Wat is anti-witwassen van geld (AML) en welke relatie heeft het met crypto?
Witwassen is een groot probleem voor de misdaadbestrijding in Nederland. Wist je dat criminelen jaarlijks 13 miljard euro witwassen? Tegenwoordig vindt witwassen niet alleen in de traditionele financiële wereld, maar ook op de cryptomarkt plaats. Anti Money Laundering (AML) moet deze criminele praktijken een halt toeroepen. Wat houdt het precies in?
Wat is Anti-Money Laundering (AML)?
Anti Money Laundering (AML) betreft de internationale wetgeving om witwassen te voorkomen. De letterlijke vertaling is dan ook: anti-witwassen. Dit zijn een aantal maatregelen die moeten voorkomen dat illegaal verkregen geld wordt omgezet in legaal verkregen geld. Tevens is ‘AML’ de overkoepelende term voor alle Europese richtlijnen die witwassen een halt moeten toeroepen.
Anti-witwas praktijken in Europa
Elk bedrijf in Europa moet zich aan de wet houden. Witwaspraktijken zijn uiteraard verboden. Soms komt het voor dat een bedrijf of organisatie waarmee je samenwerkt geld witwast. In dat geval geldt een meldingsplicht. Maar het kan ook zeker geen kwaad om eerst onderzoek te doen naar een potentiële partner voordat je een samenwerking aangaat.
Europese richtlijnen via de 4MLD
Vrijwel alle regeringen in Europa houden zich bezig met anti-witwassen. Om deze strijd zo succesvol mogelijk te laten verlopen is de ‘Fourth Anti Money Laundering Directive’ (4MLD) opgericht. Dit is een document waarin alle uitgangspunten voor anti-witwassen op Europees niveau zijn vastgelegd. Alle landen in Europa moeten zich aan deze richtlijnen houden. In Nederland maakt de strijd tegen witwassen deel uit van de zogeheten ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme’, simpelweg afgekort tot Wwft.
Witwassen en crypto: hoe zit het nu echt?
Witwassen wordt soms geassocieerd met de cryptomarkt. Volgens Janet Yellen, de huidige Amerikaanse minister van financiën, worden veel cryptocurrencies gebruikt voor criminele praktijken zoals witwassen. De regering van president Biden is druk op zoek naar manieren om illegale financiering via crypto te stoppen, aangezien dat zeer vaak zou gebeuren. Uit onderzoek blijkt echter dat het aantal criminele activiteiten via crypto niet zo hoog is als gedacht. Een rapport van Chainanalysis (2021) toonde aan dat criminele activiteiten zo’n 2.1 procent van het totale transactievolume van cryptocurrencies betroffen. Het onderzoek vond plaats in 2019 en is dus nog vrij recent.
Duik in de cijfers
En om bovenstaande data nog eens te versterken: in 2020 was het percentage criminele activiteiten in crypto, waaronder witwassen, 0.34 procent. Daarbij gaat het om een bedrag van 10 miljard dollar. Dit betekent natuurlijk niet dat het anti-witwassen van geld (AML) geen enkel nut heeft. Maar het is zeker nuttig om na een uitspraak van een politicus even in de cijfers te duiken.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.