Wat is de AFM en welke doelstellingen heeft het?

Wie actief is op de cryptomarkt kan er simpelweg niet omheen: de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zowel individuen als bedrijven krijgen er vroeg of laat mee te maken. De AFM is een toezichthouder die het gedrag van organisaties, bedrijven en/of individuen op de financiële markten nauwlettend in de gaten houdt. Hoe gaat de AFM te werk en welke doelstellingen heeft het?

Wat doet de AFM?

Het is belangrijk dat zowel de overheid als het publiek en het bedrijfsleven vertrouwen heeft in de financiële markt. Dit is een van de hoofddoelen van de Autoriteit Financiële Markten. Dit bestuursorgaan wil er voor zorgen dat de financiële markt op een eerlijke manier werkt. De AFM heeft een aantal wettelijke bevoegdheden om zoveel mogelijk toezicht te houden. Het komt in actie wanneer een of meerdere deelnemers van de financiële markt zich niet aan bepaalde regels houdt. In dat geval mag de AFM bijvoorbeeld een boete uitschrijven of bepaalde maatregelen nemen.

wat is afm

Welke doelstellingen heeft de AFM?

De AFM werkt op basis van een aantal doelstellingen. Zoals gezegd wil het de betrouwbaarheid van de financiële dienstverlening bevorderen. Deze term heeft betrekking op bedrijven of personen die financiële producten verkopen aan consumenten. Denk bijvoorbeeld aan banken die leningen en spaarrekeningen verstrekken. Ook een beurs of crypto exchange met aandelen, obligaties en/of cryptocurrencies maakt onderdeel uit van de financiële dienstverlening. Het is van groot belang dat de verkoop van financiële producten op een eerlijke en betrouwbare manier verloopt.

Wat doet de AFM nog meer?

Tevens wijst de AFM partijen die deelnemen aan financiële handel, zowel individuen als bedrijven en organisaties, op de mogelijke risico’s van de markt. Zo is de cryptocurrency markt nog relatief nieuw waardoor er sprake is van veel volatiliteit. Dit betekent dat je als investeerder te maken krijgt met flinke koerswinsten én koersdalingen. Je kunt dus veel geld verdienen, maar ook verliezen.

Verstrekken van voldoende informatie

Het AFM wil dat iedere investeerder een weloverwogen keuze maakt, of het nu om aandelen of crypto gaat. Dit is alleen mogelijk als investeerders over voldoende informatie beschikken. Deze belangrijke taak is voor een deel in handen van de AFM. Het streeft er naar om informatie over de financiële markten openbaar toegankelijk én begrijpelijk te maken.

Bevorderen stabiliteit financiële markt

Naast het bevorderen van de betrouwbaarheid en de openbaarheid van de financiële markt wil de AFM de stabiliteit van de handel versterken. ‘Stabiliteit’ is niet een woord dat je meteen associeert met cryptocurrencies. Toch moet ook deze markt betrouwbaar, beheersbaar en transparant zijn. De AFM treedt dan ook op wanneer er sprake is van bepaalde activiteiten die de stabiliteit van transacties ondermijnen.

Boete

De AFM houdt de cryptomarkt nauwlettend in de gaten. In de zomer van 2021 voerde het bestuursorgaan bijvoorbeeld een onderzoek uit naar het gedrag van zogeheten ‘financiële influencers’ . Dit zijn bekende personen die beleggingsadviezen geven. Vaak geven tientallen volgers gehoor aan de oproep, maar dit eindigt helaas niet altijd op een positieve manier. De AFM waarschuwt voor dergelijke praktijken en is niet mild bij een overtreding van de regels. Zo mag er geen sprake zijn van informatiemanipulatie. Dit houdt in dat er misleidende informatie over financiële instrumenten wordt verspreid op bijvoorbeeld social media. De boete is niet mals: variërend van 7.5 miljoen euro tot 15 miljoen euro.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen