Wat betekent ‘centralized’ en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Op de vraag: ‘Wat is nu de essentie van crypto?’ zijn uiteraard verschillende antwoorden te geven. Maar de kans is groot dat de term ‘decentralized’ zal worden genoemd. Gedecentraliseerde exchanges vormen een van de bouwstenen van de cryptohandel. Maar wist je dat er ook gecentraliseerde crypto exchanges bestaan? Ook deze handelsplatformen worden druk bezocht. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van centralized exchanges voor jou op een rij.

Wat betekent ‘centralized’?

Voor veel investeerders is het decentrale aspect een van de redenen om te investeren in een crypto project, munt en/of token. Toch zijn veel cryptocurrency exchanges centralized in plaats van decentralized. Neem nu Binance. Dit handelsplatform werd in 2017 opgericht door Changpeng Zhao (CZ) en heeft zich in enkele jaren opgewerkt tot de grootste crypto exchange ter wereld. Binance is een centralized exchange omdat een bedrijf er fungeert als tussenpersoon. Dit betekent dat het personeel eventueel jouw digitale portemonnee kan blokkeren als zij dat nodig achten, bijvoorbeeld in het geval van een overtreding. Ook dit zijn naast Binance bekende centralized exchanges:

 • Huobi Global
 • Coinbase (Pro)
 • Kraken
 • Bitfinex
 • Bithumb
 • Bitstamp
 • KuCoin
centralized

Wat zijn de voordelen van een gecentraliseerde exchange?

Bij een van de centrale exchanges uit het bovenstaande rijtje ben je dus afhankelijk van een derde partij. Daar staat tegenover dat je aanmelding een gratis wallet ontvangt waarin je jouw cryptomunten kunt bewaren. De centralized exchange probeert jouw cryptomunten zo veilig mogelijk te bewaren. Bovendien kun je bij eventuele vragen en/of opmerkingen terecht bij een klantenservice. En dit zijn niet de enige voordelen van een centralized exchange:

 • Hoog volume: Het handelsvolume op een centralized exchange is erg hoog. Dit geeft traders die (crypto) aandelen willen analyseren beter inzicht in de richting van een bepaalde trend.
 • De liquiditeit is hoog: Niet alleen het handelsvolume, maar ook de liquiditeit is hoog. Dit houdt in dat bepaalde activa eenvoudig en snel gekocht en verkocht kan worden, zowel naar fiat als een andere cryptocurrency. Daardoor kun je als trader snel uit een positie stappen zonder dat de prijs erg fluctueert.
 • Meer transactiesnelheid: Zorgt voor een betere gebruikerservaring. Het kopen en verkopen van cryptocurrencies verloopt snel en efficiënt en je hoeft meestal niet lang te wachten tot een transactie is voltooid.
 • Verschillende handelsmogelijkheden: Een centrale exchange biedt vaak extra handelsmogelijkheden, zoals het instellen van een stop-loss.

Wat zijn de nadelen van een gecentraliseerde exchange?

Bovenstaande voordelen van een centrale exchange zijn fijn, maar wees je ook bewust van deze nadelen:

 • Je geeft de volledige controle over jouw privé sleutels (private keys) uit handen: De exchange bewaart jouw cryptomunten en heeft daarom de private key tot jouw wallet in bezit. Je hebt dus niet de volledige controle over je digitale valuta.
 • Veiligheidsrisico: Hoewel crypto exchanges zichzelf zo goed mogelijk proberen te beveiligingen, zijn ze in het verleden toch het doelwit geweest van hacks. Sterker nog, veel hacks hebben plaatsgevonden op centralized exchanges zoals Mt. Gox. Bitfinex en Coincheck.
 • Verwijt van manipulatie: Hoewel niet altijd gegrond, krijgen sommige exchanges het verwijt dat ze de handel manipuleren door bijvoorbeeld nepvolume toe te voegen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen