Wat BFTD (Buy the F*cking dip) en waarom is het wel of geen goed idee?

De cryptowereld kent talloze uitdrukkingen en afkortingen. Als nieuwe investeerder sta je er versteld van hoeveel het er zijn. En het kost enige tijd om alle termen goed te leren kennen (als dat überhaupt mogelijk is). Een crypto term die je zeker moet begrijpen is BFTD (Buy the F*cking dip). Wat betekent het?

Wat betekent BFTD?

Crypto investeerders gebruiken allerlei Engelstalige woorden. Neem nu ‘Buy the F*cking dip’ (BTFD) dat we in het Nederlands kunnen vertalen als ‘koop die verdomde dip’.  Deze term vliegt je om de oren wanneer er sprake is van een koersdaling op de cryptomarkt. Op het moment dat bijna alle cryptomunten in het rood staan wordt met BFTD min of meer bedoelt dat je op dat moment juist moet kopen. Om wederom een Engels jargon te gebruiken: ‘Buy when there’s blood in the streets’.

wat is btfd

Sla je slag bij een ineenstorting van de cryptokoersen

Op het moment dat er sprake is van een cryptodip of crash zijn met name beginnende investeerders bang om geld te verliezen. Een deel van de beleggers besluit daarom zijn of haar aandelen te verkopen. Maar wie echt winst wil maken moet juist bij koersdalingen toeslaan. Daarbij is het de kunst om jouw emoties onder controle te houden. Niet voor niets roepen ervaren crypto traders tijdens een crash vaak: ‘Buy the f*cking dip’!

Flash crash

Bij een flash crash moet je trouwens extra snel zijn. Daarbij daalt de prijs van een cryptocurrency in een zeer korte periode zeer sterk, om daarna weer op te veren. Het is al een paar keer bij Bitcoin gebeurd. Bij deze een kort overzicht van de grootste Bitcoin flash crashes:

Wanneer was de crash? Hoeveel was de daling? Waar?

19 juni 2011

16 mei 2019

29 mei 2019

99,4 procent

20 procent

99,1 procent

Mt. Gox

Bitstamp

Kraken (BTC/CAD)

Van BFTD tot FOMO

We durven toe te geven dat BFTD niet altijd goed uitpakt. In een echte bear market komt het voor dat de koers van een bepaalde cryptomunt na jouw aankoop nog veel verder zakt. Niemand kan voorspellen welk dieptepunt er zal worden bereikt. Aan de andere kant is het alsnog beter om te kopen in een dip dan te FOMO’en. Ook dit is een uitdrukking die we vaak tegenkomen in cryptoland. Het is de afkorting van ‘Fear of Missing Out’.

Wat betekent FOMO?

Zoals de naam al zegt heeft FOMO betrekking op beleggers die handelen vanuit de angst dat ze een bepaalde kans missen. Ze kopen bijvoorbeeld een cryptomunt terwijl het net de All Time High (ATH) heeft bereikt. Dit kwam bijvoorbeeld voor tijdens de crypto hype van 2017. Kopen als een crypto al hoog staat kan, maar ook desastreus zijn wanneer de koers op een gegeven moment flink daalt. Hoe dan ook zorgt FOMO voor veel stress en dat is niet nodig. Uiteindelijk gaat het er bij zowel BFTD als FOMO om dat je jouw emoties onder controle houdt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen