De beste groeiaandelen om in te beleggen in 2022

Home » De beste groeiaandelen om in te beleggen in 2022

Het doel van beleggen is winst maken. Mede daarom is investeren in groeiaandelen interessant. In dit artikel bespreken we wat groeiaandelen zijn en waar je op moet letten. Tot slot presenteren we onze lijst met de beste groeiaandelen van 2022.

beste groeiaandelen

Wat zijn groeiaandelen precies?

Voordat we vertellen welke groeiaandelen het meest aantrekkelijk zijn, leggen we uit wat een groeiaandeel precies is. Aangezien het belangrijk is om de aandelenmarkt zelf te begrijpen voordat je overgaat tot het aan- en verkopen van beleggingsproducten. Zoals de naam doet vermoeden is een groeiaandeel een aandeel met veel potentie om te groeien. Wat dat precies inhoud voor jou als belegger lees je in de onderstaande alinea’s.

Speculatie en de waarde van een groeiaandeel

Koersen op de aandelenmarkt zijn voor een groot deel afhankelijk van speculatie. Bij groeiaandelen is dat effect nog sterker waarneembaar. Want de prijs van een aandeel stijgt zodra men verwacht dat de waarde toeneemt. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat je extra betaalt op basis van een projectie wanneer je besluit om te investeren in groeiaandelen. 

groeiaandelen

Waarom verwacht men dat een bedrijf gaat groeien?

De waarde van een aandeel stijgt wanneer een bedrijf zich op een positieve manier ontwikkelt. Daar zijn verschillende redenen voor. Om die te achterhalen is het noodzakelijk om over bepaalde kennis te beschikken. Dat hoef je niet zelf te doen. Gelukkig maar, want het is onbegonnen werk om te evalueren wat er achter de schermen van alle beursgenoteerde bedrijven plaatsvindt. Maar bedenk wel dat dergelijke kennis over een onderneming in de waarde van een aandeel verwerkt zit.

Redenen voor de groei van een onderneming

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf groeit. Een veelbelovende startup heeft bijvoorbeeld een nieuwe applicatie ontwikkeld die zomaar razend populair kan worden. Jonge bedrijven hebben over het algemeen meer potentie om een enorme groei door te maken. Maar het tegenovergestelde kan juist ook waar zijn. Aangezien grote bedrijven hun machtige positie gebruiken om een nog groter marktaandeel te veroveren.

Denk bijvoorbeeld aan techgiganten zoals Amazon en Tesla. Dergelijke bedrijven worden steeds groter. Ze bieden nieuwe producten aan en betreden nieuwe markten. Maar er zijn meer redenen waarom verwacht wordt dat de waarde van een bepaald aandeel stijgt. Vaak zijn dergelijke voorspellingen gebaseerd op gegevens die alleen onder insiders bekend zijn.

Het gaat vaak om deals die bijna rond zijn, zoals het afsluiten van contracten met nieuwe klanten of investeerders. Verder is het mogelijk dat een bedrijf een nieuwe technologie of een patent in handen heeft. Al deze factoren wegen mee bij het bepalen van de waarde van een aandeel.

De belangrijkste eigenschappen van groeiaandelen

In de beleggerswereld vormen groeiaandelen hun eigen categorie. Ze hebben dus specifieke eigenschappen. Hierboven zijn de kenmerken van bedrijven doorgenomen. In de onderstaande alinea’s bespreken we in het kort waar je als belegger aan moet denken wanneer je investeert in groeiaandelen.

De prijs van een aandeel is relatief hoog

Voor een groeiaandeel betaal je gedeeltelijk voor de potentie. Zoals hierboven al beschreven staat is speculatie belangrijk. De verwachte waarde van een bedrijf speelt een belangrijke rol. Op het moment dat je een groeiaandeel koopt is de koers dus eigenlijk hoger dan de waarde van het onderliggende product.

Het uitkeren van dividend vindt vrijwel nooit plaats

Dividendrendement is geld dat je als belegger verdient aan de winst van een onderneming. Tenminste, als een bedrijf daarvoor kiest. Bij ondernemingen die snel groeien is dat bijna nooit het geval. Aangezien zij kapitaal investeren om zich door te ontwikkelen en groter te worden. Daarom is er eigenlijk nooit sprake van winst uit dividend wanneer je belegt in groeiaandelen.

Het risico van groeiaandelen is relatief hoog

Uit wat hierboven beschreven staat kan een belangrijke conclusie getrokken worden. Zeker wanneer je de argumenten op een rij zet. Het gevolg van de eigenschappen van een groeiaandeel is dat het risico relatief hoog is wanneer je besluit om de beleggingsinstrumenten te kopen. Bedrijven zijn van plan om een enorme groei door te maken. Maar de toekomst is nooit zeker.  Met name jonge bedrijven hebben behoorlijk wat hordes te overwinnen. Door te kiezen voor grotere coöperaties neemt het risico af. Maar alsnog ga je uit van een snelle groei die nog niet gerealiseerd is. Verder betaal je in feite meer voor een aandeel dan het momenteel waard is. Hierdoor kan er sprake zijn van enorme koersdalingen bij tegenslag.

Zo vind je de beste groeiaandelen

Door het vinden van de juiste groeiaandelen is het mogelijk om relatief veel winst te maken op de aandelenmarkt. Maar denk wel aan wat hierboven beschreven staat: het risico is bij groeiaandelen groter. Daarnaast is het helemaal niet zo eenvoudig om zelfstandig de beste kandidaten te ontdekken. Je mag zelfs gerust stellen dat zoiets voor een individuele belegger volstrekt onmogelijk is. Aangezien er veel kennis nodig is van iedere onderneming.

Je krijgt niet snel inzicht in toekomstplannen, het aanboren van nieuwe markten, veelbelovende uitvindingen en belangrijke en nieuwe patenten. Tenminste, niet voordat iedereen over deze informatie beschikt. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hieronder bespreken we hoe je groeiaandelen herkent.

Hou beursnieuws en visies van experts in de gaten

Er zijn talloze deskundigen die op het internet hun mening delen over aandelen. Zij hebben inzichten die de standaard beleger niet heeft. Dat komt omdat ze speciale tools gebruiken om analyses te maken. Grotere beleggingskantoren hebben bovendien de nodige kennis over de structuur en ambities van ondernemingen. Door dergelijk nieuws te vinden kom je aantrekkelijke groeiaandelen op het spoor. Via verschillende sites is het zelfs mogelijk om precies te volgen waar deskundigen en vermogensbeheerders momenteel in beleggen.

Zelf onderzoek doen aan de hand van speciale software

Geheel zelfstandig te werk gaan is onverstandig. Maar met bepaalde beleggingssoftware is het wel mogelijk om analyses te maken. Bedenk wel dat hier de nodige kennis voor nodig is. Beleggingsplatforms bieden slechts ondersteuning. Daarnaast kost het ontzettend veel tijd. Om het echt goed te doen ben je er elke dag druk mee. Daarbovenop is de beleggerswereld continu in beweging. Dus zelfs wanneer je een keuze hebt gemaakt zul je constant bezig zijn met het lezen van beursnieuws en het maken van analyses. Tenminste, wanneer je echt streeft naar maximale winst.

Volg het nieuws en besteed aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen

In de zoektocht naar de beste groeiaandelen spelen veel factoren een rol. De eerste stap is waarschijnlijk het op waarde schatten van nieuwe ontwikkelingen. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld online streamen en online shoppen. Deze twee sectoren zijn het afgelopen decennium onvoorstelbaar hard gegroeid. Dat merk je bijvoorbeeld aan de koersen van Netflix en Amazon. Door goed om je heen te kijken kom je tot best wat belangrijke conclusies. Momenteel is er bijvoorbeeld erg veel aandacht voor het klimaat. De sector met groene oplossingen voor het energieprobleem zullen daarom waarschijnlijk gaan groeien.

Een ander goed voorbeeld is de coronacrisis. Hier hebben veel bedrijven onder geleden. Maar ondernemingen in bepaalde sectoren hebben juist veel meer winst gemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld actief in het ontwikkelen van tools die communicatie op afstand mogelijk maken. Door dergelijke ontwikkelingen te volgen beschik je niet meteen over een concrete lijst met beleggingsinstrumenten. Maar je weet wel waar je moet zoeken. Bovendien is voor veel beleggers een stukje subjectiviteit belangrijk. Zij beleggen graag in ondernemingen met producten en doelen waar ze zelf ook in geloven.

Dit zijn de beste groeiaandelen in 2022

In het onderstaande overzicht tref je groeiaandelen voor 2022 aan. Hierbij hebben we gekozen voor bedrijven met een aanzienlijke omvang en een stabiele koers. Je treft hier dus geen veelbelovende start-ups aan. De reden daarvoor is dat de kansen van dergelijke ondernemingen zeer lastig te voorspellen zijn. Bovendien kan het potentieel er van dag tot dag anders uitzien en is het lastig om het juiste instapmoment te voorspellen. Door te kiezen voor grote ondernemingen houden we de risico’s laag.

Nvidia Corp.

nvidia corp beste groeiaandeel

Voorheen werd vooral gedacht aan Intel wanneer er over chipmakers werd gesproken. Inmiddels is Nvidia de meest interessante optie voor beleggers. Zo staat het zelfs in de top 10 bedrijven van de Verenigde Staten van Amerika. Nvidia is vooral bekend geworden door het ontwikkelen en produceren van grafische kaarten. De vraag daarna neemt alleen maar toe. Een kleine belemmering is het tekort aan grondstoffen. Maar tot op heden heeft dat de positie van Nvidia alleen maar versterkt. Aangezien de vraag enorm is en de concurrentie gering.

De chips zijn onder andere benodigd voor allerlei toepassingen die te maken hebben met kunstmatige intelligentie. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s. Bovendien is Nvidia altijd op zoek naar innovatie. Ze geven veel geld uit om hun producten te verbeteren. Hetzelfde geldt voor het vinden van nieuwe markten en lucratieve contracten. Wanneer we kijken naar de toekomst is de conclusie dat de vraag naar chips alleen maar toeneemt. Het mag daarom geen verrassing zijn dat Nvidia in de lijst staat met de beste groeiaandelen in 2022.

Amazon.com Inc.

Elke belegger heeft Amazon wel ergens op een lijstje staan. Logisch, aangezien de onderneming continu bezig is met uitbreiden. Dat betreft zowel het aanboren van nieuwe markten als het aanbieden van nieuwe services. Oorspronkelijk is Amazon groot geworden als webshop. Nog steeds is dat een essentieel onderdeel. Vooral nu je op vrijwel elke plak van de wereld bestellingen kunt plaatsen en ontvangen.

Daarnaast is het bedrijf druk met onder andere een streaming service en Amazon Web Services (AWS). Vooral dat laatste bleek een schot in de roos. Inmiddels zijn talloze bedrijven afhankelijk van de software en bijbehorende diensten. Bovendien is de beslissing van de U.S. Military om gebruik te maken van AWS enorm goede reclame. Bedrijven en consumenten kunnen eigenlijk niet meer om Amazon heen. Daarom is de verwachting dat de waarde alleen maar toeneemt. Bovendien is Amazon vooral druk met hun marktpositie nog sterker te maken. Om al deze redenen is dit een uitstekende kandidaat wanneer je wenst te investeren in groeiaandelen.

Alibaba Group Holding Limited

Het is geen toeval dat er veel e-commerce bedrijven op deze lijst staan. Aangezien deze sector in de lift zit en het de verwachting is dat de groei over de komende jaren alleen maar toeneemt. In Nederland, en de rest van Europa, hadden de meeste mensen nog niet zo lang gelden nog nooit van Alibaba gehoord. Inmiddels is het een van de grootste bedrijven van de wereld. Het is een van de vele ondernemingen die geprofiteerd hebben van de coronacrisis.

Ondanks dat het transport van goederen belemmerd was. Alibaba is eveneens actief in verschillende brances. Ze houden zich onder andere bezig met cloudservices, elektronische betaalmiddelen en videogames. De verwachting is dat Alibaba gedurende de komende jaren doorgroeit. Voor iedereen die op zoek is naar groeiaandelen is dit daarom een uitstekende kandidaat

Apple Inc.

Techgigant Apple mag op deze lijst niet ontbreken. Het bedrijf staat al jaren synoniem voor innovatieve producten die een onovertroffen gebruikerservaring bieden. Dat heeft geresulteerd in een uitzonderlijk loyaal klantenbestand. Bovendien bezitten de klanten van Apple over het algemeen meer dan één product van het merk. Veel meer dan bij andere technologische bedrijven identificeren mensen zich met het Apple. Het merk is bijna een lifestyle op zich. Uiteindelijk is het allemaal het resultaat van mooie producten met aantrekkelijke designs en een uitstekende marketing. Diensten zoals Apple TV en Apple Music dragen bij aan het leveren van een complete ervaring. De verwachting is dat Apple alleen maar door blijft groeien in 2021 en de jaren die volgen. Daarom staat het bedrijf in onze lijst met de beste groeiaandelen.

Shopify Inc.

Het afgelopen decennium is het online shoppen enorm gegroeid. Inmiddels is het de standaard geworden. Zeker nadat de coronacrisis het bezoeken van winkels voor een periode onmogelijk maakte. Shopify is een grote speler die het net iets anders aanpakt. Het is een platform waar verkopers snel en gemakkelijk hun eigen webshop inrichten en online zetten. Een groot verschil met concurrenten is dat klanten veel mogelijkheden krijgen om hun winkel naar smaak in te richten.

Dit systeem werkt met een subscriptie, waardoor inkomsten voor de nabije toekomst veilig gesteld zijn. Bovendien kost het klanten tijd en geld wanneer ze overstappen naar een ander platform. De groei van online shoppen zet zich in de komende jaren voort. Shopify is een van de voornaamste spelers die hiervan gaat profiteren. Mede daarom kan het bedrijf niet ontbreken in de lijst met meest aantrekkelijke groeiaandelen.

Netflix Inc.

Net zoals de andere bedrijven in deze lijst is Netflix een bekende naam. De streamingdienst is inmiddels in vrijwel alle westerse landen beschikbaar. Het was de eerste die consumenten écht wist te overtuigen dat streamen beter is dan individuele films en series kopen. Met een aanbod dat alleen maar toeneemt haalt Netflix steeds meer mensen over. De pandemie heeft wonderen gedaan voor het aantal abonnees. Want dat steeg nog nooit eerder zo snel. Slechts een klein deel van de nieuwe abonnees besloot om hun abonnement stop te zetten na de lock downs. Sterker nog, veel mensen hebben hun tv-abonnement opgezegd en Netflix behouden. Het bedrijf richt zich steeds meer op het maken van hun eigen content. Netflix is sowieso altijd druk met het investeren en aftasten van nieuwe mogelijkheden. Dankzij een slimme strategie en een krachtige marktpositie blijven ze de concurrentie voor en zijn ze nog steeds wereldwijd de nummer 1 streamingdienst. Daarom is de verwachting dat de koers van Netflix stijgt en is het dus een uitstekend groeiaandeel.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Wat zijn de beste groeiaandelen?

De beste groeiaandelen zijn:

– Nvidia Corp.
– Amazon.com Inc.
– Alibaba Group Holding Limited
– Apple Inc.
– Shopify Inc.
– Netflix Inc.

Klik hier voor meer informatie

Hoe vind je de beste groeiaandelen?

Door het vinden van de juiste groeiaandelen is het mogelijk om relatief veel winst te maken op de aandelenmarkt. De beste groeiaandelen vind je door:

– Hou beursnieuws en visies van experts in de gaten
– Zelf onderzoek doen aan de hand van speciale software
– Volg het nieuws en besteed aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *