Zijn Bitvavo en LiteBit veilige online brokers voor cryptocurrencies?

Home » Zijn Bitvavo en LiteBit veilige online brokers voor cryptocurrencies?

Het handelen in cryptocurrencies is immens populair. Geen wonder dus dat er veel platforms zijn waarop je de digitale munten verhandelt. Helaas zijn die niet allemaal even veilig en betrouwbaar. Hackers liggen op de loer en het is maar de vraag of jouw cryptomunten verzekerd zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de veiligheid van twee van de meest gebruikte handelsplatformen in Nederland: Bitvavo en LiteBit. Daarbij richten we ons uitgebreid op de veiligheid. Aangezien dit verreweg de belangrijkste eigenschap van een platform voor het verhandelen van cryptovaluta is.

De indeling van dit artikel

Voor de volledigheid begint dit artikel met een korte beschrijving van beide handelsplatformen. Daarna bespreken we wat Bitvavo en LiteBit allemaal doen om het vermogen en de gegevens van klanten te beschermen. Tenslotte gaan we in op de verantwoordelijkheid van de gebruiker met het oog op de veiligheid.

Bitvavo: gebruiksvriendelijk en transparant

Het aantal handelsplatformen voor cryptocurrencies is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het Nederlandse Bitvavo bestaat sinds 2017. In die tijd is de broker snel populair geworden. Kennelijk zijn veel gebruikers enthousiast over de mogelijkheden en het gebruiksgemak.

Kies uit een groot aanbod cryptovaluta

Als belegger in cryptocurrencies heb je graag veel vrijheid. Logisch, aangezien lang niet iedereen alleen maar op zoek is naar Bitcoin en Ethereum. Wat dat betreft zit je goed bij Bitvavo. Aangezien je kiest uit 150 verschillende opties. Bovendien schakelt het platform erg snel, waardoor nieuwe munten snel worden toegevoegd aan het aanbod. Cruciaal, want dat zijn de currencies die potentieel het snelst in waarde stijgen.

cryptovaluta

Bitvavo hanteert uitzonderlijk lage transactiekosten

De kosten zijn een belangrijke eigenschap voor een handelsplatform. Uiteindelijk is het doel om winst te maken. Voor dat doel zijn hoge transactiekosten uiteraard een belemmering. Bij Bitvavo zit je wat dat betreft goed. Het platform hanteert namelijk handelskosten van maximaal 0,25%. Vergeleken met concurrenten is dat erg laag. Daarnaast heeft Bitvavo nog een ander voordeel. Geld op je account storten kost namelijk niks.

Bitvavo is zowel een broker als een exchange

Een van de opvallende eigenschappen van Bitvavo is dat het een broker en een exchange is. Op de website selecteer je voordat je gaat handelen welke van de twee je wenst te gebruiken. We lichten allereerst het verschil tussen een exchange en een broker toe.

Een broker is een bemiddelaar tussen een exchange en een handelaar. Daardoor zijn ze nooit zelf in bezit van de cryptomunten.

Een exchange is wel in het bezit van de cryptovaluta. Als handelaar koop en verkoop je deze producten rechtstreeks.

Wat betekent dit voor jou als particuliere handelaar?

Over het algemeen is het eenvoudiger om via een broker te dealen. Zij maken dit zo makkelijk mogelijk voor beginnende gebruikers. Maar er is wel een belangrijk nadeel. Aangezien brokers hogere transactiekosten vragen. Bij Bitvavo kies je dus zelf van welk gedeelte je gebruik maakt. Ervaren handelaars prefereren een exchange, terwijl het voor beginners vaak makkelijker is om gebruik te maken van een broker.

De gebruiksvriendelijkheid van Bitvavo

Een account aanmaken bij Bitvavo is eenvoudig en zo gebeurd. Voor nieuwe klanten is er bovendien een speciaal aanbod. Over de eerste €1000,- die je verhandelt hoef je geen transactiekosten te betalen. Alles is erg overzichtelijk. Koersen, aan- en verkoopprijzen staan allemaal duidelijk in beeld. Met een paar klikken van je muis voer je een transactie uit. Op de gebruiksvriendelijkheid van Bitvavo valt dus eigenlijk niks aan te merken.

bitvavo geld storten

LiteBit: goede dienstverlening en een hoog gebruiksgemak

LiteBit is een paar jaar ouder dan Bitvavo. Het bedrijf is in 2013 in Nederland opgericht. Door de jaren heen heeft LiteBit zich uitstekend doorontwikkeld. Met name op het gebied van dienstverlening zijn sprongen gemaakt.

Het aanbod en de transactie kosten

Op LiteBit verhandel je ruim 50 verschillende cryptocurrencies. Dat is een stuk minder dan bij Bitvavo. Desondanks vind je alle grote namen terug. Het is alleen jammer dat nieuwe valuta niet direct in het aanbod terechtkomen. De fee die je betaalt is ook een stukje hoger. Voor iedere transactie ben je 2% van het totaalbedrag kwijt.

LiteBit is alleen een broker en geen exchange

Bij Bitvavo is het mogelijk om te kiezen tussen de broker en de exchange. LiteBit is louter een broker. Dat is makkelijk wanneer je begint met dealen in digitale munten en er nog niet zoveel ervaring mee hebt. Handelaars die de fijne kneepjes van het vak kennen kiezen vaak voor een exchange. Aangezien de transactiekosten dan een stuk lager uitvallen.

Een overzichtelijk platform maakt traden eenvoudig

Het platform van LiteBit is duidelijke opgezet met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. Geld op je account storten is erg eenvoudig. Inwoners van Nederland kiezen gewoon voor iDeal. Handeldrijven gaat ook enorm snel. Je selecteert een digitale munt en wisselt deze uit tegen een andere cryptocurrency of gewoon geld.

De regelgeving in Nederland voor het registreren van een account

In Nederland en de rest van Europa zijn in de afgelopen jaren een aantal regels opgesteld voor het verhandelen van cryptocurrencies. Een van de meest in het oog springende is dat alle brokers sinds 2020 onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank. Daardoor zijn er een aantal extra regels en verplichtingen van kracht.

Verificatie van de identiteit van gebruikers

Een van de eisen van De Nederlandsche Bank is dat iedereen die handelt op een cryptoplatform zijn of haar identiteit verifieert. Dat is over het algemeen geen enkel probleem. Bij het aanmaken van een account dien je vaak een scan van je paspoort of ander legitimatiebewijs te laten zien. Daarnaast is het belangrijk om je bankrekeningnummer te verifiëren. Dat doe je door geld te storten vanaf het rekeningnummer dat je bij de broker geregistreerd hebt. Binnen een paar minuten is het geregeld en begin je met het handelen in cryptocurrencies.

Is Bitvavo een veilig platform om cryptocurrencies te verhandelen?

Met het gebruiksgemak en de mogelijkheden zit het dus wel goed bij Bitvavo. Maar het belangrijkste is de veiligheid. Aangezien er veel geld rondgaat in cryptocurrencies liggen er altijd kwaadwillenden op de loer. Als gebruiker kun je het een en ander doen om het hen zo lastig mogelijk te maken. Maar de grootste verantwoordelijkheid ligt toch wel bij de broker.

Gebruikers hebben de optie om tweestapsverificatie aan te zetten

Tweestapsverificatie, tweefactorauthenticatie en dubbelvoudige verificatie zijn allemaal benamingen voor hetzelfde. Het principe is voor de gebruiker elke keer hetzelfde. Wanneer je inlogt voer je eerst je wachtwoord in. Daarna vraagt het platform om een code. Die heb je na het invoeren van je wachtwoord op je telefoon ontvangen. Het is daarnaast mogelijk om te kiezen voor een speciale applicatie om te verifiëren dat jij het bent die zich aanmeldt. Om in te loggen heb je dus de smartphone nodig die gekoppeld is aan het specifieke account. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat jouw account zomaar gehackt wordt. Zelfs wanneer je wachtwoord om wat voor reden dan ook niet meer veilig is.

bitvavo 2FA inschakelen

Bitvavo registreert het IP-adres van het device dat je gebruikt

Niet alleen je telefoon is aan je account gekoppeld, dat geldt ook voor je laptop of computer. Het limiet is hier niet één, zoals bij een smartphone wel het geval is. Je hebt dus de mogelijkheid om via meerdere apparaten toegang te krijgen tot je profiel. Maar daarvoor zul je wel eerst moeten verifiëren dat jij het bent. Zodra je inlogt op een voor Bitvavo onbekend apparaat ontvang je een e-mail op het door jou opgegeven adres. Hierin staat een link waarop je moet klikken om een apparaat te koppelen. Dat systeem werkt twee kanten op. Zowel het individuele apparaat als het IP-adres moet bekend zijn. Dus zelfs wanneer je laptop of smartphone gestolen wordt is de kans klein dat de dief met jouw cryptocurrencies aan de haal gaat. Aangezien diegene op jouw account in moet loggen met een van jouw devices en op een access point die eerder door jou gebruikt is.

De zekerheid dat je geld veilig is bij Bitvavo

Het risico dat jouw beleggingen verloren gaan is eigenlijk niet aanwezig bij Bitvavo. Vermogen wordt namelijk apart opgeslagen in Bitvavo Payments. Zelfs wanneer het broker gedeelte van Bitvavo failliet gaat zijn jouw beleggingen veilig. Het hacken van je wallet is feitelijk uitgesloten. Aangezien Bitvavo gebruik maakt van zogenaamde cold wallets. Oftewel: je geld is offline opgeslagen.

Een veilig platform en betrouwbare medewerkers

Niet iedereen krijgt zomaar een contract bij Bitvavo. Onbetrouwbare werknemers vormen namelijk een ander risico dat op de loer ligt wanneer je belegt in cryptocurrencies. Medewerkers van Bitvavo hebben allemaal een verklaring omtrent goed gedrag nodig. Daarnaast verzorgt het bedrijf meerdere malen per jaar trainingen met het oog op veiligheid. Verder voldoet de IT van Bitvavo aan hoge standaarden. Meerdere specialisten zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij voeren regelmatig test uit om te controleren of het mogelijk is om het systeem binnen te dringen.

Is LiteBit veilig en geschikt voor het verhandelen van digitale munteenheden?

LiteBit is dus ook een erg gebruiksvriendelijke broker. Daarnaast is de klantenservice prima op orde. Goed om te weten, maar het belangrijkste is nog altijd de veiligheid. Bedenk overigens goed dat je als gebruiker van een platform ook de verantwoordelijkheid hebt om je account te beschermen. Desondanks ben je uiteindelijk voor een groot deel afhankelijk van het systeem en de procedures van de online broker.

Inloggen bij LiteBit via two factor verification

Tweestapsverificatie wordt vaak als de enige veilig optie gezien om online in te loggen. Zeker wanneer het gaat om een account dat financiële waarde vertegenwoordigd. LiteBit geeft je de mogelijkheid om je aan te melden middels two factor verification. Wij raden gebruikers aan om dit altijd te doen. Er zijn twee opties. De eerste is het ontvangen van een code per sms. Elke keer dat je inlogt vraagt LiteBit om de code na het invoeren van je wachtwoord. Een tweede mogelijkheid is om gebruik te maken van een authenticator app, bijvoorbeeld Google Authenticator. Deze genereert een code voor je waarmee je inlogt op je account bij LiteBit.

Verificatie van je telefoon voordat je begint met traden

De laatste stappen van het aanmaken van je account zijn gericht op de veiligheid. LiteBit vraagt om verificatie van je telefoon. Dat doe je door je telefoonnummer in te voeren en een code op te vragen. Deze krijg je per sms toegestuurd. Vul deze in op de website om je telefoon te koppelen. De verificatie van je IBAN is de tweede stap. Die is niet verplicht voor iedereen. Alleen traders die van plan zijn om meer dan €350,- per dag te verhandelen moeten hun bankrekening koppelen. 

Controle van je IP-adres wanneer je inlogt met je account

LiteBit checkt iedere keer je IP-adres wanneer je inlogt. Gebruik je een nieuw adres? Dan ontvang je een e-mail met een link. Daarop moet je klikken om te bevestigen dat jij het bent die probeert in te loggen. Hierdoor is het niet mogelijk om vanaf een andere locatie toegang te krijgen tot je account. Tenzij je ook op het geregistreerde e-mailadres in kan loggen. Dit is een noodzakelijke voorzorgsmaatregel. Aangezien hackers aan je wachtwoord alleen niet meer genoeg hebben om met jouw account in te loggen bij LiteBit.

Al je persoonlijke informatie wordt offline opgeslagen

Alles dat offline staat is niet toegankelijk voor hackers. Je persoonlijke documenten, zoals een kopie van je paspoort en bankgegevens, worden offline opgeslagen door LiteBit. Buitenstaanders hebben hierdoor geen mogelijkheid om er mee aan de haal te gaan.

Het overgrote gedeelte van de cryptomunten worden offline opgeslagen

LiteBit verzekert klanten dat verreweg het grootste aandeel van digitale valuta in een cold wallet worden opgeslagen. Oftewel, ze worden offline bewaard en zijn daarom niet toegankelijk voor kwaadwillenden. In totaal gaat het om ongeveer 95%. De overige 5% wordt verhandeld of is recent van eigenaar gewisseld. Zelfs wanneer LiteBit gehackt wordt is de kans klein dat jouw digitale munten verloren gaan.

Medewerkers worden gescreend en bijgeschoold

Net als bij Bitvavo kan niet zomaar iedereen bij LiteBit aan de slag. Sollicitanten dienen een verklaring omtrent goed gedrag aan te leveren. Daarnaast is er eveneens sprake van de nodige extra trainingen om de veiligheid op peil te houden.

Je eigen verantwoordelijkheid om je account te beschermen

Besef goed dat een gedeelte van de veiligheid altijd valt onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Uit wat hierboven beschreven staat is af te leiden wat iemand minimaal nodig heeft om op jouw account in te loggen:

  1. Het wachtwoord dat je gebruikt bij de broker.
  2. Je telefoon die aan je account gekoppeld is.
  3. Het apparaat waarmee je al eerder bent ingelogd bij de broker.
  4. Toegang tot het internet via hetzelfde acces point.

Kies daarom altijd een veilig wachtwoord. Eenvoudige, korte passwords zijn vaak makkelijk te hacken aan de hand van software. Daarnaast maakt het verschil waar je cryptocurrencies verhandelt. Doe je dat altijd thuis achter een vaste computer, dan wordt het heel lastig voor kwaadwillenden. Dat is geheel anders wanneer je smartphone via een open netwerk op treinstations en vliegvelden in cryptocurrencies handelt. Aangezien dan het stelen van je telefoon potentieel voldoende is om toegang te krijgen tot je account.

bitvavo account aanmaken

Conclusie: de veiligheid van Bitvavo en LiteBit

Zoals uit dit artikel is op te maken zijn Bitvavo en LiteBit veilige platformen om cryptocurrencies te verhandelen. Zolang je zelf bewust blijft van de gevaren en zorgvuldig omgaat met je persoonlijke gegevens. Een belangrijke aanwijzing voor de betrouwbaarheid is dat beide online brokers opgericht zijn in Nederland en hier ook actief zijn. Zowel LiteBit als Bitvavo zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Hiervoor zijn ze verplicht om aan strenge voorwaarden te voldoen. Over het algemeen is het handelen in cryptocurrencies de laatste jaren steeds veiliger geworden. Nog niet zo lang geleden stond de industrie nog in de kinderschoenen. Inmiddels is dealen in crypto’s net zo veilig als beleggen in andere beleggingsinstrumenten. Bij Bitvavo en LiteBit koop en verkoop je met een gerust hart cryptocurrencies.

Meestgestelde vragen

Hoeveel zijn de transactiekosten bij Bitvavo?

De kosten zijn een belangrijke eigenschap voor een handelsplatform. Uiteindelijk is het doel om winst te maken. Voor dat doel zijn hoge transactiekosten uiteraard een belemmering. Bij Bitvavo zit je wat dat betreft goed. Het platform hanteert namelijk handelskosten van maximaal 0,25%. Vergeleken met concurrenten is dat erg laag. Daarnaast heeft Bitvavo nog een ander voordeel. Geld op je account storten kost namelijk niks.

Klik hier voor meer informatie

Hoe kun je veilig inloggen op je account bij een broker?

Dit is wat iemand minimaal nodig heeft om op jouw account in te loggen:

1. Het wachtwoord dat je gebruikt bij de broker.
2. Je telefoon die aan je account gekoppeld is.
3. Het apparaat waarmee je al eerder bent ingelogd bij de broker.
4. Toegang tot het internet via hetzelfde acces point.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *