Wat betekent REKT?

REKT (of rekt) is een ander woord voor “wrecked”, wat zeer beschadigd of volledig verwoest en bankroet betekent. Het kan ook iets anders aanduiden, afhankelijk van de omstandigheden. In dit artikel vertellen we je alles over het fenomeen REKT (wat je echt niet wil meemaken)

Wat betekent REKT?

REKT is een term die vaak op de cryptocurrency markt gebruikt wordt om iemand aan te duiden die grote financiële verliezen heeft geleden door een slechte deal of investering. Stel dat John meer dan de helft van zijn verdiensten in XRP investeerde vlak nadat de prijs ervan begon te stijgen. Vervolgens daalt de prijs van XRP een week later, door allerlei problemen met regelgeving. Het gevolg? XRP heet minder dan 20 procent van de gekochte waarde van de week ervoor. In dit scenario is John REKT gegaan. Oftewel: hij heeft flinke verliezen geleden.

REKT: een praktijkvoorbeeld

De term ‘REKT’ kan ook verwijzen naar de dalende waarde van een cryptomunt. In het bovenstaande geval met John kan men met gepastheid zeggen dat XRP ‘REKT’ ging.

Een ander voorbeeld zou zijn als Bobby zwaar investeerde in een ICO (Initial Coin Offering) van een cryptocurrency token. Maar toen de tokens eenmaal te koop waren, verkochten ze voor veel minder dan Bobby tijdens de ICO had betaald. In dit geval kun je concluderen dat het token ‘REKT’ ging, waardoor Bobby en alle investeerders ook REKT gingen. Wat een pech!

Wat is de oorzaak van REKT?

“Get rekt” verwijst naar een crypto handelaar die ontzettend veel geld verliest als gevolg van een plotselinge prijsdaling op de markt. Van crypto-handelaren die ten prooi vallen aan een pump and dump als gevolg van FOMO (fear of missing out) wordt gezegd dat ze ‘REKT’ gaan. Oftewel: je bent de klos.

REKT gaan: zo gebeurt het in de praktijk

Laten we nog een praktijkvoorbeeld ging. Stel je bijvoorbeeld voor dat je al je vermogen in DOGE hebt geïnvesteerd kort nadat de waarde ervan was gestegen door een tweet van Elon Musk. Door de beslissing van de crypto whales om te dumpen, devalueert de waarde van DOGE de volgende dag tot minder dan 50 procent van de waarde van de vorige dag. Omdat je nu heel veel DOGE hebt voor een lage prijs ben je een zogeheten ‘bagholder’ geworden. Dit is het lot van veel mensen die ‘REKT’ gaan.

REKT is anders dan het verliezen van fiat geld

Jij en de nieuwe cryptocurrencies gaan ook REKT als je besloot al je investering te steken in een cryptocurrency die in waarde leek te stijgen, maar waarvan de prijs een paar dagen later drastisch daalde. Verwar REKT zijn echter niet met het verliezen van fiat geld. Dit woord verwijst naar de devaluatie van investeringen in digitale activa.  Benadrukt moet worden dat REKT zijn en daadwerkelijk geld verliezen niet hetzelfde is. REKT activa kunnen zich nog herstellen. De waarde van BTC daalde eind 2018 flink, maar tegen het eind van 2020 was het hersteld en had het zijn vorige piek overtroffen. REKT gaan is vreselijk, maar er is dus altijd hoop!

REKT in andere omstandigheden

REKT is een uitdrukking die ook in de online gaming industrie gebruikt wordt om een speler (of team) aan te duiden die op een vernederende of gênante manier verloren heeft. Of iemand die een strijd heel erg aan het verliezen is. Het oudste gebruik van het woord REKT kwam echter waarschijnlijk voor in het Brits Engels, waar de term “rekt” gebruikt werd om iemand aan te duiden die te veel alcohol gedronken had en zich misdragen had.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen