Crypto hacking: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Hacking en cryptocurrencies zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hackers doen regelmatig een poging om cryptomunten te stelen van een exchange en/of broker. Geavanceerde beveiligingstechnieken dwingen cybercriminelen er toe om steeds ingenieuzer te werk te gaan. Wat is crypto hacking en hoe gaat het precies in zijn werk? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is cryptohacking?

Crypto hacking is een fenomeen dat helaas maar al te vaak voorkomt. Het houdt in dat een cybercrimineel weet in te breken op iets dat online staat. Denk bijvoorbeeld aan een website crypto exchange, transactie en/of crypto wallet. Hij of zij weet de locatie te manipuleren en steelt cryptomunten uit de wallets van gebruikers.

Hoe veilig is de blockchain?

De bedoeling is dat het systeem achter de blockchain de cryptocurrencies beschermt. Zo is een transactie decentraal, onveranderlijk en beveiligd met cryptografie. Dit betekent dat de kans op manipulatie door derden ontzettend klein is. Daarnaast wordt de blockchain regelmatig door een netwerk van individuen beoordeeld. Dit maakt crypto hacking een uitdaging, maar toch komt het voor. Het feit dat crypto decentraal is brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Er is geen centrale autoriteit die de controle in handen heeft. Dit is democratisch, maar betekent wel dat je bij geldverlies door crypto hacking niks kunt terugkrijgen.

Dit zijn de grootste crypto hacks uit de geschiedenis

Door het rotsvaste systeem is de blockchain zelf nog nooit gehackt. Maar crypto exchanges zijn helaas heel wat minder veilig. Een klein overzicht van de grootste crypto hacks uit de (recente) geschiedenis:

  • Gox (2011): Bijna 650.000 Bitcoins (destijds met een waarde van 615 miljoen dollar) gestolen
  • KuCoin (2020): Cryptomunten en tokens ter waarde van 281 miljoen dollar gestolen
  • Upbit (2019): Hackers wisten 45 miljoen dollar ter stelen met slechts één transactie
  • Binance (2019): 7000 Bitcoins gestolen. Totale verlies? Ongeveer 40 miljoen dollar
  • Bitfinex (2016): Cryptomunten en tokens met een waarde van rond de 60 miljoen gestolen

Wat kan er gedaan worden tegen crypto hacking?

Het bovengenoemde rijtje is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele (succesvolle) hacks in de cryptowereld. Ze zijn natuurlijk een ramp voor de exchanges en haar gebruikers. Toch zijn er een aantal manieren om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Ten eerste moeten de veiligheidsprocedures worden aangescherpt. Dit is een belangrijke taak voor de exchange en/of broker zelf. Een regelmatige controle van de exchange/broker zelf en haar wallets is essentieel. Als crypto investeerder kun je zelf ook de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Zo raden we aan om bij grote bedragen verschillende crypto wallets te gebruiken. Daarmee verminder je bij een crypto hack de kans op het verlies van je gehele crypto vermogen. 

Zo verklein je als crypto investeerder de kans op hacken

Ten tweede is het verstandig om phishing weblinks te vermijden. Klik nooit zomaar op een linkje als je een e-mail ontvangt. Ook niet als het van een exchange afkomstig lijkt te zijn. Voorzichtigheid is in deze wereld echt belangrijk. Gebruik tenslotte altijd twee-staps-verificatie (2FA) in wanneer je een digitale portemonnee op een exchange hebt. Deze handelsplaats voor cryptocurrencies is verbonden met het internet. Dit brengt automatisch risico’s met zich mee. 2FA zorgt voor een extra beveiligingslaag omdat je niet alleen inlogt met je wachtwoord, maar ook met een code op je mobiele telefoon. Die code staat als het goed is in een speciale app, zoals Google Authenticator. Het is ook mogelijk om de code per SMS te ontvangen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen