Wat betekent non-custodial en waarom spreekt het veel crypto beleggers aan?
Veel crypto beleggers vinden het belangrijk om de touwtjes in eigen handen te hebben bij het bewaren van hun geld. Zodoende kiezen voor een non-custodial wallet in plaats van een custodial wallet. Wat houdt dit precies in en welke voor- en nadelen heeft het? In dit artikel geven wij graag antwoord op deze belangrijke taken.
Wat betekent custodial en non-custodial?
Het is uitermate belangrijk om jouw cryptomunten op een veilige manier op te slaan. Er zijn veel hackers actief op het wereldwijde web en pogingen om exchanges binnen te dringen vinden regelmatig plaats. Hoewel exchanges zoals Binance en Coinbase er alles aan doen om de fondsen van hun klanten te beveiligen, lukt dat niet altijd. Toch durven veel mensen het aan om het beheer van hun digitale wallet aan een dienstverlener te geven. Exchanges zoals Binance, Coinbase en BitMex beschikken over custodial wallets. Een non-custodial wallet is werkt net een beetje anders. Daarbij is er geen sprake van een tussenpersoon maar voer je zelf het beheer over de zogeheten ‘seed phrase’.
Welke non-custodial wallets bestaan er?
Misschien klinkt de term ‘seed phrase’ je niet bekend in de oren. Dit is simpel gezegd een reeks van woorden die jou toegang geeft tot je crypto wallet. Ook kun je de seed phrase invullen wanneer je om wat voor reden dan ook geen toegang meer hebt tot je wallet. Jij bent de enige die weet wat de seed phrase betekent. Het is dan ook belangrijk om het op een veilige manier te bewaren. Deze non-custodial wallets werken met een seed phrase:
- Ledger Nano X
- Trezor One
- Exodus
- Electrum
Private keys
Terug naar de non-custodial wallet. Het is in feite een softwaretoepassing die jouw private keys opslaat. Dit is een geheime sleutel die jouw cryptocurrencies moet beveiligen. Het bestaat uit allerlei letters en nummers en is verbonden met het adres van jouw crypto wallet. Daarnaast wordt de key gebruikt om transacties te ondertekenen en om transacties vanuit jouw wallet te autoriseren. Bij een non-custodial wallet heb je dan ook de volledige cotrole over je digitale geld. Je mag de digitale valuta verplaatsen zoals jij wilt, zonder dat je de private keys aan een derde partij hoeft te geven.
Wat zijn de voordelen van een non-custodial wallet?
Een non-custodial wallet brengt een aantal voordelen met zich mee. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:
- Het geeft je de volledige controle over je digitale valuta.
- Je hoeft niemand te vertrouwen. Het op een veilige manier bewaren van de private keys is jouw eigen verantwoordelijkheid.
- Jouw digitale valuta en data staan niet opgeslagen bij een exchange, waardoor de kans op een hack kleiner is.
- Je kunt meteen geld opnemen als je dat wil. Er is geen toestemming voor nodig van een derde partij.
Custodial of non-custodial: wat is nu de beste keuze?
De keuze tussen een custodial wallet of een non-custodial wallet is helemaal aan jou. Het hangt er vanaf hoe je jouw cryptocurrencies wil beveiligen. Sommige investeerders vinden het fijn dat een exchange het beheer van hun wallet overneemt. Dit scheelt namelijk een hoop tijd en werk. Bovendien zijn de meeste bekende exchanges goed beveiligd en is de kans op een hack klein. Andere investeerders houden liever de touwtjes in eigen handen en kiezen voor een non-custodial wallet. Uiteraard is het ook mogelijk om de twee varianten met elkaar te combineren. Wat je ook kiest: blijf alert en zorg altijd voor de best mogelijke beveiliging. Dan komt het helemaal goed met jou en je cryptomunten!
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.