Hoe werkt een whale?

De cryptomarkt kent honderden personen die schathemeltjerijk zijn. Wat betreft vermogen staat Changpeng Zhao op eenzame hoogte. De grote man achter cryptocurrency exchange Binance is in het bezit van ongeveer 96 miljard dollar!  Je kunt je goed voorstellen dat mensen met zeer veel geld in crypto invloed uit kunnen oefenen op de markt. Dat doen ze dan ook graag. Er is zelfs een term bedacht voor deze groep: whales. Hoe herken je een whale? We vertellen het je graag in dit artikel.

Wat zijn whales?

Whales zijn rijke individuen of invloedrijke bedrijven die proberen om de cryptomarkt bewust te manipuleren. Vaak bezitten ze 1000 BTC of meer. Door de markt te manipuleren hopen ze hun vermogen verder uit te breiden, ook als dat dit ten koste gaat van investeerders met minder vermogen. Bekende whales met zeer veel Bitcoins in hun bezit zijn bijvoorbeeld:

  • De broers Winklevoss
  • Barry Silbert
  • Michael Saylor
  • Brian Armstrong
  • Tim Draper

Hoe gaat een whale te werk?

Een whale gebruikt een uitgekiende strategie om succes te boeken op de cryptomarkt. Ten eerste koopt het individu of het bedrijf zeer veel cryptomunten kopen zonder aanleiding. Dit zorgt voor een koersstijging van misschien wel 20 procent. Vervolgens worden er zeer veel kooporders. Opvallend genoeg koopt de whale zelf niet meer bij, alleen als het plan niet goed uitpakt. Om de koersstijging onder de aandacht te brengen bij het grote publiek wordt er veel aan promotie gedaan op social media netwerken. Ook verschijnen er nieuwsberichten en blogs op diverse websites.  Het resultaat?  Gewone investeerders zijn bang om de koersstijging te missen en stappen (te laat) in. Er ontstaat een ander fenomeen die je misschien wel kent: Fear of Missing Out (FOMO).

Kleine visjes in de zee zijn de dupe

Nadat de bovenstaande stappen zijn uitgevoerd is het tijd voor de grote finale: het verkopen van de cryptomunten. De kleine vissen in de zee kopen de cryptomunten, maar krijgen vervolgens te maken met een flinke koersdaling. Het resultaat? De whales zijn rijker geworden en de kleine visjes in de zee armer.

Lijst met Bitcoin whales

Vrijwel elke cryptomunt kent eigen whales. Je kunt dit zelf onderzoeken door te kijken naar de wallet adressen op de blockchain, die openbaar zijn. Je weet natuurlijk niet van wie het wallet adres precies afkomstig is, maar interessant is het wel. Op de website ‘Bitinfocharts’ vind je overigens een lijst met adressen van Bitcoin whales. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld maar 5 Bitcoin adressen met meer dan 100.000 Bitcoin in het bezit. 93 whales hebben tussen de 10 en 1000.000 Bitcoin en zo loopt het steeds meer op.  Even nieuwsgierig: hoeveel Bitcoin heb jij?

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen