Wat betekent multisig en op welke manier verhoogt het de veiligheid van crypto?

Sommige investeerders staan wantrouwend tegenover cryptocurrencies omdat ze twijfelen aan de veiligheid ervan. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er in het (recente) verleden meerdere hacks van wallets en exchanges hebben plaatsgevonden. Het goede nieuws is echter dat crypto steeds veiliger wordt. Wanneer het gaat om veiligheid kom je regelmatig de term ‘multisig’ tegen. Wat betekent het?

Wat betekent multisig?

‘Multisig’ is de afkorting van ‘multisignature’ en betekent dat er meerdere handtekeningen nodig zijn om toegang te krijgen tot fondsen in crypto wallets. De afgelopen tijd heeft de zogeheten multisignature wallet aan populariteit gewonnen. Dit is een digitale portemonnee die u in staat stelt om uw geld op te splitsen in verschillende rekeningen. Het vereist dat meerdere mensen tekenen voordat een transactie kan worden gedaan. Dit proces vergroot de veiligheid van het digitale geld dat in de wallet(s) zit opgeslagen enorm.

Wie gebruiken multisig wallets?

Multisignature wallets worden gebruikt door banken, financiële instellingen en andere grote bedrijven om ervoor te zorgen dat er een hoger niveau van veiligheid is bij het omgaan met grote hoeveelheden geld. Het gebruik van ‘multisig’ brengt dan ook meerdere voordelen met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld crypto ter waarde van 10.000 euro wil storten, is dat alleen toegestaan als er meerdere handtekeningen zijn. Probeer je met slechts één handtekening bij de fondsen te komen,dan krijg je geen toegang.

Meerdere keys

Multisig wallets worden zowel gebruikt voor zakelijke transacties als crypto transacties. Binnen bedrijven ontvangen meerdere gebruikers bijvoorbeeld een sleutel. Een transactie vindt pas plaats wanneer elke gebruiker daar toestemming voor geeft. Dit voorkomt misbruik.  Een wallet met multisig beschikt soms wel over drie tot vijf sleutels. Dit maakt het een van de veiligste opties voor het bewaren van cryptogeld.

Welke multisig wallets bestaan er?

Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende multisig wallets. De functies van deze online wallets lopen uiteen. Kijk bij het aanschaffen van een dergelijke wallet dan ook goed naar jouw eigen wensen en voorkeuren. Een kleine greep uit bekende multisig wallets:

  • Armory: Deze multisig wallet bestaat al sinds 2011 en biedt onder andere de mogelijkheid om eigen private keys te beheren. De sleutels hoeven dus niet op een aparte server bewaard te worden.
  • BitGo: Focust zich op het veilig opslaan van Bitcoins.
  • com: Biedt niet alleen een wallet voor de pc, maar ook voor de smartphone.
  • Coinbase: Is naast multisig ook een zogeheten ‘hosted wallet’. Dit betekent dat de private keys op de database van Coinbase worden opgeslagen.
  • Electrum: Ondersteunt ook cold storage, wat betekent dat je cryptocurrencies in een wallet kunt opslaan die niet verbonden is met het internet.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen