Wat is crypto dumping en waarom is het slecht nieuws voor investeerders?

Wie actief is op de aandelenmarkt en/of de cryptomarkt weet dat koersen nu eenmaal niet altijd kunnen stijgen. Een correctie is heel normaal en komt regelmatig voor. Maar een crypto dumping waarbij de koersen soms wel 30 tot 40 procent dalen is een heel ander verhaal. Soms is het namelijk het gevolg van een crypto pump en dump. Wat is dit precies en hoe herken je het?

Wat is crypto dumping?

Op de cryptomarkt is het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. We kennen allemaal de positieve verhalen van investeerders die op tijd ergens instapten en veel winst maakten. Maar voor elk jubelverhaal is er ook een negatieve ervaring. Zo worden sommige mensen het slachtoffer van crypto dumping. Daarbij is er sprake van een crypto pump en dump. Het verloopt vrijwel altijd als volgt:

  • Een klein groepje besluit samen met elkaar op hetzelfde moment een cryptomunt of token te kopen.
  • Ze laten hun intentie weten op Reddit, Twitter, Discord of een ander social media platform.
  • Het team dat de munt goedkoop heeft ingekocht maakt reclame en zorgt voor een ‘hype’
  • De koers stijgt. Op het hoogtepunt besluit het team achter de pump en dump om de cryptomunt of token te verkopen.
  • De mensen die te laat zijn ingestapt verliezen een groot deel van hun inleg.
wat is crypto dumping

Welke cryptomunten worden gebruikt voor een pump en dump?

Met name kleinere cryptocurrencies met relatief weinig waarde komen in aanmerking voor een pump en dump. In eerste instantie staat de koers vrij laag. Plotseling volgt er echter een enorme koersstijging (soms wel honderden procenten) om daarna weer even snel te dalen. Er is geen enkele aanleiding geweest voor de snelle stijging, zoals goed nieuws of een aankondiging.

Hoe vind je een betrouwbare cryptomunt of token?

Het is belangrijk om een crypto pump en dump te herkennen. Kies altijd voor een betrouwbare cryptomunt. Stel je voor dat je op social media een aantal positieve berichten ziet over een crypto coin of token. Controleer altijd of het project een eigen website en welk team het organiseert. Kijk daarnaast naar de manier waar je de cryptomunt kunt verhandelen. Over het algemeen is het goed nieuws als het beschikbaar is op een populaire exchange, zoals Binance of Coinbase. Wees echter voorzichtig als de cryptomunt of token alleen op een obscuur DeFi platform verkrijgbaar is. Kijk in dat geval altijd even goed naar het orderboek.

Waarom mensen blijven deelnemen aan een pump en dump

Wist je dat ruim 80 procent van de mensen die investeert in een crypto pump en dump geld verliest? Je zou zeggen dat een ezel zich niet twee keer stoot aan dezelfde steen. Toch komt het vaak voor dat mensen het bij een volgende crypto dumping nog een keer proberen. Dit is een kwestie van psychologie. Mensen denken dat het geldverlies gewoon pech was en dat ze de volgende keer wel geluk hebben. Dit gedrag heeft wel iets weg van een gokverslaving, zo stellen diverse experts.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen