Waarom is Instamine problematisch?

Een belangrijk technisch kenmerk van Bitcoin is dat het een maximaal aantal tokens heeft dat ooit gemined zal worden. Als het goed is wordt rond 2140 het maximale aantal van 21 miljoen tokens bereikt.  Het is de bedoeling dat de Bitcoin munten geleidelijk aan worden vrijgegeven. Dit gebeurt echter niet bij elke cryptocurrency. Soms is er sprake van ‘instamine’. Wat houdt dit precies in?

Wat betekent Instamine?

Tot nu toe is de voorraad Bitcoins heel geleidelijk vrijgegeven. Deze manier van doen voorkomt heftige koersbewegingen. Niet ieder project gaat echter even zachtzinnig te werk. Soms is er sprake van instamine. Dit betekent dat een groot deel van de toekomstige voorraad van een cryptocurrency of token wordt gemined. Vervolgens komt het terecht bij een of meerdere adressen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Instamine kan het resultaat zijn van opzettelijk foute codering voor de ontwikkelaars van de cryptomunt of token. Of er is sprake van problemen met het minen, zoals issues met de moeilijkheidsgraad.

Instamine in de praktijk

De cryptocurrency markt heeft in het verleden helaas al te maken gehad met instamine. Dash is daar een goed voorbeeld van. Tijdens de eerste fase van de lancering werd 10 tot 15 procent van het totale aanbod binnen twee dagen uitgegeven. Dit kwam neer op ongeveer twee miljoen munten. Het algoritme dat de moeilijkheidsgraad van het minen moest bepalen klopte niet. Daardoor nam het aanbod van Dash ontzettend toe en daalde de prijs.

Wat is het verschil tussen Instamine en pre-mining?

Het zorgt soms voor verwarring, maar instamine is niet hetzelfde als pre-mining. In het laatste geval worden een aantal cryptomunten of tokens met opzet gemined door de ontwikkelaars. Men verkoopt de cryptomunten en hoopt op die manier hun project te financieren. Dit kan helaas leiden tot fraude en oneerlijke concurrentie. Helaas is dit ook gebeurt in het verleden. Een grote groep met veel geld koopt de tokens voor een hele lage prijs en verkoopt ze vervolgens door bij een prijsstijging.

Hoe voorkom je dit probleem?

Pre-mining vindt plaats tijdens bijna elke lancering van cryptomunten of tokens. Het kan een teken zijn van een fraude, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is niet erg als er sprake is van pre-mining bij een klein deel van een cryptomunt. Wel is het belangrijk om voordat je een investering doet te kijken naar het aantal munten dat gepre-mined wordt.  Een betrouwbare ontwikkelaar deelt deze cijfers in de whitepaper of op de website. Bij Instamine is dit echter niet het geval. Wanneer dit gebeurt is er echt sprake van een probleem. Verdiep je daarom altijd in een project, kijk naar het team van software ontwikkelaars en maak daarna pas de keuze of je investeert. Je voorkomt er een hoop problemen mee.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen