Wat is Asic minen en waarom is het een goede manier om aan Bitcoin te komen?

De bedenker van Bitcoin is nog steeds volledig anoniem. We weten alleen dat hij of zij het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’ gebruikt en dat hij of zij een whitepaper over Bitcoin schreef met een aantal toekomstscenario’s. Zo gaf de bedenker van de wereldberoemde munt aan dat het minen van de crypto ingewikkeld zou worden naarmate het aantal mining apparaten toenam. De oplossing voor dit probleem is Asic minen. Wat is het precies?

Wat is Asic minen?

Het minen van Bitcoin staat niet bepaald bekend als energiezuinig. Dit is geen fijne gedachte in een tijd waarin we steeds duurzamer willen gaan leven. Toch wordt er hard gewerkt om een oplossing te vinden voor dit probleem. Zo zijn de CPU en GPU’s om Bitcoin mee te minen inmiddels vervangen door ASIC. Dit is de afkorting van ‘Application Specific Integrated Circuit’ en is een speciale chip die wordt gebruikt om Bitcoin mee te minen. Asic minen is efficiënter en sneller dan CPU en GPU.

wat is asic minen

Welke ASIC miners bestaan er?

Een ASIC miner heeft door de snelheid en efficiëntie meer kans om een blok op een succesvolle manier te mijnen. Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende ASIC apparaten. Zo zijn er apparaten speciaal ontwikkeld om Bitcoin te minen, terwijl andere bedoeld zijn voor de Litecoin blockchain. Dit komt door het feit dat elke cryptomunt een eigen cryptografisch hash-algoritme heeft. Bij Bitcoin is dit ‘ SHA-256 ‘. ‘SHA’ is de afkorting van ‘Secure Hashing Algoritm’ die er voor moet zorgen dat de blockchain altijd veilig is. De al eerder genoemde altcoin Litecoin gebruikt niet SHA, maar Scrypt

Wat zijn de voordelen van ASIC minen?

In een ver verleden namen CPU’s het minen van BTC voor hun rekening. Destijds ontvingen miners 50 BTC voor elk blok dat op succesvolle wijze werd gemined. In de loop der jaren stegen de kosten om BTC te minen, terwijl de beloningen daalden. Na de halving van Bitcoin in 2020 daalde de blokbeloning naar 6,25 BTC. Hoewel de blokbeloningen vroeger hoger waren, had Bitcoin nog een veel lagere koers. Tegenwoordig kan niet iedereen meer zomaar Bitcoin minen en/of een hele Bitcoin kopen. Dit in combinatie met snelheid en efficiëntie maakt Asic minen een interessante optie. Daarnaast biedt het deze voordelen

  • Je kunt het redelijk gemakkelijk opzetten omdat het zich richt op één specifieke munt.
  • De efficiëntie is hoog: ASIC minen staat bekend om de sterke rekenkracht, helemaal wanneer je het vergelijk met GPU’s en CPU’s
  • De winsten zijn vrij hoog: Een ASIC miner kan vaak rekenen op mooie beloningen, meer dan met andere soorten hardware.
  • Het energieverbruik: ASIC mining apparaten verbruiken minder energie dan andere mining apparaten.

Bitcoin minen met ASIC: zo doe je dat

Het minen van Bitcoin met een ASIC apparaat is vrij eenvoudig. Volg dit stappenplan:

  • Stap 1: Kies een ASIC minen installatie
  • Stap 2: Kies minen software
  • Stap 3: Sluit je aan bij een mining pool
  • Stap 4: Gebruik een Bitcoin mining calculator

Tip: gebruik een Bitcoin calculator

Het inschatten van Bitcoin mining opbrengsten is niet eenvoudig. We raden aan om een speciale Bitcoin mining calculator te gebruiken om jouw mogelijke winst(en) in kaart te brengen. De calculator neemt allerlei belangrijke gegevens mee voor de berekening, zoals de huidige prijs van Bitcoin, de hashrate van de mining installatie, de elektriciteitskosten en het stroomverbruik van de mining apparatuur.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen