Wat betekent ‘ashdraked’ en waar komt het vandaan?

Niemand vindt het fijn om geld te verliezen. Toch is dit een van de risico’s die beleggen met zich mee brengt. Met name de cryptomarkt staat bekend als erg volatiel. Jouw winst betekent misschien het verlies van een ander. Een kleine groep crypto investeerders krijgt te maken met het fenomeen ‘ashdraked’. Wat betekent het precies en hoe voorkom je dat het jou overkomt?

Wat betekent ‘ashdraked’?

De term ‘ashdraked’ wordt gebruikt wanneer een investeerder geld verliest bij het shorten van Bitcoin. Natuurlijk komt deze term niet zomaar uit de lucht vallen. Toen Bitcoin als nieuwe digitale munt op de markt kwam dacht een Roemeense handelaar onder het pseudoniem ‘Lord Ashdrake’zijn slag te slaan. Hij besloot de cryptomunt te ‘shorten’, wat betekent dat hij inzette op een koersdaling. Op het moment dat Bitcoin bijvoorbeeld zakte van 700 naar 500 dollar verdiende deze handelaar geld. Deze Roemeense investeerder boekte in eerste instantie vrij veel succes met zijn ‘short technologie’. Maar toen de koers van Bitcoin bleef stijgen in plaats van dalen verloor hij ontzettend veel geld.

wat betekent ashdraked

De geboorte van een fenomeen

Je kunt wel raden dat ‘Lord Ashdrake’ nogal sceptisch was over Bitcoin. Hij verwachtte weinig van de toekomst, hetgeen niet gunstig uitpakte voor zijn portemonnee. In eerste instantie leek de handelaar het geluk aan zijn zijde te hebben. In 2014 en 2015 verloor Bitcoin bijna de helft van zijn waarde. De destijds bekende shorter verdiende daar erg veel geld mee. Bovendien moedigde hij andere traders ook aan om te shorten. Maar toen Bitcoin een waarde van 300 dollar bereikte keerde het tij. De koersen bleven maar stijgen en het fenomeen ‘ashdraked’ werd geboren.

Waar is ‘Lord Ashdrake’ tegenwoordig?

Nadat Bitcoin de koers van 300 dollar verbrak ging het snel. Binnen een paar weken bereikte de cryptomunt een koers van 500 dollar, en ook de 600 dollar bleek geen probleem. Desondanks bleef de koppige ‘Lord Ashdrake’ een shortpositie aanhouden. Het resultaat? Al zijn geld ging in rook op. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. Tegenwoordig is ‘Lord Ashdrake’ nog steeds actief op Twitter. Sterker nog, in zijn bio naam op het social media platform schrijft hij ‘famously shorted the 2017 bull run like a retard’.

CBOE

Hoe dan ook blijft ashdraking een risico voor veel handelaren die willen shorten. Dit bleek opnieuw toen de Chicago Board Options Exchange (CBOE) in 2017 als eerste exchange de mogelijkheid bood om te handelen in Bitcoin futures. Dit betekent dat een crypto trader wedt op de prijs van Bitcoin zonder dat hij of zij de crypto zelf in het bezit hoeft te hebben.

Flinke marge uit angst voor ashdraking

De financiële pers wist het zeker in 2017: institutionele beleggers zouden massaal shortposities innemen. Het tegenovergestelde vond plaats en de futures maakten juist een enorme prijsstijging door.  Soms wel tot 20 procent. Sommige prominente brokers, waaronder Interactive Brokers, verboden hun klanten uit angst voor ‘ashdraking’  om short posities in te nemen. Tegenwoordig moeten shorters een marge van 400 procent aanhouden.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen