Wat zijn tokens en hoe werkt het?

In wereld van blockchain en crypto zijn tokens de waarde-eenheden die op blockchain gebaseerde projecten of organisaties opbouwen bovenop bestaande blockchainnetwerken. Hoewel ze vaak nauw aansluiten bij de altcoins van die infrastructuur (tokens), behoren ze tot een volledig andere groep van digitale activa. Wat zijn tokens precies en hoe werken ze? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Wat zijn tokens?

Tokens zijn geproduceerd door platforms die bovenop bepaalde blockchainprotocollen zijn gebouwd, terwijl cryptocurrencies de inherente activa van die protocollen zijn. Ether is bijvoorbeeld de eigen munt van het Ethereum (ETH) blockchain netwerk. Het is de oorspronkelijke cryptocurrency van het netwerk, maar er zijn vele andere tokens die er ook gebruik van maken. DAI, LINK, COMP en CryptoKitties zijn slechts enkele voorbeelden van de cryptocurrency tokens die gemaakt zijn met behulp van Ethereum.

Welke taken voeren tokens uit?

Op de netwerken waarvoor ze zijn ontworpen, kunnen dergelijke tokens een breed scala aan taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan deelnemen aan gedecentraliseerde financiële (DeFi) processen, toegang krijgen tot platform-specifieke diensten  of zelfs deelnemen aan gaming activiteiten.

Wat is ERC-20?

Bij de productie van cryptocurrency tokens worden verschillen token standaarden gebruikt. Het overgrote deel daarvan is gebouwd bovenop Ethereum. De meest populaire token specificaties zijn ERC-20, die met elkaar kunnen communiceren binnen het gedecentraliseerde app ecosysteem van Ethereum.

Wat is een ERC-721 token?

Naast ERC-20 hebben we ook nog ERC-721, die het mogelijk maakt om niet-fungibele tokens (NFT’s) te creëren. Deze tokens zijn volstrekt uniek en kunnen niet kunnen worden verhandeld voor andere tokens van een soortgelijke soort. Op dit moment worden er duizenden ERC-721 tokens en ontelbaar veel verschillende ERC-20 tokens gebruikt. Telkens wanneer een nieuw token wordt geproduceerd om te voldoen aan de steeds groeiende set van toepassingen voor blockchain-technologie, zal het totale aantal verschillende tokens blijven toenemen. We verwachten niet dat dit hier op korte termijn een einde aan komt. De crypto en blockchain industrie is immers volop in ontwikkeling.

Wat zijn belangrijke kenmerken van crypto tokens?

Crypto tokens zijn vaak transparant en geprogrammeerd zonder toestemming van een autoriteit. Programmeerbaar houdt in dat dat ze werken met softwareprotocollen die bestaan uit smart contracts. Smart contracts zijn digitale contracten die de kenmerken en mogelijkheden van de tokens en de basisregels van de netwerken beschrijven. Wanneer een technologie rechtenvrije autoriteit bezit, kan iedereen het gebruiken zonder speciale toestemming. Een systeem wordt “trustless” (vertrouwensloos) genoemd als het werkt volgens de regels van het netwerkprotocol. Het wordt dus niet bestuurd door een gecentraliseerde autoriteit. Daarnaast houdt transparantie in dat alle deelnemers de regels van het protocol en de transacties kunnen bekijken en valideren.

Welke functies hebben crypto tokens?

Crypto tokens functioneren vrijwel hetzelfde als cryptocurrencies. Zo slaan ze waarde op en mogen traders erin handelen. Soms worden tokens zo gestructureerd dat ze lijken op objecten in de echte wereld, meer conventionele digitale objecten of zelfs een specifieke functie of dienst. Zo kunnen digitale tokens worden gebruikt om zowel reële als immateriële activa te vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan computerkracht en gegevensopslag capaciteit, maar ook activa zoals vastgoedbeleggingen of vastgoed en kunstwerken. Kortom: crypto tokens zijn van alle markten thuis.

Wat is tokenization?

Tevens worden tokens vaak gebruikt als een bestuurskader om te stemmen over zaken als protocolverbeteringen en andere beslissingen die de toekomst van verschillende blockchain-projecten bepalen. Het proces waarbij cryptocurrency tokens worden gecreëerd voor verschillende doeleinden wordt tokenization genoemd.

Wat heeft de toekomst in petto voor crypto tokens?

Naarmate de blockchain industrie zich verder ontwikkelt, zal het aantal unieke digitale activa alleen maar blijven toenemen. Dit is in lijn met de veelzijdige eisen van alle leden van het ecosysteem, variërend van zakelijke partners tot de gewone consument. De groei zal worden aangedreven door de toenemende behoefte aan gedecentraliseerde applicaties (dApps). Dit zijn gedecentraliseerde toepassingen die draaien op blockchain technologie. Deze digitale activa zullen naar verwachting de manier waarop verschillende sectoren werken sterker maken dan ooit. De digitale wereld biedt mogelijkheden die de fysieke wereld niet heeft. Dit biedt allerlei nieuwe sociale en economische kansen. Wij zijn benieuwd wat de toekomst brengt!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen