Wat is anarcho-capitalism en wat is het verband met cryptocurrencies?

Mensen hebben verschillende redenen om in crypto te willen investeren. Een daarvan is het decentrale karakter van cryptocurrencies. Dit houdt in dat er bij een transactie geen derde partijen zoals een bank of een financiële instelling betrokken zijn. Een andere reden is ‘anarcho kapitalisme’. Wat is het precies?

Wat is anarcho-capitalism?

De wereld kent steeds meer anarcho kapitalisten. Deze groep mensen gelooft dat de huidige staat een ‘vrije’ samenleving in de weg staat. De overheid geeft in hun ogen te weinig ruimte aan de vrije markt, terwijl dat de hoeksteen van de samenleving is. Dit terwijl mensen volgens het anarcho kapitalisme vrij moeten zijn om met elkaar buiten het toezicht van de staat om contractuele afspraken te maken.

 

anarcho kapitalisme

Zelf eigendom

De huidige Staat moet volgens anarcho kapitalisten stoppen met het afdwingen van contracten. Net de overheid, maar particuliere instanties moeten op de vrije markt de leiding nemen. En dat is niet het enige waar het anarcho kapitalisme naar streeft. Het vindt ‘zelf eigendom’ van een individu minstens zo belangrijk. Een persoon heeft het absolute recht over zijn of haar lichaam en niemand anders heeft daar wat over te zeggen.

Anarcho-capitalism en blockchain

Het idee van ‘vrijheid’ en ‘zelf eigendom’ komt terug in crypto. Veel anarcho kapitalisten zijn enthousiast over blockchain omdat deze technologie gedecentraliseerd is. Daardoor biedt het in hun opinie een goed alternatief voor allerlei bureaucratische functies van de staat.

Liberstad

De blockchain maakt het onder andere mogelijk om smart contracts op te stellen. Dit zijn digitale contracten waarmee afspraken automatisch worden uitgevoerd. De data en informatie binnen de contracten is onveranderlijk en dus niet te manipuleren door anderen. Dat er veel enthousiasme is voor het anarcho kapitalisme blijkt wel uit het feit dat er al een aantal experimenten zijn geweest met anarcho-kapitalistische gemeenschappen. ‘Liberstad’ is daar een goed voorbeeld van. Deze bijzondere anarcho-kapitalistische stad bestaat sinds 2015 en is te vinden in Noorwegen.

De wortels van anarcho-capitalism

Overigens is het idee van anarcho-kapitalisme en crypto niet nieuw. Laten we even een duik nemen in de geschiedenis. In 1978 studeerde David Chaum aan de universiteit van Californië in Berkeley. Eind jaren zeventig verschenen de eerste prototypes voor het internet. Dit leidde er toe dat de jonge Chaim een geheel nieuwe methode bedacht voor digitale handtekeningen. Dit kun je zien als een eerste variant van openbare versleuteling. Oftewel: het beschermen van bepaalde gegevens via cryptografe. David Chaim werd na zijn studie dan ook cryptograaf. Zijn ontdekking leidde uiteindelijk tot een databank met anonieme, maar correcte gegevens. Natuurlijk was er in 1978 nog een lange weg te gaan tot crypto. Dit fenomeen ontstond pas dertig jaar later, op het moment van een zeer wereldwijde economische crisis.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen