Burned: wat betekent het en welk effect heeft het op cryptocurrencies?

Token burning is voor veel cryptomunten en tokens een belangrijk onderdeel van hun functioneren. Dit proces heeft een aantal belangrijke doelen, die we in dit artikel zullen bespreken. Wat betekent ‘burned’ en welke gevolgen heeft het voor een cryptocurrency? We leggen het je graag haarfijn uit.

Wat betekent burned?

Het principe van token burning is gelukkig vrij eenvoudig uit te leggen. Het komt er op neer dat de ontwikkelaars van een digitale valuta hun munt uit de circulatie halen. Ook miners nemen soms deel aan dit proces. Er zijn verschillende redenen om het burned principe toe te passen, namelijk:

  • Het aanbod van de circulerende munten verlagen
  • Het vertragen van inflatie
wat is burned

Burn addressen

Tijdens de token burning wordt een cryptomunt natuurlijk niet letterlijk verbrand. Dat is onmogelijk, aangezien alles digitaal is. Wel verloopt het proces in verschillende stappen. Ten eerste kopen ontwikkelaars en miners een groot aantal munten. Vervolgens verzenden ze het naar speciale ‘burn’ adressen.

Eenrichtingsverkeer

Het bovenstaande proces is puur eenrichtingsverkeer, wat betekent dat de transactie niet geannuleerd kan worden. Zijn de cryptomunten eenmaal verzonden, dan worden ze verbrand en komen ze niet meer terug. De reden daarvoor is simpel: het burned adres beschikt niet over een private key die met het adres in overeenstemming is. En zonder een private key heb je simpelweg geen toegang tot de cryptomunten.

Hoe werkt Burned in de praktijk?

In de afgelopen jaren hebben tientallen cryptomunten een ‘burning’ georganiseerd. Dit proces verloopt niet altijd hetzelfde. Laten we eens kijken in de praktijk. Op dit moment is Binance Coin (BNB) een zeer populaire crypto. Het is de officiële token van de wereldberoemde exchange Binance en heeft binnen korte tijd een plekje veroverd in de lijst van cryptocurrencies met de hoogste marktkapitalisatie. Deze lijst is te vinden op Coinmarketcap. Binance organiseert om de drie maanden een speciaal event waarbij BNB tokens worden ‘verbrand’. Tijdens een recent event gebeurde dit met maar liefst 1,296,728 BNB tokens. De waarde? Bijna 400 miljoen dollar, omgerekend meer dan 350 miljoen euro.

Stellar Lumens (XLM)

Een andere crypto token die regelmatig een burning event organiseert is Stellar Lumens. In november 2019 verbrandde het zelfs de helft van haar tokens. Het hoofddoel van de non-profit organisatie achter Stellar Lumens was het verhogen van de waarde van de munten. Het burned event bleek een gouden zet. XLM steeg in slechts 24 uur van 0,069 dollarcent naar 0,088 dollarcent.

Stablecoins en het burning proces

Niet alleen crypto tokens, maar ook zogeheten stablecoins ontkomen er niet aan om verbrand te worden. Zo organiseert Tether (USDT) regelmatig een burning om zo transparant mogelijk te blijven. Soms wordt er namelijk geld opgenomen of geld van hun reserves gestort. In dat laatste geval worden er extra stablecoins aangemaakt. Bij de opname van geld worden er tokens verbrand. Dankzij dit proces blijft het circulerende aanbod van Tether en andere stablecoins stabiel en gereguleerd.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen