Wat is Blockchain en hoe werkt het?

Je kunt wel zeggen dat de blockchain een van de grootste uitvindingen onze moderne tijd is. Het gaat hand in hand met het internet en smartphones. Dankzij deze technologie is het mogelijk om digitale transacties snel en veilig op te slaan. Maar wat is blockchain precies? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is de blockchain?

De blockchain is een netwerk dat vergelijkbaar is met een database. Het slaat alle transacties die worden verricht met cryptocurrencies op in blokken. Deze blokken worden als een soort keten aan elkaar verbonden. Ieder blokje heeft informatie over het vorige blokje. Uiteindelijk ontstaat er daardoor een lange keten genaamd de blockchain.

wat is blockchain

Opslaan van informatie

Naast transacties met cryptocurrencies slaat de blockchain ook verzonden informatie op. Denk bijvoorbeeld aan een contract, eigendomsbewijs of een diploma. Dit betreft doorgaans een transactie tussen twee partijen. Zij ondertekenen een blok met een digitale handtekening zonder dat een derde partij zich ermee bemoeit. Dit principe wordt ‘decentraal’ genoemd. 

Smart contracts

Het opslaan van zogeheten smart contracts is een belangrijke taak van de blockchain. Dit zijn digitale contracten die als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan taken automatisch uitvoeren. De informatie kan niet worden gewijzigd en/of gemanipuleerd.

Wat maakt de blockchain zo bijzonder?

Laten we even verder ingaan op het begrip decentraliteit. De blockchain is anders dan een centrale database omdat het geen centrale plek heeft waar alle gegevens worden opgeslagen. In plaats daarvan maakt het gebruik van verschillende knooppunten die nodes worden genoemd. Deze servers bevatten allemaal een kopie van de database. Over de hele wereld zijn er dus computers actief die een kopie hebben van de blockchain. Dit zorgt voor een uiterst veilige situatie, aangezien hackers geen schijn van kans hebben om het netwerk binnen te dringen en te beschadigen.

De belangrijke rol van nodes

De computers die een kopie maken dragen een speciale naam: nodes. Ze zijn in staat om een complete kopie te maken van het netwerk. Daarnaast houden ze iedere transactie op het netwerk uiterst zorgvuldig bij. Zodoende kun je blockchain eigenlijk zien als een openbaar transactielogboek. Iedereen die dat wil kan het bekijken. Het is best interessant om te zien welke transacties er allemaal gedaan zijn.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen