Waarom is een blockchain immutable en welke voordelen biedt dit?
De cijfers over het aantal dagelijkse en jaarlijkse cyberaanvallen zijn ronduit schokkend. Alleen al in 2018 waren het er 80.000 per dag. Dit komt neer op maar liefst 30 miljoen aanvallen door cybercriminelen per dag. De Covid-19 pandemie en crypto industrie hebben de situatie niet bepaald beter gemaakt. Wel zorgt het immutable aspect van blockchain er voor dat criminelen zoveel mogelijk buiten de deur worden gehouden. Wat betekent ‘immutable’ (immutability)?
Wat betekent ‘immutable’?
Bedrijven en organisaties zijn zich sterk bewust van het toenemende aantal cyberaanvallen. Hoewel beveiligingstechnieken steeds geavanceerder worden, blijven cybercriminelen qua kennis niet achter. Zo doen hackers regelmatig (succesvolle) pogingen om in te breken op crypto exchanges. Tot nu toe is het nog niet gelukt om de blockchain te manipuleren. Deze technologie vormt de basis van crypto. Blockchain weet cybercriminelen buiten de deur te houden omdat het ‘immutable’ is. Dit is et Nederlandse woord voor ‘onveranderlijk’. Het houdt in dat de blockchain een onveranderlijke database is. De gegevens op de blockchain staan vast en zijn niet te veranderen en/of te manipuleren.
Waarom is immutability zo interessant?
Het immutability aspect maakt de blockchain een aantrekkelijke optie voor bedrijven en organisaties. De technologie biedt onder andere de mogelijkheid om het zogeheten auditproces op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Dit is de (jaarlijkse) controle van aspecten binnen een bedrijf, zoals de jaarrekening en het interne management. Natuurlijk is dit nog maar een kleine greep uit te onderdelen die aan een onderzoek worden onderworpen. Een auditproces met behulp van blockchain creëert meer vertrouwen en integriteit binnen een organisatie.
Immutability en bedrijfsprocessen
De immutability van blockchain is in staat om bedrijfsprocessen veel efficiënter te maken. Zo kunnen bedrijven veel tijd en geld besparen door op basis van blockchain specifieke applicatiegegevens te onderzoeken (auditen). Ook helpt de blockchain technologie bij het snel en effectief maken van back-ups en het herstellen van een database. Kortom: het is van alle markten thuis!
Blockchain: onveranderlijk, gedecentraliseerd en gedistribueerd
Laten we nog even verder ingaan op het immutable aspect van een blockchain. De data van een crypto transactie, zowel kopen als verkopen, komt na verificatie terecht in de blok van een blockchain. Naast transactiegegevens staat ook de hashwaarde in het blok. Deze gegevens zijn onveranderlijk en dus niet te manipuleren. De onveranderlijkheid is een van de meest belangrijke aspecten van blockchain. Het zorgt voor een veilige en efficiënte verwerking van data. Daarnaast is een blockchain gedecentraliseerd en gedistribueerd. Dit laatste houdt in dat verschillende knooppunten binnen het netwerk overeenstemming (consensus) moeten bereiken over de gegevens die worden opgeslagen.
Veilige en integere keten
De onveranderlijkheid van blockchain brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Zo zorgt het er voor dat de keten altijd en veilig en integer is. Daarnaast kan een bedrijf of organisatie een keten altijd eenvoudig valideren door de blok hashes te herberekenen. . Op die manier is altijd te bewijzen dat gegevens niet zijn gemanipuleerd. Misschien wordt er een discrepantie ontdekt tussen de data in een blok en de overeenkomstige hash. In dat geval is een transactie niet geldig.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.