Byzantine Generals problem: wat is het en hoe werkt het?

Het consensusmechanisme is een van de bouwstenen van de blockchain technologie. Alle deelnemers aan blockchain netwerk moeten het namelijk unaniem met elkaar eens zijn over een beslissing. Dit zorgt echter voor een lastig probleem: hoe kan een netwerk verifiëren dat transacties geldig zijn? Er is immers geen centrale autoriteit aanwezig om dat te bevestigen. Daarmee komen we aan bij het Byzantine Generals problem. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Decentrale oplossing voor crypto

Het is niet de bedoeling dat een cryptomunt zoals Bitcoin in een specifieke transactie eerder is uitgegeven. Maar hoe controleer je dat? Om het prangende vraag rondom netwerkverificatie op te lossen is er een decentrale oplossing nodig. Oftewel: een partij moet het probleem de wereld uit helpen. En het goede nieuws is dat crypto inmiddels een oplossing heeft bedacht, namelijk:

  • Alle transacties zijn openbaar en worden publiekelijk aangekondigd
  • Alleen de transactie die als eerste is gezien, is geldig
Byzantine Generals problem

Het Byzantine generals problem

De bovenstaande oplossingen zijn bereikt dankzij goede communicatie en kennis. Maar daarmee komen we wel aan bij een nieuwe kwestie: het Byzantine Generals probleem. De vraag is hoe je unanimiteit bereikt in een gedistribueerd systeem. Laten we om dit te begrijpen eens kijken naar het klassieke verhaal achter het Byzantine Generals probleem. Probeer je voor te stellen dat een aantal eenheden van het Byzantijnse leger buiten een vijandelijke stad zijn gelegerd. Bij elke eenheid heeft een andere generaal de leding in handen. Van hogere hand hebben de generaals de instrictue kregen om de stad met meerdere eenheden aan te vallen. Hoe meer soldaten, hoe meer kans op succes. Er is echter een grote maar: hoe worden de generaals het met elkaar eens? Gaan ze in de aanval of trekken ze zich terug?

Verraders worden uitgeschakeld

Unanimiteit en loyaliteit van groot belang bij de oplossing voor het bovenstaande probleem. Ook moet er in elk geval aan twee belangrijke voorwaarden voldaan. Ten eerste moeten alle generaals het met elkaar eens zijn over een redelijk plan. En ten tweede moeten verraders zo snel mogelijk worden herkend en uitgeschakeld, zodat ze de generaals niet dwingen om voor een slecht plan te gaan.

Unaniem stemmen over een plan

Aan de bovenstaande twee voorwaarden kan worden voldaan als er sprake is van voldoende communicatie en informatie. En dat kan pas als de generaals hun vijand observeren en hun observaties delen met elkaar. Op basis van deze informatie bepalen de generaals samen wat het beste plan is. Uiteindelijk kiest iedereen unaniem voor een bepaald plan. In dit verhaal bestaat de keuze uit aanvallen of terugtrekken, maar uiteraard zijn er ook andere scenario’s mogelijk. Welk plan er ook is: de Byzantijnse generaals moeten kunnen stemmen en het unaniem met elkaar eens zijn. Hetzelfde consensusprincipe geldt ook voor blockchain en crypto. Pas als de nodes het met elkaar eens zijn over de betrouwbaarheid van een blok, wordt het aan de blockchain toegevoegd.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen