Wat is astroturfing en waarom is het slecht voor het imago van crypto?

Een cryptocurrency platform of project komt niet van de grond zonder een goede marketingstrategie. Wel is het belangrijk dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Het is niet de bedoeling dat er ‘astroturfing’ plaatsvindt. Toch gebeurt dit regelmatig in de praktijk. Wat is astroturfing en waarom is het slecht voor het imago van cryptocurrencies?

Wat is astroturfing?

Van ‘astroturfing’ is sprake wanneer iemand een bepaald product of een specifieke dienst aanprijst zonder dat hij of zij vermeldt er een persoonlijk aandeel in te hebben.  In de cryptowereld gebeurt dit regelmatig bij ICO’s. Zo worden er berichten geplaatst op Twitter en Telegram. Natuurlijk zijn dit oneerlijke praktijken en niet toegestaan. Desondanks posten sommige mensen berichten op fora waarin ze het aanprijzen. Men vergeet echter alleen te vermelden dat ze deel uitmaken van het team achter het project…

wat is astroturfing

Verborgen marketing

Astroturfing is een voorbeeld van ‘verborgen marketing’. Sommige projecten gaan wat dat betreft erg ver. Ze richten bijvoorbeeld een Telegram groep op en houden hele gesprekken met zichzelf. Of men begint een discussie op Reddit. Dit creëert de illusie dat er sprake is van organische groei wat betreft de interesse en steun voor een project. Soms leidt dit daadwerkelijk tot een toenemende vraag naar een cryptoproject. Daardoor stijgt de prijs, waar met name vroege investeerders van profiteren. Op een gegeven moment verkopen zij hun crypto en zitten nieuwe investeerders met de gebakken peren.

Waar komt de term ‘astroturfing’ vandaan?

De term ‘astroturfing’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sterker nog, de geschiedenis er van gaat vrij ver terug. Het verwijst naar de naam van een specifiek type gras dat later nep bleek te zijn. De maker Southwest Recreational Industries Inc had het op dat moment echter al de hemel ingeprezen. Het leek alsof de marketing en PR rondom het gras op natuurlijke wijze plaatsvond. In werkelijkheid was er sprake van astroturfing en dus een vorm van manipulatie. 

Geavanceerde software

Het internet brengt voor- en nadelen met zich mee. Aan de ene kant heeft het de komst van cryptocurrencies mogelijk gemaakt. Dat is natuurlijk goed nieuws. Aan de andere kant kan kan vrijwel ieder bedrijf of organisatie een netwerk van neppe online identiteiten bedenken. Daardoor heeft een fenomeen als astroturfing vrij spel. Geavanceerde software kan de identiteit van een individu of organisatie ‘verbergen’. Zodoende is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het fenomeen astroturfing.

Astroturfing en wetgeving

De huidige wetgeving is inmiddels druk bezig om dergelijke praktijken te stoppen. Zo zijn vloggers, bloggers en influencers op social media inmiddels verplicht om een #advertentie of #ad toe te voegen aan gesponsorde content. Desondanks is astroturfing nog niet geheel verdwenen uit de crypto gemeenschap. Het blijft dus oppassen geblazen. Tip: controleer altijd de authenticiteit van bepaalde profielen op Twitter.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen