Marketcap: wat betekent het en waarom is het zo belangrijk voor een cryptomunt?

De kans is groot dat je als crypto belegger wel eens de term ‘marketcap’ bent tegengekomen. Sterker nog, een van de grootste cryptocurrency sites draagt deze naam. Op Coinmarketcap vind je een overzicht van de marktkapitalisatie van duizenden cryptomunten. Maar wat betekent deze term en hoe draagt het bij aan het voortbestaan van een cryptocurrency? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat betekent marketcap?

De zogeheten ‘market capitalization’ speelt een belangrijke rol op de cryptomarkt. Het wordt meestal afgekort tot ‘market cap’ en in het Nederlands spreken we van marktkapitalisatie. Het betreft de waarde van een cryptomunt dat wordt berekend op basis van een wiskundesom. Op de aandelenmarkt is dit de huidige prijs van een aandeel x het toltane aantal bestaande aandelen. Het werkt net een beetje anders dan op de cryptomarkt, waar de huidige prijs van een munt vermenigvuldigd wordt met het aantal munten dat op de markt circuleert. In het Engels noemt men dit ook wel de ‘circulating supply’.

Groeipotentieel verschilt

Cryptomunten waarvan er vrij weinig in omloop zijn zijn over het algemeen volatieler dan cryptomunten waarvan er een grote hoeveelheid bestaat. Dit principe geldt ook voor bedrijven. Een bedrijf van zeer grote omvang is al sterk gegroeid en heeft daardoor minder groeipotentieel. Denk bijvoorbeeld aan Samsung en Apple. Wie laat investeert kan er dus minder geld mee verdienen, maar loopt ook minder risico.

Small cap, mid cap en large cap

Aandelen en cryptocurrencies worden doorgaans in drie categorieën ingedeeld: small cap, mid cap en large cap. Waarin een digitale munt belandt hangt onder andere van de marktkapitalisatie. Zo worden Bitcoin en Ethereum tot ‘large caps’ gerekend. Ze hebben een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljard. Bij mid-cap cryptocurrencies ligt dit tussen 1 en 10 miljard en small cap cryptocurrencies hebben een marktkapitalisatie van minder dan een miljard. Dit was op 1 januari 2022 de top tien van cryptocurrencies met de hoogste marketcap:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Binance Coin (BNB)
  4. Tether
  5. Solana (SOL)
  6. Cardano (ADA)
  7. USD Coin (USDC)
  8. XRP (XRP)
  9. Terra (LUNA)
  10. Polkadot (DOT)

Investeren in een small cap: wel of geen goed idee?

Cryptomunten met een small cap zijn over het algemeen nog klein. Weet het team van ontwikkelaars hun project met succes verder uit te bouwen, dan is er veel groeipotentie. Aan de andere kant is er ook een kans dat de start-up en/of het bedrijf faalt. Je loopt met een investering een cryptomunt met een kleine market cap dus ook een risico. Besef hoe dan ook dat de cryptomarkt nog jong en is. Dit brengt volatiliteit met zich mee, waar je tegen moet kunnen. De cryptokoersen zijn afhankelijk van interne en externe factoren. Zo kan een ongunstig nieuwsbericht al een negatief effect hebben op de prijs van een cryptocurrency.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen