Wat betekent Over the Counter (OTC)?

Overthe-counter (OTC) is een term die gebruikt wordt in de cryptowereld voor handel die niet plaatsvindt op een uitwisseling, maar rechtstreeks tussen twee partijen. Dit kan persoon-persoon zijn, maar ook persoon-instelling. Het voordeel hiervan is dat er geen kosten worden gemaakt voor uitwisselingskosten en dat er minder kans is op marktmacht. Een nadeel kan zijn dat er geen verschillende prijzen zijn en dat je niet weet of de prijs die je krijgt, eerlijk is.

De toenemende waarde van cryptovaluta

OTC-handel is de afgelopen jaren steeds meer gebruikelijk geworden in de cryptowereld. Dit komt voornamelijk door de toenemende waarde van cryptovaluta. Er zijn veel mensen die geld willen verdienen met cryptovaluta, maar niet via een uitwisseling willen handelen. Daarom is OTC-handel een geschikte optie.

Soorten OTC handel

Er zijn verschillende soorten OTC-handel. Zo kan er bijvoorbeeld een prijs worden afgesproken tussen twee partijen, maar kan er ook een veiling plaatsvinden. In een veiling wordt er een startprijs vastgesteld en gaan twee partijen met elkaar in onderhandeling. Wanneer beide partijen tevreden zijn met de prijs, wordt deze afgesloten.

Een manier van handelen

De OTC-handel is dus niet zozeer een bepaald type handel, maar eerder een manier van handelen. Er zijn veel verschillende soorten OTC-handel en er is dus voor iedereen wel wat wils. Wil je bijvoorbeeld snel geld verdienen of juist een goede prijs krijgen? In beide gevallen is OTC-handel een geschikte optie.

Niet via een beurs handelen

Over the Counter of OTC is een verschillende manier van handelen in de cryptowereld. Dit houdt in dat je niet via een beurs handelt, maar rechtstreeks met een andere partij. Dit kan zijn via een chat, telefoon of andere manieren. De prijzen worden vastgesteld door beide partijen en niet via een beurs. Dit kan verschillende voordelen hebben, zoals:

  • Geen verhandelingskosten: Beurzen rekenen vaak vergoedingen voor het plaatsen van orders. OTC-handel maakt dit overbodig.
  • Snellere transacties: Beurzen kunnen overbelast raken en daardoor langzame transacties veroorzaken. OTC-handel maakt dit overbodig.
  • Hogere Liquiditeit: Beurzen hebben vaak te maken met schommelingen in de liquiditeit. OTC-handel maakt dit overbodig.
  • Lagere volatiliteit: Beurzen kunnen erg volatiel zijn, vooral tijdens periodes van hoge verhandeling. OTC-handel maakt dit overbodig.

Is handelen van OTC veilig?

OTC (over-the-counter) is een netwerk van makelaars, traders en andere financiële dienstverleners die met elkaar handelen in activa die niet op een beurs staan. In tegenstelling tot beurshandel is er bij OTC-handel sprake van directe, privégesprekken tussen kopers en verkopers. Deze gesprekken vinden plaats via telefoon, e-mail of online chatplatforms.

Kopen en verkopen via OCT netwerken: zo gaat het in zijn werk

Cryptocurrency is relatief nieuw en nog niet op alle beurzen te koop. Sommige beurzen bieden alleen Bitcoin (BTC) aan, en andere beurzen hebben een beperkt aantal altcoins. Dit maakt het kopen en verkopen van cryptocurrencies via OTC-netwerken aantrekkelijk. Er zijn echter wel enkele risico’s verbonden aan het handelen in cryptocurrencies via OTC-netwerken.

Geen bescherming

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er geen centrale autoriteit is die toezicht houdt op de handel in cryptocurrencies. Dit betekent dat er geen sprake is van bescherming van investeerders, en dat er altijd het risico is dat uw investering verloren gaat.

De betrouwbaarheid van bedrijven

Ten tweede zijn er verschillende soorten bedrijven die OTC-handel in cryptocurrencies aanbieden. Sommige van deze bedrijven zijn betrouwbaar en hebben een goede reputatie, maar er zijn ook bedrijven die minder betrouwbaar zijn en die niet aan dezelfde regels voldoen. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen voordat u besluit om in te stappen.

Snel geld verliezen is mogelijk

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat de prijzen van cryptocurrencies erg volatiel zijn. Dit betekent dat de prijs van een cryptocurrency snel kan stijgen of dalen, en dat u dus snel geld kunt verliezen. Als u niet bereid bent om dit risico te nemen, is handelen in cryptocurrencies misschien niet iets voor u.

Overweeg een broker

Als u bereid bent om het risico te nemen dat de waarde van een cryptocurrency snel kan stijgen of dalen, kunt u overwegen om te handelen via een OTC-broker. Dit soort brokers maakt gebruik van een netwerk van banken en andere financiële instellingen om u toegang tot de markt te geven, waardoor u snel kunt handelen in cryptocurrencies.

Hoewel er altijd een risico is dat u geld verliest wanneer u in cryptocurrencies handelt, kan het gebruik van een OTC-broker u helpen om dit risico te verminderen. Deze brokers bieden u de mogelijkheid om te handelen op een manier die is beveiligd door verschillende wetten en regelgevingen, waardoor u ervoor kunt zorgen dat uw investeringen veilig zijn.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen