Welke voordelen biedt een Gedelegeerde Proof of Stake?
De crypto industrie is een hele eigen wereld. Het staat bol van de technische termen. Misschien klinkt Gedelegeerde Proof-of-Stake je bekend in de oren. Het is verstandig om je er in te verdiepen omdat het een van de doelen van crypto goed weergeeft: vertrouwen en democratie. Heb je nog nooit van Gedelegeerde Proof-of-Stake gehoord? Lees dan snel verder, want wij vertellen je er graag alles over.
Wat betekent Gedelegeerde Proof-of-Stake?
De Engelstalige naam voor Gedelegeerde Proof-of-Stake is ‘Delegated Proof of Stake’. Het is een consensus algoritme dat is afgeleid van Proof of Stake. Hoewel beide algoritmes op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillen. Uiteraard laten we die in dit artikel aan de orde komen. De geschiedenis van Delegated Proof of Stake gaat terug tot 2014. Het werd in dat jaar geïntroduceerd dor Daniel Larimer. Hij bedacht een constructie dat lijkt op een representatieve democratie, maar dan digitaal. Bij dit consensus algoritme stemmen deelnemers van de blockchain namelijk op de nodes waar zij het meeste vertrouwen in hebben. Dit stemmen gebeurt met behulp van tokens. De nodes die uiteindelijk worden verkozen representeren de blockchain. Ze dragen dan ook de naam ‘delegates’ en hebben de belangrijke taak om de blokken in het netwerk te valideren.
Hoe verloopt de stemprocedure?
Heel soms doet een node niet wat hij moet doen. In dat geval is het mogelijk om de delegate in de ban te doen en een vervanger te kiezen. Dit is een taak van de andere nodes. Hoewel er sprake is van een ‘representatieve democratie’, heeft niet iedere deelnemer evenveel invloed. De impact van een stem hangt af van de hoeveelheid cryptomunten die een deelnemer heeft. In de meeste gevallen moeten nodes die graag delegates willen worden stemmen binnen halen. Ze moeten met een interessant voorstel duidelijk maken waarom zíj de beste keuze zijn. Je kunt dit vergelijken met een verkiezingscampagne.
Wat is het verschil met Proof of Stake en Proof of Work?
Het Gedelegeerde Proof of Stake algoritme heeft veel weg van Proof of Stake. Het grootste verschil is dat deze variant nog democratischer is. Het is zeker een verbetering ten opzichte van Proof of Work. Bij dat algoritme wordt gebruik gemaakt van zeer veel computerkracht. Door de stemprocedure(s) bij Proof of Stake en Gedelegeerde Proof of Stake is dat niet meer nodig. Deze nieuwe versies zijn dus beter voor het milieu. Bovendien is het aantal delegates beperkt omdat er tijdens de ‘verkiezingscampagne’ maar een aantal worden gekozen. Daardoor kost het valideren van transacties veel minder energie dan bij Proof of Work het geval is.
Welke voordelen biedt Gedelegeerde Proof of Stake?
Daniel Larimer bedacht Gedelegeerde Proof of Stake natuurlijk niet zomaar. Het heeft een aantal voordelen die je simpelweg niet over het hoofd kunt zien. Zo is het erg duurzaam, een pluspunt dat we al eerder benoemden. Daarnaast is het algoritme erg schaalbaar omdat degenen die de transacties mogen valideren gekozen worden door middel van een stemprocedure. Er is dus maar een kleine groep die blokken mag toevoegen aan de blockchain. Cryptocurrencies die gebruik maken van het Proof of Work algoritme, zoals Bitcoin, kampen met schaalbaarheidsproblemen omdat het netwerk uit zijn voegen groeit. Daardoor ontstaan er grote miningpools en hebben nieuwkomers steeds minder kans van slagen.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.