Wat betekent FOMO en hoe is het ontstaan?

Elke dag zijn er cryptomunten of tokens waarvan de waarde flink stijgt. Heb je soms het gevoel dat je alweer een kans hebt gemist of dat de volgende kans ook aan je neus voorbij gaat? Dan heb je misschien wel last van FOMO. Het heeft zich ontpopt tot een waar fenomeen in de crypto industrie. Wat is FOMO en wat kun je er tegen doen?

Wat betekent FOMO?

FOMO is de afkorting van ‘Fear of Missing Out’. Zoals de naam al zegt geeft het de angst van veel mensen aan om iets te missen. Kijk alleen al naar het dagelijks leven. Misschien wil je na een drukke dag lekker op de bank een Netflix film kijken. Maar plotseling bellen een paar vrienden om te vertellen over een leuk feestje in de stad die je echt niet mag missen. Ondanks je vermoeidheid en tegenin ga je toch mee. FOMO heeft inmiddels ook de cryptomarkt bereikt. In dat geval betreft het investeerders die bang zijn om financiële kansen te missen. Wat als je nu een flinke koersstijging mist?

Hoe ontstaat FOMO?

Social media draagt zeker bij aan FOMO. Tegenwoordig kun je immers iedere dag zien wat voor leuke activiteiten jouw vrienden aan het ondernemen zijn. Natuurlijk laat dit maar voor een klein deel zien wat ze echt aan het doen zijn. Toch heeft het invloed op jouw gedrag, want ook jij wil vrolijk en actief zijn. Bovendien kijk je vaker op social media dan je zou willen. Hetzelfde geldt voor veel crypto investeerders die constant de koersen lopen te bekijken. Want wat gebeurt er als je niet op de hoogte bent en een gouden kans mist?

FOMO onder tieners en crypto investeerders

FOMO bestaat natuurlijk al heel lang en komt onder allerlei groepen voor. Cryptocurrencies maken deel uit van een vrij jonge markt en daarom is dit fenomeen voor veel investeerders nieuw. Maar zelfs tieners krijgen er al mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de tieners graag wil weten wat hun vrienden doen. Een deel van de mensen die in crypto investeert is ook nog heel jong. Met name tijdens de crypto bull run in 2017 stapten veel jongeren in de wereld van de digitale valuta. Er werd destijds zeer veel geld verdient met het investeren in ICO’s. Maar wat als je nu nét die ene winstgevende ICO miste?

Het gras is niet groener aan de overkant

De winsten met ICO’s en cryptocurrencies gingen in 2017 door het dak. De hele buurt had het erover en jouw buurman werd iedere dag rijker. Dat mocht je natuurlijk niet missen. En iedereen wou er op tijd bij zijn want ooit zou deze winning streak tot een einde komen. Kortom: er ontstond een extreem geval van FOMO. Hoewel dit fenomeen veel mensen rijk heeft gemaakt, is er ook een duistere kant. Het gevoel van FOMO is niet altijd fijn. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen er een ontevreden gevoel door krijgen. Ze zijn constant bang om iets te missen en gaan op zoek naar iets beters. Daardoor nemen ze soms onnodige risico’s en verliezen geld. Kortom: het gras is echt niet altijd beter aan de overkant.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen