De Merkle Root een ingewikkelde constructie? Niet als je dit artikel leest
Data is een essentieel onderdeel van blockchain en cryptocurrencies. Om te begrijpen hoe digitale transacties werken is het noodzakelijk om je te verdiepen in allerlei wiskundige termen. Door crypto beter te begrijpen zul je hopelijk meer succes boeken met traden. Een term die je niet heel vaak tegenkomt is de ‘Merkle Root’. Wat betekent het en waarom is het belangrijk?
Wat zijn een Merkle Tree en een Merkle Root?
Iedere crypto transactie maakt deel uit van een blok. Dit blok is op zijn beurt onderdeel van een blockchain netwerk. Tevens bevat iedere transactie een hash. Dit is simpelweg een wiskundig proces die de input omzet naar een reeks tekens. De input is een nog niet bevestigde transactie. Een hash functie zorgt er voor dat transacties deel kunnen worden van de blockchain. En deze hash heeft ook weer een hash die de ‘Merkle tree’ wordt genoemd. Daarbij is er sprake van een ‘Merkle Root’. Dit belangrijke onderdeel zorgt er voor dat datablokken op een peer-to-peer netwerk niet beschadigd raken. Daarnaast voorkomt het dat de blokken worden gewijzigd, want dat is niet toegestaan op de blockchain.
Welke taken heeft een Merkle Tree?
Cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Binance Coin kunnen alleen voortbestaan als de juiste berekeningen worden uitgevoerd. Miners zijn dan ook onmisbaar, evenals de Merkle Root. Het is namelijk een centraal onderdeel in de berekeningen die nodig zijn om blockchain te laten functioneren. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een blockchain uit verschillende blokken die met elkaar verbonden zijn. Een Merkle Tree heeft de belangrijke taak om de gegevens binnen de blockchain op veilige en efficiënte wijze te coderen. Het brengt de volgende twee belangrijke voordelen met zich mee:
- Het snel verifiëren van blockchain gegevens
- Het snel verplaatsen van data tussen verschillende computerknooppunten op een peer-to-peer blockchain netwerk.
Boomstructuur
Zoals eerder gesteld heeft iedere transactie op het blockchain netwerk een eigen hash. Bijzonder genoeg heeft iedere hash de structuur van een boom. Iedere hash is aan een oudere hash gekoppeld en daardoor ontstaat er iets dat lijkt op een stamboom waarbij de ouder verbonden is aan het kind. Je hebt verschillende niveaus met op het laagste niveau bijvoorbeeld vier transactie hashes. Op het niveau daarvan is er sprake van twee transactie hashes. Deze twee transactie hashes zijn verbonden met de onderste laag. Tenslotte is er sprake van een bovenste laag met de laatste transactie-hash. Deze staat bekend als de root en is verbonden met de twee hashes op de laag eronder. Dit is slechts één voorbeeld van een structuur. De boom kan zich nog veel verder uitbreiden, afhankelijk van de hoeveelheid transactie hashes die plaatsvinden.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.