Wat betekent ELI5 en waarom zijn beginnende crypto investeerders er zo blij mee?

Herinner jij je nog de eerste keer dat je investeerde in crypto? De kans is best groot dat je alle informatie rondom digitale activa best overweldigend vond. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel sites en artikelen die de betekenis van crypto termen redelijk simpel uit de doeken doen. Er bestaat zelfs een term voor: ELI5. Wat betekent ELI5 precies? We zullen het in dit artikel zo duidelijk mogelijk uitleggen!

Wat betekent ELI5?

ElI5 is de afkorting voor ‘Explain like I’m five’. Oftewel: Leg het mij uit alsof ik 5 jaar oud ben. Wist je dat ELI5 al eerder bestond dan de inmiddels legendarische whitepaper van Satoshi Nakamoto? Maar het is zeker toe te passen op de cryptomarkt. Sommige cryptocurrency termen en technieken worden veel te ingewikkeld uitgelegd. Dit vormt voor nieuwe beleggers absoluut een drempel om te beginnen.

Crypto termen vliegen je om de oren

Cryptocurrencies zijn een vrij nieuwe en revolutionaire technologie. Dit brengt allerlei termen met zich mee die wij natuurlijk graag voor jou uit te doeken doen. Een korte greep: blockchain, stablecoins, mining, exchanges, staking, hardware wallets, hardfork en nog veel meer. Laat je er vooral niet door ontmoedigen. Doe zelf onderzoek, oftewel DYOR (Do Your Own Research) en je zult zien dat je er in groeit.

Stel vragen en vraag af en toe om een pauze

We durven toe te geven dat sommige blockchain en crypto technieken complex zijn. Dit maakt het niet bepaald gemakkelijk om een simpele uitleg te geven. Hoe vat je bijvoorbeeld cryptografie samen in drie zinnen? Gelukkig is er het concept van ELI5 om (beginnende) investeerders een handje te helpen. Stel je voor dat je in gesprek bent met een crypto expert. Vraag hem of haar om soms even te pauzeren als de technische termen je om de oren vliegen. Schroom niet om vragen te stellen en geef aan wanneer iets in simpele bewoordingen moet worden uitgelegd. Dit doet het gesprek zeker ten goede.

Leg crypto uit alsof je tegenover een kleuter staat

De legendarische wetenschapper Albert Einstein zei ooit:  “Als je het niet kunt uitleggen aan een zesjarige, dan begrijp je het zelf niet.” En daar zijn wij het helemaal mee eens. Je moet eerst zelf iets begrijpen voordat je het kunt uitleggen aan iemand anders. Het begrip van een jong kind is natuurlijk anders dan van een volwassene. Maar beginnende crypto investeerders hebben net zoveel ervaring op de digitale valuta markt als een klein kind op school. Het begint allemaal bij de basis: een complex concept kunnen uitleggen zonder het gebruik van ingewikkelde zinnen en woorden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen