Hoe werkt het change principe van crypto?
Een crypto transactie werkt altijd volgens hetzelfde stappenplan. In jouw crypto wallet voer je alle details van de transactie in. Denk bijvoorbeeld aan het adres en het transactienetwerk waar je de cryptomunten naar toe wilt sturen. Als alle informatie klopt wordt de transactie als het goed is binnen enkele minuten voltooid. Soms is er echter sprake van ‘change’. Wat wordt hiermee bedoeld?
Wat is change?
Soms wordt de output van een transactie als input voor een andere transactie gebruikt. Daarbij kan de muntwaarde van de output hoger uitvallen dan wat de gebruiker wil betalen. In dat geval wordt er een nieuw crypto adres aangemaakt waar het verschil naar toe wordt gestuurd. Dit proces wordt ook wel ‘change’ genoemd, oftewel wisselgeld.
Praktijkvoorbeeld: achter de kassa met fiat
Het ‘change principe’ werkt bijna hetzelfde als in de winkel. Stel je voor dat je een ijsje wil kopen van 1 euro. Je hebt echter alleen een biljet van 20 euro in je portemonnee. Het minimum bedrag dat je in dat geval kunt betalen is geen 1 euro. Het is immers onmogelijk om 1/20e van het biljet kapot te maken om aan de cassièr(e) te geven. Je moet 20 euro betalen, maar omdat het ijsje slechts 1 euro kost krijg je 19 euro terug. Alle biljetten hebben een vaste waarde. De cassièr doet 1 euro in de kassa en geeft vervolgens 1 biljet van 10 euro, 1 biljet van 15 euro en 4 munten van 1 euro aan jou terug.
Change en crypto
Het bovenstaande proces is simpel en overzichtelijk. We zijn het immers gewend. Maar probeer je eens voor te stellen dat de man of vrouw achter de kassa alle biljetten kon vernietigen en vervangen door biljetten met willekeurige bedragen. Dus niet alleen biljetten van 5, 10 of 20 euro maar bijvoorbeeld ook 16,953579 euro. De hoeveelheid geld die de cassièr(e) creëert is precies geld aan de biljetten die worden vernietigd. In dat geval vindt het volgende proces plaats:
- Het 20 euro biljet wordt vernietigd
- Er wordt een nieuw biljet van 1 euro aangemaakt en aan de man/vrouw achter de kassa gegeven
- Je ontvangt een nieuw gemaakt biljet van 19 euro
Input en output: zo werkt het
Het bovenstaande proces is het ‘change’ principe van crypto. Een groot verschil tussen fiat en crypto is dat bij het laatste biljetten ‘inputs’ en ‘outpits’ worden genoemd. Op het moment dat een cryptocurrency wordt uitgegeven wordt een transactie aangemaakt. In dat geval moet je een nieuw uitgegeven output (afkomstig van de eerdere transactie) gebruiken. Daarnaast dien je de output voor een transactie aan te maken. De crypto wallet telt alle ongebruikte outputs en hun waarde bij elkaar op. Hopelijk begrijp je het nog een beetje. Het komt er op neer dat als je wallet zegt dat je 130 LTC hebt, dit de som is van alle outputs die zijn ongebruikt.
Input en output: Bitcoin in de praktijk
Laten we het bovenstaande proces nog eens verduidelijken door Bitcoin als voorbeeld te gebruiken. Stel je transactie 0a2c0b3ec0ac45a45b1777202daf2e08419648096f5bcc4267898d420dffef77. Het betaalde bedrag was 10 BTC met 0.89 BTC als change. Jij als klant kan niet 10 BTC uitgeven van een BTC 10.89 betaling. Dit kun je immers ook niet doen met 1 euro van een 20 euro biljet. De niet uitgeven BTC 10.89 wordt daarom de input van een nieuwe transactie. In dit proces zijn twee nieuwe outputs ontstaan die samen een waarde van BTC 10.89 weergeven. Oftewel: de BTC is definitief uitgegeven. Het systeem is zo ontworpen dat de transactie niet dubbel kan worden uitgevoerd.
Fee
Natuurlijk moeten we nog wel rekening houden met eventuele transactiekosten. Dit betreft het verschil tussen de input en output. Wanneer de input BTC 10.89 is en de output 10.88 BTC is er dus sprake van een fee van 0.01 BTC.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.