Wat is de block reward (blok beloning) en hoe werkt het?

Een blockchain bestaat uit een keten van blokken die transactiegegevens bevatten. Voordat deze data aan de blokken worden toegevoegd is het noodzakelijk om ze te verifiëren en te beveiligen. Pas vanaf dat moment kan de informatie niet meer worden gewijzigd. Miners nemen deze belangrijke taak voor hun rekening en ontvangen daarvoor een zogeheten block reward (blok beloning). Wat houdt dit precies in?

Wat is de block reward?

Voor het verifiëren van transacties moet een miner een wiskundig probleem oplossen. Dit probleem is vaak complex en vergt veel rekenkracht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de apparatuur en de ruimte die er voor nodig is. Kortom: het is een hele onderneming waar veel moeite voor wordt gedaan. Zodoende ontvangen miners voor hun werk een beloning die in de crypto industrie de block reward wordt genoemd.

wat is een block reward

Beloning voor succesvol minen

Er wacht een beloning in de vorm van crypto voor iedere miner die het lukt om een blok transacties succesvol te minen en toe te voegen aan de blockchain. Dit stimuleert miners om wiskundige problemen te blijven oplossen. Bovendien is het een vorm van compensatie voor de tijd en het geld dat in het minen wordt gestopt.

Block reward en Bitcoin: zo zit dat

Laten we nog even verder op de materie rondom block rewards ingaan en kijken naar Bitcoin. Volgens de software van deze bekende cryptomunt moet bij elke 210.000 blokken de blok beloning worden gehalveerd. We kennen dit fenomeen als de ‘Bitcoin halving’. Het houdt in dat miners minder BTC als beloning ontvangen. Voor elk nieuw blok dat momenteel aan de blockchain wordt toegevoegd is de block reward 6,25 BTC.

Bitcoin halvings: een korte geschiedenis

Een halving wordt gezien als een belangrijke gebeurtenis omdat de aanvoer van Bitcoin sterk wordt verminderd. Dit is een grote stap aangezien het maximale aantal Bitcoins dat ooit zal worden gecreëerd slechts 21 miljoen is. Een halving vindt dan ook niet zomaar plaats. Schaarste zorgt voor meer vraag en daarom neemt als het goed is de waarde van de cryptomunt toe.  Bij deze een historisch overzicht van de block rewards van Bitcoin uit de crypto geschiedenis:

Halving Wanneer? Blok beloning

Eerste

Tweede

Derde

Vierde

Vijfde

28 november 2012

9 juli 2016

12 mei 2020

Ergens in 2024

Ergens in 2028

50 BTC

12,5 BTC

6,25 BTC

3,125 BTC

1,5625 BTC

Problemen met Bitcoin transacties

Bitcoin is de oudste cryptomunt en bekend over de hele wereld. Dit betekent niet dat de blockchain geen beperkingen kent die voor problemen kunnen zorgen. Zo is het een nadeel dat elk blok in de blockchain van Bitcoin slechts 1 MB aan gegevens kan bevatten. Daardoor kunnen miners niet zoveel transacties opnemen als ze graag willen. Bovendien heeft Bitcoin soms last van vertraging in het netwerk. Netwerkcongestie door een hoog volume is daar een van de oorzaken van. Soms worden investeerders zelf gedwongen om hun transactiekosten te verhogen zodat hun transactie sneller wordt verwerkt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen