Wat is liquiditeit en waarom is het zo belangrijk voor exchanges?

Exchanges spelen een zeer belangrijke rol op de cryptomarkt. Het zijn platformen waar investeerders terecht kunnen om te handelen in tientallen cryptomunten. Een dergelijk handelsplatform kan echter niet bestaan zonder voldoende liquiditeit. Wat houdt deze term precies in en waarom is het zo belangrijk?

Wat betekent liquiditeit?

Wie zich verdiept in de werking van crypto exchanges komt vroeg of laat de term ‘liquiditeit’ tegen. Dit geeft aan of je een activa, zoals een cryptocurrency of een aandeel, gemakkelijk kunt kopen of verkopen. Is dat het geval, dan spreekt men over een hoge mate van liquiditeit. Het moet voor investeerders mogelijk zijn om te handelen zonder dat dit veel impact heeft op de prijs. Misschien maak je zelf gebruik van een of meerdere exchanges. Als crypto trader moet je een digitale munt binnen enkele seconden om kunnen zetten in een andere digitale munt en/of fiat.

Waarom is een hoge liquiditeit zo belangrijk voor exchanges?

Hoge liquiditeit is een van de steunpilaren van een exchange. Als dit niet in orde is stort alles in als een kaartenhuis in elkaar. Het is van groot belang dat er voldoende crypto traders op een exchange actief zijn. Op het moment dat jij een digitale valutamunt koopt wordt het verkocht door iemand anders. Simpel gezegd moeten er voldoende cryptomunten op de exchange beschikbaar zijn om te kunnen kopen. Uiteraard is de liquiditeit niet alleen afhankelijk van de gebruikers zelf. Een exchange van goede kwaliteit beschikt vaak over en eigen voorraad, die ze vervolgens aan gebruikers verkopen.

Hoe ontdek je of een exchange voldoende liquiditeit heeft?

Misschien is het op het eerste gezicht niet meteen duidelijk of een exchange over voldoende liquiditeit beschikt. Gelukkig is daar een redelijk eenvoudige rekensom voor bedacht. Men kijkt naar de zogeheten ‘bid-ask spread’ om de liquiditeit in kaart te brengen. Deze term heeft betrekking op het verschil tussen het hoogste aanbod en de laagste vraag. Een klein verschil betekent vaak een hogere liquiditeit. Bij deze exchanges zit je wat betreft liquiditeit zeker goed:

Wanneer is er sprake van minder liquiditeit?

Bij een minder liquide markt zie je vaak een groot verschil tussen de laagste vraag en het hoogste aanbod. Dit betekent namelijk dat de kopers een lagere prijs willen betalen dan de prijs die verkopers vragen. Ze zijn het niet met elkaar eens. Het gevolg daarvan is dat er vrij weinig transacties plaatsvinden.

Liquiditeit en de impact op crypto investeerders

Voor crypto investeerders is het erg belangrijk dat een exchange beschikt over voldoende liquiditeit. Kleine exchanges die dit aspect niet goed voor elkaar hebben kun je beter links laten liggen. Het komt wel eens voor dat crypto traders in de problemen raken omdat het door hun gebruikte handelsplatform te weinig liquiditeit heeft. Daardoor krijgen ze niet de juiste prijs voor de munt(en) die ze willen verkopen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Hoe zit het met liquiditeit en cryptomunten?

Inmiddels is duidelijk dat een exchange alleen kan blijven voortbestaan door over voldoende liquiditeit te beschikken. Interessant genoeg geldt voor een cryptomunt hetzelfde. Dit houdt in dat de crypto op zoveel mogelijk plekken beschikbaar moet zijn. Bij een populaire cryptocurrency zoals Bitcoin is dat zeker het geval. Sterker nog: het is de meest liquide cryptomunt ter wereld omdat het op vrijwel elke exchange te koop is. Wie tegenwoordig Bitcoin (of een fractie daarvan) wil kopen ondervindt meestal geen problemen. De keuze is reuze!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen