in dat het fonds bestaat uit kleine bedrijven met een grote kans op groei. In het iShares MSCI EAFE Growth ETF zitten juist enorme multinationals zoals Roche Holding, Nestlé en LVMH (Louis Vuitton en Moët Hennessy. Daarvan wordt verwacht dat ze doorgroeien over de komende jaren.

Net zoals bij veel andere fondsen ligt de waarde van het iShares MSCI EAFE Growth ETF lager dan vorig jaar. Hoewel er de afgelopen maanden sprake is geweest van een herstel, ligt de waarde nog steeds ruim 23% lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Gezien de focus op grote ondernemingen is er een aanzienlijke vertegenwoordiging van de sectoren technologie, financiële diensten en gezondheidszorg. Alles bij elkaar opgeteld is er desondanks sprake van een behoorlijke spreiding. Vooral wanneer je op zoek bent naar een fonds met bedrijven buiten de Verenigde Staten om je portfolio te diversificeren.

Vanguard Growth ETF (VUG): grote bedrijven met groeipotentieel

Vanguard Growth ETF (VUG)

Het Vanguard Growth ETF heeft veel bekende namen in het portfolio staan maar is toch nog een bijzondere tracker. In plaats van louter de grootste en bekendste bedrijven te selecteren wordt er daarnaast specifiek gekeken naar groeipotentieel. In het ETF staan grote ondernemingen uit de Verenigde Staten. Tot zover niks bijzonders dus. Maar het Vanguard Growth ETF besteedt daarnaast aandacht aan groeipotentieel bij het maken van een selectie. Stabiele bedrijven die je in andere grote ETF’s terugziet staan om die reden lang niet allemaal in het Vanguard Growth ETF.

In dit fonds zijn meer dan 250 aandelen opgenomen. Het mag geen verrassing zijn dat de techsector met ruim 40% de grootste vertegenwoordiger is. Die wordt namelijk voornamelijk opgemaakt uit grote bedrijven die naar alle waarschijnlijkheid gaan groeien. Meer stabiele en minder spannende sectoren zoals energie en materialen vind je veel minder terug in dit ETF. Dit is een fonds voor beleggers die bereid zijn iets meer risico te nemen. Je belegt in bedrijven waarvan de samensteller van het fonds verwacht dat ze in de komende jaren gaan groeien. Daar lever je zoals gebruikelijk stabiliteit voor in.

Vanguard Value ETF (VTV): stabiele groei en diversiteit

Vanguard Value ETF (VTV)

Wanneer je kiest voor meerdere ETF’s is het verstandig om te diversificeren. Zoals je wellicht al is opgevallen is de techsector erg in trek. Logisch, want het heeft er alle schijn van dat dergelijke investeringen in de nabije toekomst winst opleveren. Desondanks is het een goed idee om andere branches onder de loep te nemen. Want zelfs beleggen in tech is niet zonder risico’s. Een mooie optie om je beleggingen te spreiden is het Vanguard Value ETF. Hoewel je wederom belegt in grote bedrijven in de Verenigde Staten, kies je voor andere sectoren en zorg je voor meer diversiteit in je portfolio.

De Vanguard Value ETF kiest namelijk voor andere sectoren. In plaats van tech zijn de gezondheidszorg en financiële diensten de grootste vertegenwoordiger van dit fonds. Per stuk zijn ze verantwoordelijk voor ruim 20% van het totale ETF. Verder is de industriële sector ruimschoots vertegenwoordigd. Het zijn stuk voor stuk stabiele sectoren waar grote en succesvolle bedrijven in actief zijn. De verwachte groei in de nabije toekomst ligt iets lager. Maar daar krijg je stabiliteit voor terug. Zeker wanneer je op zoek bent naar wat meer diversiteit is de Vanguard Value ETF een uitstekende optie.

Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA): investeren in beloftevolle ondernemingen

Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA)

De meeste populaire ETF’s richten zich voornamelijk op grote ondernemingen. Die zijn stabiel en hebben daardoor een relatief laag risico. Het Schwab U.S. Small-Cap ETF kiest een andere weg. Ze selecteren voornamelijk ambitieuze ondernemingen. Uiteraard verwachten ze dat deze in de komende jaren snel gaan groeien. Dit ETF is daarom voor beleggers die niet bang zijn om wat meer risico te nemen. Daarnaast is het een mooi fonds om voor wat meer variatie binnen je portfolio te zorgen. Net zoals andere ETF geldt dat momenteel een mooi moment is om in het Schwab U.S. Small-Cap ETF te beleggen. Want de waarde ligt 20% lager dan vorig jaar.

Kleine, jonge ondernemingen hebben meer perspectief om te groeien. Waardeverdubbelingen behoren tot de mogelijkheden. Tegelijkertijd is er een kans dat ze het niet redden en failliet gaan. Het Schwab U.S. Small-Cap ETF bestrijdt dat risico door veel bedrijven op te nemen. In totaal zijn er 1750 opgenomen in dit fonds. Selectie vindt plaats op basis van de Dow Jones Index. De bedrijven vanaf nummer 751 tot 2500 op de lijst worden opgenomen in het Schwab U.S. Small-Cap ETF. Waarbij de totale marktkapitalisatie de positie bepaalt. Een enkele onderneming is verantwoordelijk voor maximaal 0,3% van de totale waarde van het ETF. Hierdoor wordt de volatiliteit beperkt en zijn de risico’s lager. Het Schwab U.S. Small-Cap ETF geeft beleggers de gelegenheid om in één klap in 1750 ondernemingen te investeren. Ideaal wanneer je op zoek bent naar manieren om je beleggingen te spreiden.

Vanguard Total World Stock ETF (VT): enorme spreiding binnen een enkel fonds

Vanguard Total World Stock ETF (VT)

Voor iedereen die op zoek is naar veel spreiding is het Vanguard Total World Stock ETF een goede keuze. De FTSE Global All Cap Index wordt gevolgd om de kandidaten vast te stellen. In totaal zijn er maar liefst 9500 posities opgenomen. Hou er wel rekening mee dat rond de 60% van het fonds wordt opgemaakt door bedrijven uit de Verenigde Staten. In het het Vanguard Total World Stock ETF zitten zowel enorme multinationals als kleinere, jonge bedrijven met nog veel groeipotentieel. Wat dat betreft is er dus sprake van behoorlijk wat spreiding.

Het Vanguard Total World Stock ETF is ideaal wanneer je graag weinig tijd aan je beleggingen kwijt bent. Via een enkel fonds investeer je min of meer in de complete wereldeconomie. Als je slechts een enkel ETF in je portfolio opneemt is het Vanguard Total World Stock ETF daarom een mooie keuze. Voornamelijk wanneer je kiest voor de lange termijn. Over 2022 is de prijs van dit fonds met ruim 18% gedaald. Wanneer de wereldeconomie zich herstelt zal het Vanguard Total World Stock ETF weer terugveren.

Vanguard Total International Stock ETF (VXUS): geografische diversiteit

Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

Veel ETF’s richten zich op de Verenigde Staten. Terwijl je als belegger in ETF’s juist op zoek bent naar spreiding. Het Vanguard Total International Stock ETF kiest voor de grootste internationale bedrijven buiten de VS. Denk bijvoorbeeld aan Nestlé, Shell, Samsung, Tencent en ASML. Europa en Japan zijn volop vertegenwoordigd. Maar er is ook ruimte voor bedrijven uit onder andere China, India en Canada. Wat sectoren betreft springen financiële diensten er met ruim 20% bovenuit. Verder is er een relatief gelijke verdeling waarbij een individuele branche tussen de 4 en 8% van de waarde van het fonds bepaalt.

Via het Vanguard Total International Stock ETF beleg je in één klap in grote internationale bedrijven. Het uitsluiten van de Verenigde Staten is eigenlijk het enige wat de spreiding verder nog beperkt. Maar gezien de andere populaire ETF’s en de focus op de VS is dat geen probleem. De Vanguard Total International Stock ETF is een mooie manier om het verlies van vermogen door een tegenvallende Amerikaanse economie op te vangen.

Benieuwd naar de beste ETF’s om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste ETF’s voor 2023?

De beste ETF’s voor 2023 zijn:
– SPDR S&P 500 ETF (SPY): beleggen in de grootste bedrijven van de VS
– Vanguard Information Technology ETF (VGT): beleggen in de IT
– Vanguard Russell 1000 Growth ETF (VONG): een fonds gericht op snelle groei
– Vanguard Small-Cap Growth ETF (VBK): bedrijven met potentie om te groeien
– VanEck Semiconductor ETF (SMH): investeren in een onmisbare subsector
– Global X SuperDividend ETF (SDIV): een ETF dat dividend uitkeert
– iShares MSCI EAFE Growth ETF: grote ondernemingen buiten de VS
– Vanguard Growth ETF (VUG): grote bedrijven met groeipotentieel
– Vanguard Value ETF (VTV): stabiele groei en diversiteit
– Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA): investeren in beloftevolle ondernemingen
– Vanguard Total World Stock ETF (VT): enorme spreiding binnen een enkel fonds
– Vanguard Total International Stock ETF (VXUS): geografische diversiteit

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de beste ETF’s voor 2023 buiten de Verenigde Staten?

De beste ETF’s voor 2023 als je wil beleggen in bedrijven buiten de Verenigde Staten zijn:
– Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)
– iShares MSCI EAFE Growth ETF

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de beste ETF’s voor 2023 met veel groeipotentieel?

De beste ETF’s voor 2023 met de potentie om een snelle groei te realiseren zijn:
– Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA)
– Vanguard Growth ETF (VUG)
– Vanguard Small-Cap Growth ETF (VBK)
– Vanguard Russell 1000 Growth ETF (VONG)

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *