Wat betekent dominantie op de cryptomarkt en welke relatie heeft het met Bitcoin?

‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ is een bekende uitspraak. Je kunt het zeker gebruiken als het om de cryptomarkt gaat. Door vroeg te investeren in een succesvolle cryptomunt kun je behoorlijk veel winst maken. Kijk alleen al naar vroege investeerders in Bitcoin. Meer dan 12 jaar nadat Satoshi Nakamoto deze digitale munt introduceerde is het nog steeds dominant op de cryptomarkt. Wat betekent ‘dominantie’ eigenlijk en waarom is het toepasbaar op Bitcoin?

De dominantie van Bitcoin

Bitcoin is qua marktkapitalisatie en handelsvolume nog steeds onverslaanbaar op de cryptomarkt. We weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt en of daar ooit verandering in komt. Maar de populariteit en naamsbekendheid van deze cryptocurrency is ongekend. Dat Bitcoin de oudste cryptomunt is speelt daarbij zeker een rol. Het kwam in januari 2009 op de markt en is bedacht door Satoshi Nakamoto. De bedenker, overigens is zijn of haar naam een synoniem, schreef onder andere het volgende over Bitcoin:

“A lot of people automatically dismiss e-currency as a lost cause because of all the companies that failed since the 1990’s. I hope it’s obvious it was only the centrally controlled nature of those systems that doomed them. I think this is the first time we’re trying a decentralized, non-trust-based system.”

bitcoin dominantie

Hoe wordt de dominantie berekend?

Satoshi Nakamoto bracht met Bitcoin een revolutie teweeg in de geldwereld. Tegenwoordig vinden er dagelijks ontelbaar veel digitale transacties plaats op een decentraal netwerk. Bitcoin steekt qua dominantie nog steeds met kop en schouders boven de rest van de cryptomunten uit, die de naam ‘altcoins’ dragen. De dominantie van Bitcoin wordt uitgedrukt in percentages en verschilt. Het wordt berekend door de marktkapitalisatie van de cryptomunt te delen door de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt.

Wat betekent marktkapitalisatie?

De term ‘marktkapitalisatie’ wordt gebruikt om de grootte van een cryptocurrency op de markt aan te geven. Daarbij vermenigvuldigt men de koers met de hoeveelheid circulerende tokens. Dit laatste betreft alle tokens die verhandelbaar zijn.

Bitcoin dominantie daalt: een klein overzicht

Hoewel Bitcoin de cryptomarkt nog steeds domineert, lag dit percentage in het verleden nog veel hoger. Er is sprake van een daling omdat verschillende altcoins zich de afgelopen jaren sterk hebben ontwikkeld. Zo biedt het Ethereum platform ruimte aan tientallen d’Apps en worden diverse blockchain projecten inmiddels gebruikt in sectoren als de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en de overheid. Een kort overzicht van de Bitcoin dominantie ten opzichte van altcoins in de afgelopen jaren:

Wanneer?
Bitcoin dominantie
Altcoin dominantie
April 2013
94,28 procent
5.72 procent
April 2016
81.93 procent
18.07 procent
Oktober 2017
58.82 procent
41.18 procent
Maart 2020
66.01 procent
33.99 procent
November 2021
42.21 procent
57.79 procent

Bitcoin dominantie en technische analyse

Natuurlijk zijn bovenstaande gegevens slechts een klein overzicht. Wel vertellen de cijfers veel over hoe de markt er op dat moment uitzag. Bovendien gebruikers crypto traders vaak het percentage Bitcoin dominantie bij hun technische analyses en voorspellingen. Hoofdvraag is dan: hoe verhoudt de Bitcoin dominantie zich ten opzichte van de rest van de cryptomarkt? Minder dominantie betekent dat de market cap en dus de invloed van altcoins ten opzichte van Bitcoin stijgt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen