Wat is de Block Explorer en waarom is het zo’n handig hulpmiddel?

De blockchain, API, de Block Explorer… het zijn zomaar wat termen die je kunt tegenkomen wanneer je investeert in crypto. Hoewel het tijd kost, is het toch aan te raden om je er in te verdiepen. Daarmee begrijp je namelijk beter hoe crypto werkt en kun je sneller en efficiënter handelen in verschillende cryptomunten. Wat is bijvoorbeeld de Blockchain Explorer?

Wat is de Block Explorer?

Je kunt de Block Explorer zien als een stukje software dat vergelijkbaar is met een Application Programming Interface (API).  Het leest zogeheten ‘nodes’ uit via een speciale interface. Daardoor kan relevante informatie op een vrij eenvoudige manier worden opgehaald. Daarna wordt alle data in een visualisatie omgezet. Dit maakt het voor jou als crypto belegger veel eenvoudiger om te zien wat de inhoud is van een of meerdere transacties.

wat is een block explorer

Welke gegevens kun je bekijken met de Explorer?

De Block Explorer laat precies zien waarom crypto transparant is. Het is namelijk openbaar toegankelijk en zowel door miners als crypto beleggers te gebruiken. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt en is dus een handige tool die je eigenlijk niet mag missen.  Zo kun je onder andere deze gegevens inzien:

  • Het eerste blok: Ook wel het ‘Genesis-block’ genoemd
  • De status van een transactie: Een manier om te controleren of jouw transactie al op het juiste adres is aangekomen
  • Waarde van transacties: De grootste transactie van de dag qua waarde (zowel cryptomunten als tokens)
    Welk individu of welke groep een blok aan de blockchain heeft toegevoegd
  • Live informatie: Live zien wanneer de blockchain een nieuw blok krijgt
  • Hoe een nieuw blok er uit ziet: Inclusief het aantal transacties, de tijd die nodig is om het te minen, de naam van de minder en transactiekosten.
  • Dubbele transacties: Dit is illegaal aangezien het gestolen cryptomunten betreft. Hackers proberen het regelmatig en soms lukt het ook. Op een veilige blockchain vinden dergelijke transacties doorgaans niet plaats.
  • De mempool status: Dit is de wachtrij voor het nieuwe blok.
  • Hoeveelheid transacties binnen een blok: Deze optie staat bekend als de ‘Transaction Feed’. Je kunt er via de Explorer achter komen hoeveel cryptocurrencies en/of tokens er binnen een blok zijn verplaatst en naar welk adres ze zijn verstuurd.

Verschillende Block Explorers

Cryptocurrencies kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Dit heeft ook invloed op de blockchain. Iedere blockchain heeft namelijk een eigen programmeertaal en Explorer. Je kunt dus niet een Bitcoin Explorer bij een Ethereum Explorer gebruiken, of andersom. Kies dus de juiste Explorer bij de juiste blockchain.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen