Wat betekent custodial en welke gevolgen heeft het voor crypto investeerders?

Het gebruiken en toepassingen van cryptocurrencies heeft geleid tot een aantal belangrijke vragen. Hoe veilig en betrouwbaar is de digitale valuta markt? En is het verstandig om jouw waardevolle cryptomunten aan iemand anders over te dragen? Bij het antwoord op deze laatste vraag komen we aan bij de term ‘custodial’. Het heeft onder andere betrekking op de wallet die jij gebruikt om cryptomunten of tokens in op te slaan. Wat betekent custodial en welke gevolgen heeft het voor jou als gebruiker?

Wat is een decentraal netwerk?

Eerst even terug naar een basiselement van crypto: het decentrale netwerk. Dit houdt in dat transacties met digitale munten plaatsvinden zonder controle en/of bemoeienis van een autoriteit. Er is geen centrale autoriteit aanwezig om het transactieproces in goede banen te leiden en in te grijpen als dat nodig is. In plaats daarvan ligt de verantwoordelijkheid bij de deelnemers aan het decentraal netwerk. Zij hebben een autonome en soevereine positie en vinden dat over het algemeen geweldig.

Wat betekent custodial?

Tegelijkertijd zorgt dit wel voor een bepaalde verantwoordelijkheid en vereist het de nodige kennis. Zo is het belangrijk om je als deelnemer bewust te zijn van de risico’s van cryptocurrencies. Hackers proberen bijvoorbeeld dagelijks cryptomunten te stelen uit de wallets van investeerders. Dit maakt het op de juiste manieren beheren van een crypto wallet uiterst belangrijk. Het beheer van een digitale portemonnee wordt ook wel ‘custody’ of ‘custodial’ genoemd.

Twee soorten crypto wallets: custodial en non-custodial

Laten we verder kijken naar crypto wallets om het begrip custodial beter te begrijpen. Er zijn in feite twee soorten digitale wallets op de markt: non-custodial en custodial. In het eerste geval heb je het beheer van de wallet zelf in handen. Wie kiest voor custodial legt het beheer van de wallet in handen van een dienstverlener. Hij of zij treedt op als een soort ‘bewaarder’ en beschermt jouw crypto wallet zoveel mogelijk tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals cybercriminelen. 

Dienstverlener beheert jouw wallet

Wie kiest voor een custodial wallet legt het beheer in handen van een dienstverlener. Denk bijvoorbeeld aan een website waarop je een account aanmaakt met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op deze site is jouw crypto wallet te vinden. Je hoeft alleen maar in te loggen om bij de inhoud te komen. In dat geval heb je een ‘webwallet’ die onder het beheer is van een andere partij. Ook exchanges maken vaak gebruik van deze structuur. Daarnaast is een custodial wallet soms een speciaal programma voor op de computer of een app. Kortom: bij dit type wallet heb je veel keuze.

Geen seed phrase

Belangrijk om te weten is dat je bij een custodial wallet geen zogeheten seed phrase ontvangt. Dit is een herstelzin die je bij problemen (bijvoorbeeld als je het wachtwoord vergeten bent) kunt gebruiken om in de wallet te komen. Het nadeel van een dit type digitale portemonnee is dat je het niet echt zelf in het bezit hebt. In de cryptowereld zegt men dan ook wel eens: ‘not your keys, not your wallet’. Alleen de dienstverlener, zoals de exchange of website, heeft jouw crypto wallet met de seed phrase in het bezit.

De ironie van een custodial wallet

Je kunt de werking van een custodial wallet wel een beetje vergelijken met die van een betaalplatform als PayPal. Hoewel je zelf moet inloggen op je account om transacties te verrichten, is het toch echt de dienstverlener die het geld verplaatst. Het klopt dat dit in tegenstrijd is met het decentrale principe van crypto. Is dat niet precies waarom Bitcoin ooit is uitgevonden? Aan de ene kant is het een voordeel dat een tussenpartij de beveiliging van jouw crypto wallet(s) in handen heeft. Je hoeft immers zelf geen seed phrase te maken en te bewaren. Maar voor wie daadwerkelijk gelooft in de essentie van crypto (decentralisatie) is het gebruik van een custodial wallet nogal ironisch.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen