Wat is cipher en hoe wordt het gebruikt?
We associëren crypto inmiddels met de wereld van digitale valuta, dat gekenmerkt wordt door koersrecords en flinke dips waar heel wat tranen door vloeien. Toch is de achterliggende technologie achter digitale valuta, crypto, al veel ouder. De studie van cryptografische algoritmen is een bekende wiskundige discipline. Het algoritme dat men gebruikt om data te versleutelen en te ontsleutelen heet ‘cipher’. Wat is het precies en hoe werkt het?
Cryptografie en cipher: een korte uitleg
Cryptografie focust zich op het ontcijferen van versleutelde informatie. Data is vaak beveiligd zodat cybercriminelen er geen inbreuk op kunnen maken. Tijdens een zogeheten encryptie proces wordt data onleesbaar of ontoegankelijk gemaakt. De versleutelde variant die daaruit voortvloeit heet de zogeheten ‘cijfertekst’. Om informatie te coderen en decoderen is een algoritme nodig: de cipher. Alleen de personen die het juiste ontcijferingsmechanisme in handen hebben zijn in staat om versleutelde tekst te lezen.
Cryptografische sleutel
Doorgaans bevat een versleutelingsalgoritme een stukje geheime informatie die bekend staat als de ‘cryptografische sleutel’. De vercijferingsalgoritmen die worden gebruikt kunnen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Het komt er op neer dat assymetrische cijfers verschillende cryptografische sleutels gebruiken, terwijl symmetrische cijfers slechts een sleutel nodig hebben voor encryptie en/of decryptie.
Julius Caesar hield al van ‘crypto’
Zoals gezegd is cryptografie een eeuwenoude discipline. Waarschijnlijk codeerden de oude Grieken al rond 400 v. Chr bepaalde berichten die niet iedereen mocht lezen. Ook de legendarische Romeinse politicus en generaal Julius Caesar was er dol op. Hij liet bijvoorbeeld letters in een bepaald bericht vervangen door letters die vier plekken verderop in het alfabet te vinden waren. Daardoor was de betekenis van het bericht voor buitenstaanders een mysterie. Maar had je de ‘sleutel’ (kennis) eenmaal in handen, dan was het ontcijferen een fluitje van een cent.
Hoe wordt cipher gebruikt in de maatschappij?
Dankzij cipher is het mogelijk om volledig anoniem te communiceren binnen een netwerkprotocol. Cryptografie mag dan al heel oud zijn, maar versleuteld netwerkverkeer s nog relatief nieuw. Inmiddels maken bepaalde technologieën, zoals telefoons en geldautomaten, er maar al te graag gebruik van. En dat is maar goed ook, aangezien het de veiligheid van systemen en de privacy van haar gebruikers versterkt.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.