Wat is crypto jacking en hoe herken je het?

Minen en crypto is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog, zonder minen zouden er heel wat cryptocurrencies niet bestaan. Ook Bitcoin is het resultaat van een mining proces. Helaas heeft minen ook een duistere kant: crypto jacking. Wat is het precies en hoe herken je het?

Wat is crypto jacking?

Het minen van crypto kost zeer veel stroom. Er is namelijk zeer geavanceerde hardware voor nodig om het mogelijk te maken. Niet iedereen is daarom in staat om crypto zoals Bitcoin te minen. Hackers verzinnen echter constant manieren om op een illegale manier toch te kunnen minen. Zo proberen ze de computers en systemen van andere miners over te nemen. Dit staat bekend als crypto jacking en is uiteraard verbonden.

crypto jacking

Hoe vindt crypto jacking plaats?

Deze vorm van cybercriminaliteit heeft als doel om jouw computer binnen te komen. Hackers weten vaak precies wat ze moeten doen. Ten eerste plaatsen ze een zogeheten cryptojacking-script direct in jouw computer. Zelfs wanneer je op een betrouwbare link klinkt kan jouw pc worden geïnfecteerd. Meestal zorgt een hacker ervoor dat het script op een website terecht komt die veel bezoekers trekt. Op het moment dat iemand deze website bezoekt begint zijn of haar computer met het minen van crypto.

Vindt crypto jacking alleen op geavanceerde apparatuur plaats?

Crypto jacking kan iedereen overkomen. Sterker nog, vaak zijn het niet eens aanvallen die specifiek gericht zijn op geavanceerde systemen. Ook jouw mining apparatuur kan gehacked worden. Bovendien kosten sommige cryptocurrencies helemaal niet zoveel stroom als ze gemined worden. Zo is er voor Monero niet eens een GPU nodig voor complexe grafische taken en/of cryptominen. Deze cryptocoin kan namelijk gemined worden met behulp van CPU’s. Dit is een centrale processor die je in iedere computer vindt. En ook bij deze computers vindt helaas soms crypto jacking plaats.

Browser based crypto mining

Het toepassen van cryptojacking via populaire websites is erg populair onder hackers omdat het lastig te ontdekken is. Dit komt door het feit dat er op de computer geen cryptomining code staat. In plaats daarvan laten de cybercriminelen het script direct van jouw browser op de pc uitvoeren. Het staat dus niet op de computer zelf, waardoor het lastiger te ontdekken is. De Engelstalige term voor deze manier van werken is ‘browser based crypto mining’. Zonder dat je het weet begint de pc met crypto mining en rijzen jouw energiekosten de pan uit.

Wat zijn de gevolgen van crypto jacking?

Wie het slachtoffer wordt van cryptojacking verliest niet meteen heel veel geld. Jouw cryptocurrencies worden namelijk niet gestolen. Wel gebruiken hackers jouw stroom, waardoor de kosten ervan behoorlijk kunnen stijgen. Zowel het werkgeheugen als de brandbreedte en de CPU en GPU worden namelijk hard aan het werk gezet. . Ook is de kans dat jouw hardware kapot gaat aanwezig.  En dat is natuurlijk een vervelende consequentie van deze vorm van criminaliteit.

Hoe herken je crypto jacking?

Waarschijnlijk merk je wel dat jouw pc de laatste tijd wat trager is. Maar crypto jacking is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het oppassen geblazen. Daarom nog een aantal handige tips om crypto jacking te ontdekken:

  • Hou de prestaties van je computer in de gaten. Is je pc de laatste tijd een stuk langzamer? Controleer dan goed of er sprake is van cryptojacking of iets anders
  • Let op eventuele oververhitting van je computer en of de ventilatoren van de pc harder en langer moeten draaien
  • Controleer Windows Taakbeheer en bekijk alle processen waar jouw computer mee bezig is. Zie je iets staan dat je niet herkent en vraagt dit proces veel van je stroomverziening? Dan ben je misschien wel gecryptojacked. Beeïndig dit proces zo snel mogelijk.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen