Wat zijn de voor- en nadelen van een ICO?

In 2017 ontstond er een ongekende hype rondom Initial Coin Offerings (ICO). Het enthousiasme is een paar jaar later wat gezakt, maar dat betekent niet dat deze vorm van crowdfunding is verdwenen. Sterker nog: veel investeerders zijn nog steeds zeer enthousiast over de voordelen van een ICO. Toch is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de nadelen van deze manier van geld ophalen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een ICO?

Laten we beginnen met de betekenis van een ICO. Het is de afkorting van ‘Initial Coin Offering’ en is een crypto variant van crowdfunding. Dit betekent dat een start-up geld ophaalt voor een nieuw project dat vaak een cryptomunt of token heeft. In de crypto industrie is dit vaak een nieuw blockchain project dat geld nodig heeft om op te starten.

Welke voordelen heeft een ICO?

Een ICO brengt zowel voor start-ups als investeerders een aantal voordelen met zich mee.  Zo is het erg laagdrempelig en mag iedereen die dat wil investeren. Of je nu een hoog of laag budget hebt: een ICO kan het geld altijd goed gebruiken. Durfkapitaal is vaak erg schaars en trekt geen investeerders uit verschillende economische lagen van de samenleving aan. Bij crypto investeringen is precies het tegenovergestelde het geval. Dit maakt het voor start-ups die over vrij weinig investeringskapitaal beschikken erg interessant om een ICO te organiseren.

Doe altijd goed onderzoek voordat je investeert

Een van de grootste voordelen van een ICO is dat het online plaatsvindt. Vrijwel elke transactie vindt digitaal plaats en kan ook als zodanig worden getraceerd. Wel is het als investeerder zeer belangrijk om onderzoek te doen naar de achtergrond van de ICO. Op die manier voorkom je dat de crowdfunding oplichting blijkt te zijn. We zeggen dit niet zomaar, want helaas komen ICO’s die gebakken lucht blijken te zijn regelmatig voor. Daardoor hebben veel investeerders hun zuurverdiende geld verloren. Kijk om dit te voorkomen naar de volgende kenmerken en stel deze vragen:

  • De whitepaper: Dit is een document waarin de details van het project uit de doeken worden gedaan. Welk probleem moet er worden opgelost en welke oplossingen stelt men voor?
  • Het team: Wie zijn de oprichters? Hebben ze een LinkedIn profiel en zijn ze actief op social media? Over hoeveel ervaring beschikt men?
  • De community: Hoe groot is de community, bijvoorbeeld op Reddit, Telegram en Twitter?
    Het tijdspad: Wat zijn de plannen voor de toekomst? Welke mijlpalen moeten er binnen korte en lange termijn worden bereikt?

Wat zijn de nadelen van een ICO?

Probeer een antwoord te krijgen op bovenstaande vragen. Het gaat immers om jouw geld en feit is dat deze vorm van crowdfunding vrij risicovol is. Sterker nog: uit onderzoek van het AFM blijkt 80 procent van de ICO’s uit 2017 frauduleus was! Een percentage waar je misschien behoorlijk van schrikt en dat de duistere kant van crypto aantoont. En dat niet alleen, want volgens Bitcoin.com bestaat de heft van de ICO’s uit 2017 al niet meer.

Ook succesverhalen

Natuurlijk zijn er ook succesverhalen uit de wereld van crypto crowdfunding. Zo is zelfs Ethereum ooit begonnen als een ICO. Ooit werden Ether tokens voor slechts 0,31 cent per stuk verkocht. Inmiddels heeft Ethereum zich ontpopt tot de cryptocurrency met de op-een-na grootste marktcap ter wereld. De waarde van Ether heeft inmiddels de 3000 dollar overschreden, hoewel we natuurlijk weten wat de toekomst brengt.

ICO’s op het Ethereum platform

Een van de bijzondere kenmerken van Ethereum is dat er in navolging van dit project allerlei ICO’s op het platform zijn georganiseerd. Voor software ontwikkelaars is het namelijk mogelijk om eigen blockchain tokens op het platform te bouwen. Een crypto token heeft in tegenstelling tot een cryptomunt geen eigen blockchain. De groei van het aantal ICO’s op het Ethereum platform heeft bijgedragen aan de prijsstijging van Ether.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen