Welke functie heeft de Block Height?
De blockchain is een van de bouwstenen van crypto. Het is een veelomvattende techniek dat kennis en inzicht vereist om het echt te begrijpen. Je verdiepen in termen als ‘block height’ is een goed begin. Wat is het precies en waarom is het zo interessant? We leggen het je graag uit.
Wat is de block height?
Een blockchain bestaat uit een groot aantal blokken die aan elkaar zijn bevestigd. De zogeheten ‘block height’ heeft betrekking op het aantal blokken dat in de gehele historie van een specifiek blockchain netwerk aan elkaar zijn bevestigd. Oftewel: de block height van een specifiek blok is het aantal blokken dat er aan vooraf ging. Het begint bij het eerste blok, ook wel het Genesis blok genoemd, en eindigt met de meest recente.
Het Genesis blok
Het eerste blok in een bepaalde blockchain is altijd een beetje speciaal. In tegenstelling tot andere blokken heeft het namelijk geen verwijzing (hash) naar het blok dat er aan vooraf ging. Dat is logisch, aangezien Genesis het allereerste blok is. De block height is het nummer van elk blok in de reeks die al is geweest. Om het nog even te versimpelen: Genesis heeft een block height van o, terwijl het eerste blok dat is gemined een block height van 1 heeft.
Blockchain als een stapel lego
Probeer de blockchain zo veel mogelijk te simplificeren om te begrijpen hoe het werkt. Vergelijk de technologie eens met een stapel Lego. Het is simpelweg onmogelijk om een Lego midden uit de stapel weg te halen zonder dat de boel instort. Hetzelfde principe geldt voor blockchain. Het is een keten van blokken die met elkaar verbonden is.
Hoe bereken je de block height?
De block height kan vrij eenvoudig worden berekend. Deel de tijd sinds de komst van de blockchain door de gemiddelde bloktijd die de keten heeft. De gemiddelde tijd heeft op zijn beurt weer te maken met de complexiteit van het minen. Dit heeft betrekking op hoeveelheid hashrate van een netwerk. Hashrate is een andere benaming voor de totale rekenkracht. Een overzicht van de gemiddelde bloktijd per crypto, oftewel de gemiddelde tijd die nodig is om een blok te minen:
- Bitcoin: 10 minuten
- Litecoin: 2.5 minuut
- NEO: 1 minuut en 40 seconden
- Ripple: 10 seconden
- Ethereum: 13 tot 15 seconden
- Nano: 3 seconden
Wat als de block height anders is dan andere blokhoogtes?
Je ziet dat de gemiddelde bloktijd per blockchain sterk verschilt. Soms komt het voor dat de block height van een lokale kopie anders is dan de wereldwijd geaccepteerde blokhoogte. In dat geval is er iets aan de hand en is de blockchain waarschijnlijk niet helemaal up-to-date. De block height is dus een handig hulpmiddel om dat te controleren.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.