Cryptocurrencies komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Zo gaat er een heel proces aan vooraf voordat we een nieuwe Bitcoin in de digitale wereld mogen verwelkom. Emission, in het Nederlands vertaald als emissie, speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van cryptocurrencies. Wat betekent emission precies en hoe gaat het in zijn werk?
Emission heeft betrekking op de snelheid waarmee cryptocurrencies worden gemaakt. Laten we Bitcoin eens als praktijkvoorbeeld gebruiken. Bij deze wereldberoemde cryptomunt duurt het tien minuten voordat er een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd. Bitcoin bestaat sinds 2009. Net als de prijs is de precieze uitgiftesnelheid van de munt is het afgelopen decennium erg veranderd. Tijdens de begindagen van Bitcoin kregen miners een beloning voor 50 BTC voor de validatie van elk blok. Dit kwam neer op een dagelijkse uitgiftesnelheid van 7200. Zogenaamde Bitcoin ‘halvings’ hebben dit veranderd.
Niet iedere cryptomunt werkt op dezelfde manier en dat geldt ook voor emissies. Sterker nog, sommige coins kunnen op aanvraag worden gecreëerd. De Tether stablecoin is daar een uitgelezen voorbeeld van. Het wordt gecreëerd op het moment dat iemand 1 euro/dollar in reserve plaatst.
Het aanmaken van Bitcoin staat bekend als ‘minen’. Het maakt gebruik van Proof-of-Work, wat betekent dat miners een beloning ontvangen voor het oplossen van een complexe rekensom. Pas nadat een ingewikkelde puzzel is ontrafeld wordt er een nieuw blok met een transactie aan de blockchain toegevoegd. We zullen verderop in dit artikel verder ingaan op de beloningen voor miners.
Hoe dan kost het minen van Bitcoin zeer veel energie. Zo schijnt het in een jaar tijd net zoveel energie als heel Argentinië te gebruiken. Bij deze nog een aantal belangrijke kenmerken van Bitcoin mining:
Een halvering is een belangrijke gebeurtenis voor Bitcoin. Het vindt om de vier jaar plaats en betekent dat Bitcoin miners voor het valideren van een blok minder BTC ontvangen als beloning. Sterker nog: de block reward gaat, zoals de naam aangeeft, door de helft. Een overzicht van de BTC halvings die tot nu toe hebben plaatsgevonden:
Aan aanmaken van nieuwe Bitcoins gaat niet voor eeuwig door. Het heeft namelijk een maximale voorraad van 21 miljoen. Naar schatting zal de laatste BTC zo rond 2140 worden gemined. Misschien maken onze kleinkinderen of achterkleinkinderen dat historische moment nog mee. De reden dat er een maximale voorraad is valt vrij simpel uit te leggen. Hoe minder Bitcoins er in omloop zijn, hoe meer schaarste. En dat zorgt waarschijnlijk voor een verdere prijsstijging.
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.