Wat is de betekenis van SHA 256?

Encryptie en hashing zijn belangrijke begrippen als het om de beveiliging van cryptocurrencies gaat. Geen enkele investeerder wil immers het slachtoffer worden van een hack of een beveiligingslek. Wat is SHA 256 precies, hoe werkt het en op welke manieren kan het worden toegepast? Je leest het antwoord in dit artikel!

Wat is hashen?

Het bewerken van ruwe informatie tot het punt waarop het niet meer terug kan of het niet meer in zijn oorspronkelijke vorm terug kan, heet hashing. Simpel gezegd betekent het dat informatie wordt gecodeerd. De taak van hashen is om informatie tot zich te nemen. Vervolgens voert het wiskundige bewerkingen op een bepaalde tekst uit. De functie staat bekend als ‘hash’ en de output die hij geeft heet de ‘hash waarde’ of de ‘hash digest’. Misschien vind je dit nog een beetje ingewikkeld klinken. Laten we even de volgende praktijkvoorbeelden gebruiken:

  • Wachtwoord hashen – (Website servers): Het zet een gebruikerswachtwoord om in hash waarde voordat de gegevens in de server worden opgeslagen.
  • Integriteitsverificatie: Het uploadt een bestand naar een website. Wanneer de gebruiker het bestand downloadt, herberekent de integriteitsverificatie de hash en vergelijkt die om de integriteit van de gegevens tot stand te brengen.

SHA 256

Al eerder noemden we de term ‘SHA 256’. Maar wat is het nu eigenlijk? SHA staat voor Secure Hash Algorithm.  SHA 256 maakt deel uit van de SHA 2 algoritmefamilie. De ontdekking van de SHA 2 familie droeg bij aan de gezamenlijke inspanning van NSA en NIST. Het unieke van SHA 256 is dat de waarde altijd op 256 bits blijft staan. Als je naar de andere algoritmen in de SHA familie kijkt, vertonen ze enige gelijkenis met de SHA 256.

Welke bijzondere eigenschappen heeft SHA 256?

SHA 256 hashing bevat enkele bijzondere eigenschappen die we graag even willen benoemen:

  • De lengte van de zuivere tekst blijft onder de 264 bits: De grootte van de tekst moet onder de 264 bits liggen om de hash waarde of hash digest willekeurig te houden.
  • De lengte van de digest moet in SHA 256 256 bits zijn: Een grotere digest leidt tot meer significante berekeningen.
  • SHA 256 is onomkeerbaar, net als alle andere hash functies. Je kunt dus wel de hash genereren, maar met dezelfde hash niet de inhoud die daar bij hoort.

Hoe kun je het SHA 256 algoritme gebruiken?

Door de jaren heen vond het SHA algoritme zijn weg in de digitale wereld. Het zorgt zowel voor meer veiligheid als privacy op het wereldwijde web, omdat het op de volgende manieren kan worden toegepast:

  • Verificaties van digitale handtekeningen: Digitale handtekeningen die online gebruikt worden volgen een asymmetrische versleutelingsmethode om de integriteit van het bestand te controleren. Hasj-algoritmen zoals SHA 256 verzekeren daarbij de verificatie van de handtekening.
  • Wachtwoord hash: SHA 256 doet uitstekend werk door het wachtwoord in een gehashte vorm op te slaan. Dit versterkt de privacy en vermindert de belasting van de centrale databank.
  • SSL Handshake: SSL handshake wordt uitgevoerd met de SHA functies. Het zorgt ervoor dat je webbrowser en webservers met elkaar overeenkomen. Tevens maakt het versleutelingssleutels en hashing authenticaties mogelijk, zodat er een veilige verbinding kan worden opgebouwd.
  • SHA 256 wordt ook gebruikt om de integriteit van bestanden te verifiëren. Het garandeert namelijk dat de bestanden onderweg niet veranderd worden.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen