Wat is cash en welke voor- en nadelen heeft het?

Millennials zijn compleet in de ban van crypto. Cash lijkt afkomstig uit een andere, oude wereld. Feit is echter dat we er nog steeds mee betalen. Hoewel crypto steeds meer geaccepteerd wordt als betaalmiddel, is het nog niet mainstream genoeg voor een betaling in de supermarkt. Bovendien brengt cash geld echt niet alleen maar nadelen met zich mee. Wat is het precies en welke plus- en minpunten heeft het in onze wereld?

Wat is cash?

De geschiedenis van cash geld gaat duizenden jaren terug. Al in de Oudheid betaalde men voor producten en diensten met gouden en zilveren munten. Toch duurde het nog tot het einde van de Middeleeuwen voordat de eerste bankbiljetten over de toonbank vlogen. Zowel munten als biljetten vallen onder de noemer ‘cash’ of ‘contant’ geld.

cash

Munteenheden over de hele wereld

De wereld telt honderden munteenheden. Denk bijvoorbeeld aan de dollar, de pond en de Chinese Yuan. In Europa gebruiken we sinds 1 januari 2002 de euro. Dit is een Europese eenheidsmunt die wordt uitgegeven door de nationale centrale bank van Eurolanden. Deze instituten zorgen er voor dat je cash geld kunt pinnen bij de pinautomaat.

Welke euromunten bestaan er?

Op dit moment kun je acht verschillende euromunten in je portemonnee hebben. Dit zijn 1 en 2 euro en 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent. Daarnaast kun je betalen met zeven eurobiljetten, te weten
5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Dit laatstgenoemde biljet wordt sinds 27 april 2019 overigens net meer gebruikt. Maar de biljetten die nog in omloop zijn gelden nog steeds als een wettelijk betaalmiddel.

Unieke nationale afbeelding

Op alle munten vind je een zijde die er in elk Europees land hetzelfde uitziet. Aan de andere kant van de munt staat een nationale afbeelding, die per natie verschilt. De biljetten zien er aan beide kanten overal hetzelfde uit. Wel heeft elk biljet een eigen, uniek nummer.

Wat zijn de voor- en nadelen van cash?

Cash geld brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Voor sommige crypto investeerders wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen. Wij hebben ze hoe dan ook even voor jou op een rijtje gezet.

De voordelen van cash:

  • Het is een standaard betaalmiddel dat bijna overal wordt geaccepteerd.
  • Het is anoniem
  • Het is betrouwbaar. Als de elektriciteit uitvalt en je niet meer kunt pinnen, is het fijn om cash geld bij je te hebben
  • Het is fijn voor mensen die slechtziend of blind zijn. Je kunt bijvoorbeeld voelen of een bankbiljet groot is, waarmee de waarde kan worden bepaald.

Nadelen van cash geld:

  • Het staat niet op naam. Daardoor ligt diefstal of verlies op de loer
  • Je ontvangt geen rente op cash geld, zoals bij een spaarrekening
  • Munten en biljetten zijn slecht voor het milieu omdat ze geproduceerd moeten worden
  • Omdat cash geld geproduceerd wordt is het duurder dan een digitale betaling en crypto.
  • Munten en biljetten worden soms voor criminele doeleinden gebruikt, zoals witwassen en vervalsing.
  • Cash geld kan beschadigd raken

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen